Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

7 θανάσιμοι κίνδυνοι στο σπίτι και πού κρύβονται

Αυτές είναι οι συχνότερες αιτίες ατυχημάτων για βρέφη και νήπια 0-4 ετών, σύμφωνα με στατιστικές. 



Η ασφυξία, ο πνιγμός, τα τροχαία, τα εγκαύματα και οι δηλητηριάσεις είναι οι πέντε βασικές αιτίες θανάτου για παιδιά έως 4 ετών, βάσει στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Πολλά από αυτά τα ατυχήματα, μάλιστα, συμβαίνουν στο χώρο όπου θεωρούμε ότι η οικογένειά μας είναι πιο ασφαλής: μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Ας δούμε σε ποιες γωνιές παραμονεύουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι και πώς θα προφυλάξουμε ένα μωρό ή μικρό παιδί.

1. Μπάνιο (κίνδυνος πνιγμού). Οποιοδήποτε σημείο του συγκεντρώνει νερό, από την μπανιέρα και το νιπτήρα μέχρι τη λεκάνη της τουαλέτας, είναι επικίνδυνο για το παιδί. Τα μικρότερα παιδιά και τα βρέφη κινδυνεύουν να πνιγούν ακόμα και σε λίγα εκατοστά στεκούμενου νερού. Η πιο ασφαλής λύση είναι να κρατάτε κλειδωμένη την πόρτα του μπάνιου.

2. Συσκευή κουζίνας (κίνδυνος εγκαυμάτων). Τα νήπια λατρεύουν να παίζουν με τα κουμπιά της κουζίνας, να ανοίγουν το φούρνο ή να προσπαθούν να αρπάξουν από τη χειρολαβή μια κατσαρόλα πάνω σε αναμμένο μάτι. Την ώρα που μαγειρεύετε, λοιπόν, δεν πρέπει να τα αφήνετε ούτε λεπτό χωρίς επιτήρηση.

3. Χημικά προϊόντα (κίνδυνος δηλητηρίασης). Όλα τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά προϊόντα και τα φάρμακα πρέπει να αποθηκεύονται σε ντουλάπια με κλειδαριές ασφαλείας. Ακόμα και η τοποθέτησή τους σε ένα ψηλό ράφι ή πάγκο δεν αρκεί, γιατί ένα νήπιο μπορεί, χρησιμοποιώντας μια καρέκλα ή ένα σκαμπό, να σκαρφαλώσει και να τα φτάσει.

4. Σκάλες (κίνδυνος πτώσης). Ιδιαίτερα αν μένετε σε μεζονέτα με εσωτερική σκάλα, τοποθετήστε και στο κεφαλόσκαλο και στη βάση της πόρτες ασφαλείας, καλά στερεωμένες στον τοίχο.

5. Έπιπλα και τηλεόραση (κίνδυνος πτώσης αντικειμένων). Είναι η αιτία για πολλές από τις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά. Στερεώστε όλα τα βαριά έπιπλα στον τοίχο με σιδερένιες γωνίες. Κρεμάστε την τηλεόραση σε σημείο αρκετά ψηλό ώστε ένα νήπιο να μην τη φτάνει με τίποτα.

6. Μαχαίρια (κίνδυνος τραυματισμού). Αν πρέπει να ασφαλίσετε ένα συρτάρι της κουζίνας, αυτό πρέπει να είναι σίγουρα το συρτάρι όπου φυλάτε τα μαχαίρια. Έχετε το νου σας, φυσικά, να μην αφήνετε ποτέ μαχαίρια στους πάγκους της κουζίνας.

7. Κορδόνια για στόρια (κίνδυνος ασφυξίας). Αξίζει να επιβαρυνθείτε το κόστος της αντικατάστασής τους με κουρτίνες για να προστατεύσετε τα παιδιά από τον κίνδυνο να τυλιχθεί ένα κορδόνι γύρω από το λαιμό τους, κατά λάθος ή στη διάρκεια του παιχνιδιού. Μια εναλλακτική αν και πιο δαπανηρή λύση είναι να τοποθετήσετε στόρια με αυτόματους διακόπτες ή τηλεχειριστήριο.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας