Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Έλα στον μπαμπάκα!

Ο χρόνος του πατέρα με το μωρό είναι ευεργετικός.



Όλες ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος μιας μαμάς αλλά ίσως λησμονούμε να πούμε πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να έρχεται σε επαφή και με τον μπαμπά του.

Μια νέα βρετανική έρευνα όμως μας καλεί να το θυμηθούμε, λέγοντάς μας ότι οι "ενεργοί" μπαμπάδες που περνάνε χρόνο με το μωρό τους, στους πρώτους μήνες της ζωής του, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας μαζί του, το βοηθάνε να έχει στη συνέχεια καλύτερη νοητική ανάπτυξη. 

Να επισημάνουμε ότι στην εν λόγω έρευνα υπήρξε και ελληνική συμμετοχή με την Ελληνίδα ψυχολόγο Λαμπρινή Ψυχογιού, λέκτορα της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ. (χαιρόμαστε, να μην το πούμε;)

Η γιατρός συμμετείχε, λοιπόν, στην ομάδα των ερευνητών από τα πανεπιστήμια Imperial College, King's College, Έξετερ και Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Ραμστσαντάνι του Τμήματος Ιατρικής του Imperial, και μελέτησε στοιχεία για τον τρόπο που επικοινωνούσαν 128 πατέρες με τα μωρά τους ηλικίας 3 μηνών. 
Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε η νοητική ανάπτυξη των ίδιων παιδιών σε ηλικία δύο ετών.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι όσο πιο πολύ ασχολείται ένας μπαμπάς με το μωρό του, τόσο καλύτερες επιδόσεις εμφάνιζε το μωρό στα νοητικά τεστ που έκανε σε ηλικία 2 ετών.

Και το συμπέρασμα αυτό αφορά και τα αγόρια και τα κορίτσια, ενώ μέχρι τώρα πιστευόταν ότι το παιγνίδι με τον μπαμπά σε πολύ μικρή ηλικία είναι σημαντικότερο για τα αγόρια από ό,τι για τα κορίτσια. 

Επίσης, επισημάνθηκε ότι οι μπαμπάδες που είναι ευαίσθητοι, ήρεμοι και λιγότερο αγχώδεις έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, πιο θετική επίδραση στα παιδιά τους. 

"Παίξτε με το μωρό σας", λένε οι ερευνητές στους μπαμπάδες! Μπαμπάδες, ακούτε;
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα