4+1 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα καλό παιδί - AllYou.gr

Search

4+1 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα καλό παιδί

Πώς να μεγαλώσεις ένα παιδί ευγενικό, που σέβεται. 

> ΠΑΙΔΙ ::
18 Νοεμβρίου 2017
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Τι σημαίνει καταρχάς καλό παιδί; Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Το παιδί που είναι υπάκουο, που δεν ξεφεύγει από τα όριά του, που λέει πάντα ναι; Δεν μιλάμε για ένα μαλθακό και άβουλο πλάσμα, αν και πολλές φορές η καλοσύνη παρεξηγείται και ο καλός γίνεται απλά ηλίθιος. 

Αναφέρομαι σε ένα παιδί που (ανα)γνωρίζει την καλοσύνη, είναι ευγενικό και σέβεται τους γύρω του, ένα παιδί με αρχές που του έχουν δοθεί από την οικογένειά του.

Πώς θα καταφέρεις να τα μεταδώσεις όλα αυτά στο δικό σου τέκνο;

Φαίνεται δύσκολο, και ναι, είναι. Εξάλλου, όλα τα σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι δύσκολα. 

Υπάρχουν όμως 4 μυστικά για να το καταφέρεις:

1. Ποιοτικός χρόνος:

Ας μην γίνει καραμέλα, τα παιδιά θέλουν πολύ χρόνο, ει δυνατόν όλον τον χρόνο σου. Αυτό βέβαια είναι αδύνατον. Φρόντισε όμως να περνάς σε καθημερινή βάση χρόνο μαζί με το παιδί σου, έστω και μισή ώρα. Αρκεί να είναι ουσιαστική, γεμάτη ώρα. Αυτή η καθημερινή επαφή το γεμίζει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση ενώ βρίσκεις την ευκαιρία να του επικοινωνείς μηνύματα ζωής. 

2. Γίνε το παράδειγμα προς μίμηση:

Η συμπεριφορά σου, το πώς αντιδράς σε απλές καθημερινές στιγμές αλλά κυρίως το πώς χειρίζεσαι τις δύσκολες καταστάσεις, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο μετάδοσης της καλοσύνης.

3. Μίλησε μαζί του: 

Εξήγησέ του καθαρά πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε όχι μόνο για την οικογένειά μας (που για ορισμένα παιδιά δεν είναι αυτονόητο, μη νομίζεις) αλλά και για τους συμμαθητές μας, τους γείτονες, και κατ’ επέκταση τους άστεγους, τους φτωχούς, τους μετανάστες...
Χρησιμοποίησε απλά λόγια, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και επίτρεψέ του να εκφράσει τις απορίες του.

4. Κάντε παρέα με καλούς ανθρώπους:

Σκέψου για λίγο τον περίγυρό σου. Με ποιους κάνεις παρέα; Ο συγχρωτισμός με καλούς και ευγενικούς ανθρώπους πάντα επηρεάζει σε έναν μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Εάν οι φίλοι σου είναι κακότροποι, βρίζουν, δεν έχουν ίχνος σεβασμού, τι αξία θα έχει μετά να μιλήσεις διδαχτικά στο παιδί για την καλοσύνη; Δώρο άδωρον.
 

Και θυμήσου: Μην σπαταλάς τον χρόνο σου με το να σκέφτεσαι πώς θα μεγαλώσεις ένα καλό παιδί. Έχεις ένα καλό παιδί.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!