Νότια: Ένα τρυφερό βιβλίο, με έμφαση στην εικονογράφηση - AllYou.gr

Search

Νότια: Ένα τρυφερό βιβλίο, με έμφαση στην εικονογράφηση

Μας μιλάει γι' αυτό, η υπεύθυνη επικοινωνίας του φρέσκου εκδοτικού οίκου Φουρφούρι, Νικολέττα Σκαρτσάρη!

> ΠΑΙΔΙ ::
14 Αυγούστου 2017

Ένα από τα τυχερά της δουλειάς μου και της ενασχόλησής μου με παιδικά θέματα, είναι ότι φτάνουν στην πόρτα μου βιβλία πολλά.

Δεν είναι πάντα καλά. Μετά από μια ανάγνωση στη μικρή μου κόρη, στριμώχνονται στο ράφι της βιβλιοθήκης της, και μπορεί να ξεχαστούν εκεί.

Δεν συνέβη το ίδιο με το «Νότια» του Ντάνιελ Ντάνκαν, το πρώτο βιβλίο από τις εκδόσεις Φουρφούρι, και μάλιστα το πρώτο και του δημιουργού του. 
 

notia_new_new.jpg 

Ένα βιβλίο τρυφερό, με έμφαση στην εικονογράφηση και λόγια λίγα αλλά ουσιαστικά, ανήκει στην κατηγορία που εγώ ονομάζω «Παιδικά βιβλία ενηλίκων».

Βιβλία, δηλαδή, με πρώτες και δεύτερες και τρίτες, αν θέλεις, αναγνώσεις, ανάλογα τα βιώματα, την παιδεία, τον ψυχισμό αυτού που τα διαβάζει. Μικρού ή μεγάλου.  
Βιβλία που μπορούν να σταθούν στο μήνυμα που το ίδιο το παιδί θα σου εκφράσει μέσα από τις απορίες και τα αποφθέγματά του (τα παιδιά βλέπουν πάντα πιο ξεκάθαρα το τοπίο) αλλά μπορούν με τη δική σου πρωτοβουλία να το ταξιδέψουν και να σε ταξιδέψουν λίγο πιο μακριά. 

Γνωρίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι πρώτες φορές αλλά και πόσο δύσκολες στιγμές διανύει ο εκδοτικός χώρος στη χώρα μας, μου έκανε, ομολογώ, εντύπωση αυτό το νέο ξεκίνημα, η συνεργασία μεταξύ των εταιριών Brainfood και Εternal Optimists.

Και έτσι αποφάσισα να θέσω τις ερωτήσεις μου, τις ενήλικες απορίες μου με ψήγματα παιδικότητας ελπίζω, στην υπεύθυνη επικοινωνίας του οίκου Φουρφούρι, Νικολέττα Σκαρτσάρη.
 

nikoletta.jpg 

-Σε μια εποχή δύσκολη για το βιβλίο, αποφασίζετε να ξεκινήσετε έναν νέο εκδοτικό. Είστε βέβαια eternal optimists, δηλωμένα. Τι σας ώθησε στο νέο αυτό βήμα; 
-Εκτός από μια δύσκολη εποχή, ήταν η κατάλληλη στιγμή και εποχή για εμάς. Μια τυχαία συνάντηση, δύο ταξίδια ένα στην Γερμανία και ένα στην Ιταλία, η αγάπη μας για την δημιουργία και για τα παιδιά ήταν υπεραρκετά ώστε να μας κάνουν να ξεχάσουμε την οποιαδήποτε δυσκολία. Είναι ένα καινούργιο εκδοτικό ξεκίνημα που βασίστηκε και στην εμπειρία της Brainfood, του Νίκου Χατζόπουλου και του Τάσου Βογιατζή, χρόνια στον χώρο των εκδόσεων και ήταν και ουσιαστικά αυτό που εξαφάνισε όλες μας τις αμφιβολίες που είχαμε, αν και eternal optimists.
 
-Τι ξεχωριστό θα δούμε από το Φουρφούρι που δεν το βρίσκουμε σε άλλους εκδοτικούς; 
 -Προσεγμένες ιστορίες, φτιαγμένες με μεράκι, καλλιτέχνες με ωραία ματιά, ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα συναισθήματα και τις αξίες που προσφέρουν στα παιδιά. 
 
-Το Φουρφούρι ποτέ δεν θα… 
- ... σταματήσει να κινείται, να αλλάζει χρώματα, να το κρατάει ένα μικρό παιδί και να είναι πάντα ένας κόσμος γεμάτος φαντασία, γνώσεις, περιπέτειες και ευτυχίας.
 
-Ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να…
-Να αγγίζει την ψυχή του παιδιού, να το κάνει να αντιδρά, να χαμογελά, να το κάνει να ονειρεύεται, να το γεμίζει ευχάριστες ή και δυσάρεστες απορίες καμιά φορά. 
 
-Νότια, το πρώτο σας βιβλίο. Πώς έγινε η επιλογή και ποια στοιχεία του σας άγγιξαν ώστε να το επιλέξετε για την πρώτη σας γνωριμία με το παιδικό κοινό;
-Μας ξύπνησε την διάθεση για ταξίδι, μαγευτήκαμε από τη δύναμη της ιστορίας και τις υπέροχες κινηματογραφικές εικονογραφήσεις.
 
-Σε ποιους το δείξατε πρώτα (πριν την έκδοσή του στην Ελλάδα); Σε κάποιο παιδί; Σε φίλους-γονείς; 
-Οι πρώτοι αναγνώστες, τα «πρώτα παιδιά» ήμασταν ο Νίκος, ο Μπάμπης, ο Τάσος και η Νικολέττα. Νομίζω και με αυτή τη σειρά το είδαμε. Και οι τέσσερις δείξαμε τον ίδιο ενθουσιασμό, ο καθένας σαφώς και έδειξε να ενθουσιάζεται από κάτι μοναδικό, αλλά σημαντικό σημείο για εμάς το κάθε μοναδικό να μας κάνει να θέλουμε να το παρουσιάσουμε όσο πιο γρήγορα γινόταν στο μικρό μας κοινό. Σημαντικός αναγνώστης, η παιδοψυχολόγος και σύμβουλός μας Ναταλί, έκανε τον ενθουσιασμό μας ακόμη πιο δυνατό, ο οποίος και μετατράπηκε σε μια άριστη έκδοση.
 
-Πρόκειται επίσης για μια πρωτιά, και για τον illustrator Ντάνιελ Ντάνκαν. Γιατί τον επιλέξατε, και δεν βασιστήκατε σε ένα ήδη αναγνωρισμένο όνομα; 
-Είναι αλήθεια ότι είναι η πρώτη του δουλειά. Όπως αλήθεια είναι ότι συναντήσαμε μπροστά μας εκατοντάδες βιβλία αλλά η συγκεκριμένη εικονογράφηση και η τρυφερότητα αυτής της έκδοσης μάς κέρδισε. Μας τράβηξε, τόσο από πολύ γνωστούς δημιουργούς, όσο και από πολύ μεγάλες επιτυχίες παιδικών βιβλίων στο εξωτερικό. Είναι μια σύγχρονη αισθητικά μοντέρνα έκδοση, με κινηματογραφική εικονογράφηση, επενδεδυμένη με πολύ απλή αλλά ουσιαστική αφήγηση. Κάθε φορά που το ξεφυλλίζεις είναι σαν να ανοίγεις κάτι νέο. Θα χρησιμοποιήσω ακριβώς τα λόγια της Ναταλί και θα αναφέρω ότι είναι μια ''τρυφερή ιστορία που εξοικειώνει τα παιδιά με έννοιες όπως η συμπόνια, η αφοσίωση, η φροντίδα, ο αποχωρισμός, δημιουργεί τις βάσεις για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και τις μελλοντικές τους σχέσεις ζωής''. Ελπίζω να ανακαλύψετε και τις υπόλοιπες έννοιες.

-Τελικά... γιατί Φουρφούρι; 
-Γιατί είναι μια προσεγμένη ποιοτική προσπάθεια, γιατί είναι το πρώτο μας παιχνίδι, η αγάπη για το χρώμα, για τη ζωή, γιατί μας αρέσει να το έχουμε παρέα μας να το κρατάμε και να περπατάμε ή ακόμα και να τρέχουμε μαζί του!


Πληροφορίες:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ∆ΙΑΘΕΣΗ:
Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ / Κολωνού 12-14, Κεραμεικός, Αθήνα,

Tηλ. παραγγελιών: 210 2514123 / Φαξ: 210 5227768 /

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Site: brainfood.gr

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το Φουρφούρι και τα επόμενα σχέδια του, μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπεύθυνη επικοινωνίας Νικολέττα Σκαρτσάρη στο τηλέφωνο 693 035 3520. 
Site: fourfoyri.com
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!