Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

9 τρόποι να αγαπήσει το παιδί σου τη φυσική άσκηση

Καν' τη μέρος της ζωής του.



Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας των παιδιών στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο στις μέρες μας. Παράλληλα, η κυριαρχία της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, είτε είναι η τηλεόραση είτε τα smartphones, οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια μειώνει όλο και περισσότερο το χρόνο που οι άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, περνάμε στη φύση, σε ένα πάρκο και γενικά εκτός σπιτιού.

Η φυσική άσκηση όμως είναι κάτι που τα παιδιά αγαπούν. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να τα βοηθήσουν να την κάνουν μέρος της ζωής τους, θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο υγιεινό και λιγότερο καθιστικό τρόπο ζωής.

Πώς θα σηκώσετε το παιδί από τον καναπέ;

Ασκηθείτε οικογενειακώς

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, η πιο εύκολη επιλογή είναι να καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση να χαλαρώσετε. Πρωτοτυπήστε και προτείνετε μία φορά να βγείτε βόλτα όλη η οικογένεια. Πάρτε τα ποδήλατα των παιδιών ή μία μπάλα και πηγαίνετε σε ένα πάρκο ή μία παιδική χαρά. Αν δεν αποτελεί συνήθεια της οικογένειά σας, κάντε το μία φορά και την επόμενη βδομάδα μπορεί να μη χρειαστεί καν να το προτείνετε εσείς. Θα το ζητήσουν τα παιδιά μόνα τους.

Μία ώρα την ημέρα

Έρευνες έχουν δείξει ότι αρκεί μία ώρα δραστηριότητας την ημέρα για να είναι υγιή τα παιδιά. Τι δραστηριότητα μπορεί να είναι αυτή; Οτιδήποτε αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, όπως το τρέξιμο και το γρήγορο περπάτημα, ασκεί τους μύες, όπως η τραμπάλα και η αναρρίχηση, και χρησιμοποιεί όλο το σώμα, όπως το σχοινάκι και το κολύμπι.

Μετρήστε βήματα

Αξιοποιήστε την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας κάποιο app στο κινητό που μετράει τα βήματα. Και καθώς τα παιδιά εκτός από την τεχνολογία, είναι συχνά ανταγωνιστικά, μπορείτε να διοργανώσετε έναν οικογενειακό διαγωνισμό για εξτρά κίνητρο, υπολογίζοντας ποιος θα κάνει τα περισσότερα βήματα μέσα σε μία μέρα.

Κάντε τους έκπληξη

Τα παιδιά λατρεύουν τις εκπλήξεις. Κάντε τους μία το επόμενο Σαββατοκύριακο, προγραμματίζοντας μία κοντινή εκδρομή σε κάποιο πάρκο ή παραλία που δεν έχετε ξαναπάει ή σε κάποιο μέρος που έχετε ξαναπάει και τους άρεσε. Πάρτε τα ποδήλατά τους, κάντε ένα πικ νικ στην εξοχή, παίξτε φρίσμπι στην παραλία.

Δοκιμάστε κάτι καινούριο

Μάθετε τι δραστηριότητες υπάρχουν στο σχολείο του ή στο τοπικό σας αθλητικό σύλλογο και προτείνετε στο παιδί να μάθει ένα άθλημα. Αποφύγετε να το πιέσετε να κάνει π.χ. ποδόσφαιρο με το ζόρι και προτιμήστε να το αφήσετε να διαλέξει εκείνο. Μία λύση εξάλλου που προσφέρουν πολλοί σύλλογοι είναι να κάνουν τα παιδιά πρώτα ένα δοκιμαστικό μάθημα για να δουν αν τους αρέσει. Η ενασχόλησή του με ένα άθλημα, ειδικά αν είναι ομαδικό, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Μην απορρίπτετε τα βιντεοπαιχνίδια

Ορισμένες κονσόλες για βιντεοπαιχνίδια, προσφέρουν τη δυνατότητα φυσικής άσκησης μέσω χειριστηρίων με αισθητήρες που «διαβάζουν» τις κινήσεις του σώματος. Έτσι, το παιδί μπορεί για παράδειγμα να παίξει τένις από την άνεση του σπιτιού σας.

Διασκέδαση, όχι πίεση

Δεν χρειάζεται να πιέσετε το παιδί να ασκηθεί. Απλά σηκωθείτε μαζί του και πηγαίνετε μία βόλτα, παίξτε κυνηγητό ή κρυφτό, κάντε ποδήλατο στη γειτονιά σας. Επικεντρωθείτε στο να περάσετε εσείς και το παιδί καλά και η άσκηση θα είναι το «κερασάκι στην τούρτα».

Θετική ενθάρρυνση

Μην γκρινιάζετε στο παιδί ότι δεν ασκείται ή ότι βαριέται και δεν κάνει ποτέ τίποτα. Δείξτε υπομονή και προσφέρετέ του ένα εύρος επιλογών. Το κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και του αρέσουν διαφορετικά πράγματα. Προσφέρετέ του θετικά κίνητρα για να ασκηθεί, ακούστε τους προβληματισμούς του και βοηθήστε το να βρει αυτό που του ταιριάζει. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος αλλά με υπομονή και επιμονή θα πετύχετε.

Δώστε το παράδειγμα

Το έχουμε ξαναπεί: ο καλύτερος τρόπος να πείσετε ή να ενθαρρύνετε ένα παιδί να κάνει κάτι είναι να το κάνετε πρώτα εσείς. Οι γονείς είναι το πρώτο και βασικότερο πρότυπο για ένα παιδί. Βρείτε μία δραστηριότητα που σας αρέσει και σας ταιριάζει, είτε είναι κάποιο άθλημα, γυμναστήριο, βόλτες με το ποδήλατο ή περπάτημα στη γειτονιά σας. Ό,τι και αν είναι, αν το παιδί σας βλέπει να το κάνετε και να περνάτε καλά είναι πιο πιθανό να το υιοθετήσει και το ίδιο.

 

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.