Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Μαμά, να δω τηλεόραση;". Τι απαντάμε;

Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σου. 


Μαρία Μυλωνά

Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα: 

Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών: Τα παιδιά ενός έτους όταν παρακολουθούν τηλεόραση, βλέπουν μόνο έγχρωμες εικόνες, οι οποίες τρεμοπαίζουν. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους αρχίζουν και καταλαβαίνουν ελάχιστα κομμάτια αυτού που βλέπουν και ορισμένα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν.

Παιδιά ηλικίας 3-5 ετών: Καλό είναι όσο μπορεί κανείς να «αναβάλει» την επαφή με την τηλεόραση μέχρι την ηλικία περίπου των 3 χρονών. Στην ηλικία των τριών με πέντε ετών, το παιδί είναι καλό να βλέπει τηλεόραση σε περιορισμένο χρόνο και με ελεγχόμενο περιεχόμενο. Ο χρόνος παραμονής μπροστά στην οθόνη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 με 20 λεπτά την ημέρα. Για μεγαλύτερα παιδιά (μέχρι 5 ετών) μπορεί να είναι και μισή ώρα.

Παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω: Για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αυξάνεται σταδιακά ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης. Τα προγράμματα που βλέπουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται πάντα στο επίπεδο της ηλικίας τους. Από τα 7 χρόνια, είναι η περίοδος που τα παιδιά ενδιαφέρονται να δουν τις εκπομπές που βλέπουν οι φίλοι τους. Κύριος λόγος ότι χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των σήριαλ και γενικά των εκπομπών για συζητήσεις και παιχνίδι.

Ποιες εκπομπές είναι κατάλληλες για τα παιδιά;

Φυσικά οι παιδικές εκπομπές και κυρίως αυτές που απευθύνονται στη συγκεκριμένη ηλικία του παιδιού. Βέβαια θα αναρωτιέστε ότι πολλές παιδικές εκπομπές έχουν πλέον αρκετές σκηνές με όπλα, βία και τσακωμούς. Θα ήταν καλό να αποφεύγονται όσο περισσότερο γίνονται. Οι εκπομπές είναι προτιμότερο να αφορούν σε ιστορίες με ευχάριστο τέλος και πλοκή. Μην επιλέξετε κάτι που είναι σε συνέχειες. Τα παιδιά τα αγχώνει πολύ αν πρέπει να περιμένουν για το τι θα γίνει σε μια επόμενη φορά! Ιστορίες με ζώα, αλλά και ντοκιμαντέρ για μικρά παιδιά είναι ιδανικές, καθώς οι εικόνες από την φύση και το ζωικό βασίλειο έχουν πολύ ενδιαφέρον. Τέλος, οι εκπομπές με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, βοηθούν στην εκμάθηση και εμπλουτισμό των γνώσεων.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός