Πόσο κακό μπορεί να κάνει μια "ξυλιά" στο παιδί; - AllYou.gr

Search

Πόσο κακό μπορεί να κάνει μια "ξυλιά" στο παιδί;

Έρευνα που διήρκησε πέντε δεκαετίες, δίνει την απάντηση.

> ΠΑΙΔΙ ::
25 Φεβρουαρίου 2018

Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο, όπως επιβεβαιώνει μια νέα έρευνα που κράτησε πέντε δεκαετίες και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Family Psychology.

Οι ερευνητές, αφού ανέλυσαν στοιχεία 160.000 παιδιών, που καλύπτουν μια περίοδο 50 χρόνων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική τιμωρία συνδέεται με τη μελλοντική εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων και μαθησιακών δυσκολιών.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε η επικεφαλής της μελέτης, dr Elizabeth Gershoff: «Η ανάλυσή μας επικεντρώθηκε στις λεγόμενες “ξυλιές” και όχι σε δυνητικά κακοποιητικές συμπεριφορές. Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι το ξύλο σχετίζεται μόνο με επιβλαβείς συνέπειες και όχι είτε με την άμεση είτε με τη μακροπρόθεσμη καλλιέργεια υπακοής, που είναι ο σκοπός των γονιών όταν προσπαθούν να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους».

Οι ενήλικες που είχαν «φάει» ξύλο ως παιδιά ήταν επίσης πιο πιθανό να εφαρμόζουν τη σωματική τιμωρία και στα δικά τους παιδιά, διαιωνίζοντας αυτή τη συμπεριφορά.

Οι στατιστικές εκτιμούν ότι παγκοσμίως περίπου το 80% των παιδιών υφίσταται σωματική τιμωρία, παρόλο που ένας συντριπτικός όγκος ερευνητικών δεδομένων αποδεικνύει ότι αυτή δεν παρουσιάζει οφέλη, παρά μόνο αρνητικές συνέπειες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε ότι το παιδί σάς φέρνει στα όριά σας, το καλύτερο είναι να βγείτε από το δωμάτιο ή να το στείλετε στο δικό του μέχρι να ανακτήσετε την ηρεμία σας, και σε καμία περίπτωση να μη χειροδικήσετε.

Πηγή: Childit.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!