Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

6 πράγματα που πρέπει να λες κάθε μέρα στο παιδί σου 

Πώς θα του δείξεις ότι έχει την αγάπη και την υποστήριξή σου.



Εκτός από τις πράξεις, είναι σημαντικό να δείχνετε και με λόγια στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και το νοιάζεστε και θα είστε πάντα δίπλα του για ό,τι χρειαστεί στη ζωή του. Μην χάνετε, λοιπόν, ευκαιρία να λέτε τα παρακάτω λόγια στο παιδί σας.

Σε αγαπάω
Δεν υπάρχει καλύτερη διαβεβαίωση για το παιδί ότι το νοιάζεστε και το στηρίζετε από το να του δηλώσετε απλά και αληθινά την αγάπη σας. Ακόμα και αν το δείχνετε με τις πράξεις σας, είναι πολύ σημαντικό με κάθε ευκαιρία να λέτε στο παιδί σας πώς αισθάνεστε, να του λέτε ότι είναι το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή σας.

Σε ακούω
Όσο μεγαλώνει, αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, να έχει δικές του ανησυχίες, προβληματισμούς και απορίες. Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζει ότι μπορεί να έρχεται σε εσάς για να μοιράζεται ό,τι περνάει από το μυαλό του και ότι ενδιαφέρεστε να ακούσετε ό,τι έχει να πει. Χτίστε τις βάσεις για μία ειλικρινή και συνεχή επικοινωνία που θα διατηρηθεί όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Με κάνεις περήφανη
Δείξτε του ότι σημασία δεν έχει μόνο η επιτυχία αλλά και η προσπάθεια. Επικροτήστε τους κόπους και τα κατορθώματά του και πείτε του γενναιόδωρα ότι σας κάνει περήφανη για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του.

Μου αρέσει όταν…
Αντί να του λέτε «όχι» και «μη» όταν πάει να κάνει κάτι που δεν θέλετε, δοκιμάστε την αντίστροφη, θετική προσέγγιση, λέγοντάς του τι προτιμάτε. Για παράδειγμα, όταν βάζει τις φωνές, αντί να του πείτε «μη φωνάζεις» δοκιμάστε να του πείτε «μου αρέσει όταν δεν φωνάζουμε και παίζουμε ήρεμα μαζί».

Είσαι ξεχωριστός-ξεχωριστή
Δώστε του να καταλάβει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, ότι δεν χρειάζεται όλοι να είμαστε τέλειοι αλλά είμαστε άνθρωποι που ο καθένας ξεχωρίζει με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Συγνώμη
Τα παιδιά μαθαίνουν από εσάς, ό,τι και αν τους λέτε. Αν κάνετε λάθος σε κάτι, παραδεχτείτε το και ζητήστε του συγνώμη. Δείξτε του ότι κανείς δεν είναι τέλειος και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να κάνουμε κάποιες φορές λάθη, αρκεί να τα καταλαβαίνουμε και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Για αυτό δώστε του το καλό παράδειγμα, αγκαλιάστε το και μη φοβηθείτε να του ζητήσετε συγνώμη.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.