Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

7 συμβουλές για να μη γυρίσουν διπλά τα παιδιά από τις διακοπές

Ένα άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλες οι γιαγιάδες.



Αυτό είναι ένα άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλες οι γιαγιάδες. Αν όχι όλες, τουλάχιστον όσες αναλαμβάνουν να βοηθούν στην ανατροφή του παιδιού. Οι γιαγιάδες που θέλουν να κάνουν όλα τα χατίρια στα παιδιά, γιατί, για αυτό είναι προορισμένες και όχι για να βάζουν όρια όπως οι γονείς. Και θα τους δώσουν και ένα παγωτάκι παραπάνω και λίγες καραμελίτσες για το δρόμο. 

Τι γίνεται όμως όταν το παιδί περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας του με τη γιαγιά και τον παππού;

Ακόμα κι όταν αυτό δεν συμβαίνει μέσα στο έτος, το καλοκαίρι οι πιθανότητες να ζήσουν κάποια χρονική περίοδο μαζί είναι σίγουρα μεγαλύτερες. 

Και βλέπεις το παιδί σου μετά από 10 μέρες, για παράδειγμα, πιο μαυρισμένο, πιο χαρούμενο αλλά και κάπως πιο... στρουμπουλό. 

Από τη ζωή βγαλμένα είναι όλα αυτά, κι αν υπάρχει γιαγιά στο προσκήνιο, σίγουρα τα ξέρεις. 

Αφορμή για να επαναφέρω το θέμα υπήρξε μια ανάρτηση του παιδιάτρου Αντώνιου Δαρζέντα, ο οποίος θίγει το θέμα, που αφορά ιδιαίτερα στην ελληνική οικογένεια, και δίνει και τις συμβουλές του.

Ας τις δούμε και ας τις επικοινωνήσουμε στη μαμά ή την πεθερά μας.

Γράφει ο γιατρός:

«Είναι πάντως εντυπωσιακό πως μόλις αναλάβουν τη σίτιση του βρέφους οι γιαγιάδες, τα παιδιά αμέσως μέσα σε δύο μήνες ανεβαίνουν μια καμπύλη στη στατιστική του βάρους. 
Μετά το χρόνο όταν αρκετές μητέρες ξεκινούν μετά την άδεια μητρότητας να εργάζονται, εξ ανάγκης πολλά νήπια τα κρατούν οι γιαγιάδες. Αμέσως στην πρώτη επίσκεψη μετά από αυτό, διαπιστώνω τόσο εντυπωσιακή αύξηση του βάρους που κατευθείαν χωρίς να μου πει κάτι ο γονιός καταλαβαίνω ότι το παιδί άρχισε να το φυλάει η γιαγιά. Όταν μάλιστα τους λέω "άρχισε να το φυλάει η γιαγιά ε;" με κοιτούν όλοι εκθαμβοι για τις μαντικές μου ιδιότητες. 
Προσοχή λοιπόν γιατί η παχυσαρκία εγκαθίσταται κυρίως σε αυτή την ηλικία από την οποία μετά με δυσκολία απαλλάσσεσαι. 

Μερικές απλές συμβουλές λοιπόν προς γιαγιάδες και μαμάδες για τα παιδιά μετά το έτος. 

1. Σταματήστε να πιέζετε τα μωρά να φάνε περισσότερο. Η τελευταία μπουκιά δεν είναι η δύναμη τους, είναι η μελλοντική παχυσαρκία τους. 
2. Σταματήστε να πολτοποιείτε πια τα φαγητά τους. Έτσι τα βοηθάτε να φάνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. 
3. Σταματήστε να δίνετε αν δεν φάνε, σνακς ή λιχουδιές με την αιτιολογία "μα το παιδί δεν έφαγε, νηστικό θα μείνει;" 
4. Σταματήστε να τα κυνηγάτε και να τα ταΐζετε όρθια. 
5. Σεβαστείτε την φυσιολογική ανορεξία του όταν το παιδί είναι άρρωστο και δεν τρώει. Η πίεση να φάει σε εκείνη την περίοδο είναι άχρηστη και επιβλαβής. Αφενός η ασθένεια βάζει τον οργανισμό σε καταβολικη φάση, αφετέρου πιέζοντας το, το εκπαιδεύετε να υπερβαίνει την όρεξη του. 
6. Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι μετά το έτος τα παιδιά πρέπει να παίρνουν 2 με 2,5 κιλά το χρόνο, δηλαδή περίπου 150 με 200 γραμμάρια το μήνα και όχι ένα κιλό το μήνα όπως έπαιρναν ως νεογνά. 
7. Ο Παιδίατρος σας με την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού είναι αρμόδιος να σας πει αν το παιδί αναπτύσσεται σωστά και όχι η γιαγιά ή η γειτόνισσα που έχει μεγαλώσει τέσσερα. 
Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο. Ας προσέξουμε όσο είναι νωρίς, γιατί μετά δύσκολα αναστρέφεται το φαινόμενο».
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.