Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

5 τρόποι να μάθει να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσα

Έτσι θα ξεκινήσει να φροντίζει μόνο του την στοματική του υγιεινή.



Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα του δοντάκια, έχετε μπει στη διαδικασία να φροντίζετε εσείς την υγιεινή των δοντιών και του στόματός του. Έτσι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει δει και μάθει ως ένα βαθμό τα βήματα, βλέποντας εσάς. Ξέρει ότι βρέχετε την οδοντόβουρτσα πρώτα, πόση οδοντόπαστα βάζετε και, αν είστε τυχερή, έχει τελειοποιήσει το σημάδι του ρίχνοντας τον αφρό ως επί το πλείστον μέσα στο νιπτήρα!

Όσο, όμως, κι αν θεωρείτε ότι το μικρό σας νήπιο είναι σε θέση να αναλάβει μόνο του τη μάχη κατά της τερηδόνας, το βούρτσισμα των δοντιών είναι συνήθως μία διαδικασία που τα παιδιά αποφεύγουν και βαριούνται. Πώς θα μάθει, όμως, να καθαρίζει συστηματικά τα δόντια του, χωρίς απαραίτητα τη δική σας επίβλεψη;

Δώστε του επιλογή

Πηγαίνετε μαζί να ψωνίσετε τα απαραίτητα και αφήστε το παιδί να διαλέξει οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, κατάλληλη για την ηλικία του. Ο Μίκυ πάνω στην οδοντόβουρτσα μπορεί να μην αλλάζει πολλά για εσάς, μπορεί όμως να κάνει όλη τη διαφορά για το παιδί σας, όπως και η φρουτένια γεύση της οδοντόκρεμας.

Περιορίστε τις προσδοκίες σας

Στην αρχή είναι λογικό το παιδί να μην καταφέρνει μόνο του να βουρτσίσει τόσο καλά τα δόντια του ή να καθαρίσει ενδελεχώς τα ούλα. Μην προβληματίζεστε. Με τη δική σας καθοδήγηση και με πολύ εξάσκηση, σύντομα θα βουρτσίζει τα δόντια του σαν πρωταθλητής!

Όλοι μαζί

Όπως τα περισσότερα πράγματα, έτσι και το βούρτσισμα είναι κάτι που βασικά το παιδί σας θα μάθει βλέποντας εσάς και μιμούμενο τις κινήσεις σας. Εξάλλου, θα είναι ίσως πιο πρόθυμο να το κάνει αν έχει παρέα. Για αυτό βουρτσίστε μαζί τα δόντια σας και βάλτε λίγο περισσότερη δράση στη διαδικασία κάνοντας διαγωνισμό, π.χ. ποιος θα καθαρίσει όλα του τα δόντια πρώτος;

Ο κάθε ένας με τη σειρά του

Αν πραγματικά ανησυχείτε ότι τα δόντια του παιδιού σας δεν καθαρίζονται σωστά, μπορείτε να το αφήνετε να καθαρίζει εκείνο τα δόντια του το πρωί και να του τα βουρτσίζετε εσείς το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό και θα εξασκηθεί και θα κάνει επανάληψη στη δική σας τεχνική για να βλέπει πώς γίνεται σωστά. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ανταλλαγή, δηλαδή εσείς να βουρτσίζετε τα δικά του δόντια κι εκείνο τα δικά σας. Έτσι, όταν κάπου δεν τα καταφέρνει πολύ καλά θα του δείχνετε εσείς άμεσα πώς γίνεται.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία

Μπορείτε να επενδύσετε σε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που σίγουρα θα γοητεύσει ακόμα περισσότερο το παιδί σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές στο εμπόριο και ορισμένες μάλιστα παράγουν χαρούμενους ήχους ή δίνουν σήμα πότε έχουν ολοκληρωθεί τα δύο λεπτά, που συνιστούν οι οδοντίατροι για το βούρτσισμα.

Επειδή, όμως, δεν αρκεί να βουρτσίζει τα δόντια του αλλά πρέπει να το κάνει σωστά, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα παιδοδοντίατρο που θα (πρέπει να) επαινέσει το παιδί για την πολύ καλή δουλειά που έκανε μέχρι τώρα και θα του δείξει τις σωστές κινήσεις ή θα του τις δείξετε εσείς. Θυμηθείτε ότι χρειάζονται κυκλικές κινήσεις και όχι οριζόντιες τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά των δοντιών. Το βούρτσισμα πρέπει να κρατάει 2 λεπτά τουλάχιστον, να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιεί και οδοντικό νήμα για να καθαρίσει καλύτερα ανάμεσα στα δόντια.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;