Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί για τη μεγάλη επιστροφή 

Πίσω στα θρανία σε λίγες μέρες.



Όσο φυσικό και επόμενο είναι να πάει ένα παιδί στο σχολείο, ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, πάντα χρειάζεται με τη δική μας βοήθεια μια σχετική, ψυχολογική προετοιμασία.

Το παιδί θα αποκομίσει από μόνο του την εικόνα που θα έχει για το σχολείο αλλά σίγουρα αυτή επηρεάζεται κατά πολύ από την εικόνα που εισπράττει από το οικείο του περιβάλλον.
Έτσι, άλλοι γονείς το περιγράφουν ως τέλεια εμπειρία ενώ άλλοι χρησιμοποιούν γελοίες απειλές, όπως ο Μπαμπούλας, για να τα πείσουν ότι πρέπει να πηγαίνουν. 

- Οι κουβέντες που κάνουμε με το παιδί σχετικά με το σχολείο καλό είναι να παραμένουν ρεαλιστικές. 

- Μέσα από τη συζήτηση μπορούμε να του εξηγήσουμε ποια θα είναι τα καθήκοντά του, οι υποχρεώσεις του και οι αλλαγές στην καθημερινότητά του. 

- Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε καταστάσεις αλλά να προετοιμάσουμε με τρόπο το παιδί ότι ενδεχομένως να βρεθεί μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις.

- Αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι ότι οι γονείς του θα είναι πάντα δίπλα του, σε ό,τι κι αν χρειαστεί. Μια σχολική αποτυχία, μια απογοήτευση, δυσκολίες στην κοινωνικοποίησή του ή στις φιλίες του.

- Ξεκαθάρισέ του από την αρχή ότι το σχολείο είναι υποχρέωση του ίδιου, και όχι της μαμάς ή του μπαμπά οι οποίοι πρέπει απλά να βοηθούν και όχι να διαβάζουν οι ίδιοι ή να του γράφουν τις ασκήσεις «για να τελειώνουμε πιο γρήγορα». 

Μην ξεχνάς: Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι χωρίς λόγο για τις επιδόσεις του παιδιού. Όσο κι αν δεν το δείχνεις, το άγχος σου μεταδίδεται στο παιδί, και αυτό είναι ένα στοιχείο που καλό θα ήταν να λείπει από τη σχολική τσάντα και την παιδική ψυχή.
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: Συνήθειες και συμβουλές που οδηγούν στην ευτυχία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ικανοποιημένο παιδί

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο