Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Σας έπιασε στα πράσα το παιδί; Να τι πρέπει να του πείτε!

Ανάλογα με την ηλικία του. 


Μαρία Μυλωνά

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: εννοείται ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν σας... κάνει τσακωτούς είναι να του ζητήσετε να βγει από το δωμάτιο, ώστε να ντυθείτε (και να πάρετε μία βαθιά ανάσα). Προσοχή όμως: χωρίς πανικό, χωρίς φωνές και κυρίως χωρίς ενοχές. Από 'κει και πέρα, ο τρόπος που θα το προσεγγίσεις μαζί με τον σύντροφό σου, εξαρτάται άμεσα από την ηλικία του. Συγκεκριμένα:  

Αν το παιδί είναι κάτω από 6: Τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα σ' αυτή την περίπτωση, καθώς συνήθως τα παιδιά μέχρι αυτή την ηλικία δεν έχουν ιδιαίτερη συναίσθηση του τι σημαίνει η σεξουαλική πράξη.  Το πιθανότερο είναι λοιπόν να μην χρειαστεί να του εξηγήσετε τίποτα περισσότερο, πέρα του ότι είναι ευγενικό -και επιβεβλημένο- την επόμενη φορά να χτυπάει την πόρτα πριν μπει στο υπνοδωμάτιο σας. 

Περίπου μέχρι την ηλικία των 12: Εδώ τα πράγματα "ζορίζουν". Μάλλον το παιδί έχει ήδη παρακολουθήσει έστω και τυχαία κάποιες ερωτικές σκηνές στην τηλεόραση ή -ακόμα πιθανότερο είναι να- σας έχει ήδη κάνει την ερώτηση: "τι είναι το σεξ;". Η ψυχραιμία είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να του εξηγήσετε ότι ακόμα και οι γονείς έχουν τις προσωπικές τους στιγμές και πως αυτό που είδε είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Και φυσικά να "καταστρώσεις" με το σύντροφό σου το σχέδιο για το πώς θα μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ, γενικότερα. 

Μεγαλύτερο από 12 ετών: Ίσως πιο εύκολη να είναι η αποστολή σας αν το παιδί είναι στην (προ)εφηβεία, που ίσως αδιαφορήσει και δεν χρειαστεί να δώσετε περαιτέρω εξηγήσεις. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός