Μαζεύει συνέχεια κοχύλια! Τι να κάνω; - AllYou.gr

Search

Μαζεύει συνέχεια κοχύλια! Τι να κάνω;

Η αξία μιας συλλογής για το παιδί.

> ΠΑΙΔΙ ::
19 Αυγούστου 2017

Το σπίτι, το αυτοκίνητο, το εξοχικό έχουν ξεχειλίσει από κοχύλια. Το παιδί τα μαζεύει μανιωδώς! Και εσύ το βλέπεις κάπως καχύποπτα το πράγμα...

Δεν χρειάζεται! Τα περισσότερα παιδιά μόλις καταλάβουν την έννοια της ιδιοκτησίας, τι θα πει «δικό μου», συνήθως γύρω στην ηλικία των 2 ετών, απολαμβάνουν να συλλέγουν πράγματα και συνήθως το συνεχίζουν μέχρι την εφηβεία περίπου.  

Εκτός του ότι περνάνε ωραία συλλέγοντας πράγματα, οι συλλογές συντελούν στην βελτίωση των γνωστικών στρατηγικών και δεξιοτήτων: 

1. Τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα να κατηγοριοποιούν και να ομαδοποιούν αντικείμενα. Όταν ένα αντικείμενο μπορεί να αποτελέσει μέρος της συλλογής ενώ κάποιο άλλο όχι, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αποδίδουν ιδιότητες στα αντικείμενα αυτά και ακολούθως λαμβάνουν αποφάσεις. Η διαδικασία αυτή είναι κομβική για την κατάκτηση των μαθηματικών και θεμελιώδης για την κατανόηση του επιστημονικού τρόπου σκέψης.

2. Η συλλογή αντικειμένων τα βοηθά να εντοπίζουν τις διαφορές στα αντικείμενα βάσει ενός κανόνα που έχουν επιλέξει. Αυτό θα τα βοηθήσει πολύ στην ανάγνωση, θα διευκολύνει την αναγνώριση των διαφορών μεταξύ των λέξεων και την κατανόηση των γραμματικών κανόνων ορθογραφίας.

3. Το αντικείμενο που μπαίνει στη συλλογή μπορεί να είναι άσχημο, άγριο, απωθητικό, αλλά εντάσσεται ως ισότιμο μέλος μιας οικογένειας, μόνο και μόνο επειδή μοιράζεται μία κοινή ιδιότητα με τα υπόλοιπα μέλη της συλλογής. Το ίδιο αντικείμενο πιθανό να μην είχε την ίδια αξία αν ήταν μόνο του. Έτσι τα παιδιά κατανοούν τη θεμελιώδη διάσταση της κοινωνικής ζωής και της προσωπικής ανάπτυξης μέσω της ομάδας.

4. Η επιθυμία να ολοκληρώσουν τη συλλογή προσθέτοντας νέα μέλη στοχεύει στο αίσθημα της ολοκλήρωσης, η οποία έρχεται μετά από προσπάθεια και υπομονή. Έτσι τα παιδιά εξασκούνται στο να περιμένουν μέχρι την ικανοποίηση της επιθυμίας τους. 

Δεν φανταζόσουν ότι αυτά τα κοχύλια έχουν να προσφέρουν τόσα πολλά, έτσι;Ακολούθησε το allyou στο Instagram!