Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Είναι ασφαλές το γάλα εμπορίου για το μωρό σου;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του σε σχέση με το μητρικό γάλα, σύμφωνα με τους ειδικούς.



Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ο θηλασμός είναι η ιδανική επιλογή τουλάχιστον για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού και, ιδανικά, για τους πρώτους δώδεκα μήνες του. «Στους έξι μήνες, οι θρεπτικές ανάγκες ενός μωρού αυξάνονται και πλέον χρειάζεται η εισαγωγή στέρεων τροφών», προσθέτει ο Αμερικανός Larry Noble, νεογνολόγος και ειδικός στο θηλασμό. «Ωστόσο συνιστούμε σε μια μητέρα να παρατείνει το θηλασμό για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο ή και περισσότερο αν είναι εφικτό».

Γιατί όμως το μητρικό γάλα υπερέχει σε σχέση με εκείνο του εμπορίου; Και τι σημαίνει αυτό για όλες τις γυναίκες που, για οποιονδήποτε λόγο, αδυνατούν να θηλάσουν; Βάζουν το μωρό τους σε κίνδυνο;

Μητρικό γάλα: τα οφέλη του

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι τα αντισώματα που μεταφέρει από τη μαμά στο μωρό, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Χαρακτηριστικά, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet έδειξε ότι η αύξηση του αριθμού των μωρών που θηλάζουν τουλάχιστον μέχρι τους έξι μήνες θα μπορούσε να μειώσει τις ιατρικές δαπάνες στις ΗΠΑ έως και κατά 2,45 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!

«Το μητρικό γάλα περιέχει πολλούς παράγοντες που προστατεύουν από ασθένειες», εξηγεί ο Noble. «Περιέχει το IgA, ένα σημαντικό αντίσωμα το οποίο προστατεύει το μωρό από συγκεκριμένες λοιμώξεις, και διαφορετικούς τύπους λευκών αιμοσφαιρίων που εντοπίζουν και εξουδετερώνουν τις λοιμώξεις». Και το σημαντικότερο, προσθέτει ο ίδιος, είναι ότι το μητρικό γάλα περιέχει προβιοτικά, ωφέλιμους μικροοργανισμούς που μεταναστεύουν στο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού προστατεύοντάς το από την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. «Ένα υγιές μικροβίωμα (όπως ονομάζεται συνολικά ο πληθυσμός των μικροβίων στο σώμα μας) μειώνει τις ασθένειες στην παιδική ηλικία περιορίζοντας τις φλεγμονές στο σώμα», καταλήγει ο Noble.

Ένα ακόμα κίνητρο που έχει η νέα μητέρα να το «παλέψει» με το θηλασμό; Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο. Το μείγμα λακτόζης, ορού γάλακτος, καζεΐνης και λιπαρών είναι ιδανικό για τη θρέψη του μωρού. Το γάλα εμπορίου, από την άλλη, έχει βελτιωθεί σημαντικά στην πάροδο του χρόνου, καταφέρνοντας να μιμηθεί σε κάποιο βαθμό το μητρικό, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται σε ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επιπλέον, το μητρικό γάλα κάνει το παιδί πιο «εύκολο» στο φαγητό, δηλαδή πιο δεκτικό σε μια μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων μεταγενέστερα. Κι αυτό γιατί από τους πρώτους μήνες της ζωής του το φέρνει σε επαφή με διαφορετικές γεύσεις, οι οποίες προέρχονται από τα φαγητά που τρώει η μαμά, περνούν μέσα από το μητρικό γάλα και καταλήγουν στους γευστικούς κάλυκες του μωρού.

Γάλα εμπορίου: κρύβει κινδύνου;

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και αν μια μαμά δεν καταφέρει να θηλάσει, δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεται. Το γάλα του εμπορίου, παρότι δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το μητρικό, είναι απόλυτα ασφαλές. «Ο FDA (αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) διασφαλίζει ότι ανταποκρίνεται στις καθιερωμένες διατροφικές προδιαγραφές», λέει ο Noble, συμπληρώνοντας: «Όλα τα γάλατα του εμπορίου για βρέφη είναι ασφαλή και περιέχουν θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξή τους».

Το γάλα εμπορίου έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα: Η μαμά μπορεί να μοιραστεί το τάισμα του μωρού μαζί με τον μπαμπά, έτσι ώστε αφενός και οι δύο γονείς να έρθουν πιο κοντά στο παιδάκι τους από τους πρώτους μήνες της ζωής του, αφετέρου να έχει το περιθώριο και η μαμά να ξεκουράζεται για μερικές ώρες. Από την άλλη, παρουσιάζει ένα σημαντικό πρακτικό μειονέκτημα: Κοστίζει, ενώ το μητρικό είναι εντελώς δωρεάν!

Το συμπέρασμα;

Ίσως μια μέρα το γάλα του εμπορίου να έχει γίνει εφάμιλλο του μητρικού. Στις μέρες μας είναι, μεν, ασφαλές, αλλά τα οφέλη του θηλασμού παραμένουν αναντικατάστατα.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ