Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου προσποιείται ότι είναι άρρωστο;

Kαιρός να σταματήσεις να αναρωτιέσαι αν είναι ένα κόλπο ο βήχας και η αδιαθεσία.



Σε μια βασανιστική αναμονή για μια σειρά εξετάσεων στο Παίδων, κάποια Κυριακή πριν από έναν περίπου χρόνο, μού έκανε εντύπωση το πόσο πολλοί γονείς παραπονιόνταν μεταξύ τους, στους θαλάμους του νοσοκομείου, ότι «το παιδί μου “προτιμά” να αρρωσταίνει τις Κυριακές για να αποφεύγει την επόμενη μέρα το σχολείο».

Όντως, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ένα παιδί να προσποιείται ασθένεια ή τραυματισμό για να κάνει κοπάνα από το σχολείο και να κερδίσει μια ημέρα ξεκούρασης, παρέα με παιδικά στην τηλεόραση και τις σούπες της μαμάς. Υπάρχει όμως τρόπος να καταλάβουμε ότι το παιδί μας είναι ένας κατά φαντασία ασθενής, για να αποφύγουμε το στρες και το άσκοπο πηγαινέλα σε γιατρούς και νοσοκομεία (όπου μάλιστα μπορεί όντως να κολλήσει κάποιο μικρόβιο);

Το σίγουρο είναι ότι ένα πραγματικά άρρωστο παιδί δεν μπορεί να προσποιηθεί συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο εμετός και η διάρροια. Επομένως, «αν υπάρχουν προφανή συμπτώματα που δεν μπορείτε να αγνοήσετε, όπως συνάχι, βήχας ή πυρετός, δεν πρέπει να στείλετε το παιδί σας σχολείο», σχολιάζει η dr Tanya Altmann, παιδίατρος και συγγραφέας του βιβλίου «Baby and Toddler Basics» (Τα βασικά για τα μωρά και τα νήπια).

Κάποιες φορές όμως, όταν ένα παιδί λέει, γενικά κι αόριστα, ότι δεν αισθάνεται καλά, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: Το στέλνετε στο σχολείο, με τον κίνδυνο να σας πάρει η δασκάλα τηλέφωνο και να σας πει ότι είναι αδιάθετο; Δεν είναι εύκολο να βεβαιωθείτε, για παράδειγμα, ότι το παιδί δεν πονάει όντως στην κοιλιά του, όπως ισχυρίζεται. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του, εξηγεί η dr Altmann.

«Ενώ το παιδί είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι, πιέστε το γύρω από το στομάχι και ελέγξτε αν πονάει κάπου. Ζητήστε του να κάνει ένα επιτόπιο άλμα. Ρωτήστε το αν θέλει για πρωινό το αγαπημένο του φαγητό», συνιστά η dr Altmann και προσθέτει: «Αν δεν έχει όρεξη για το αγαπημένο του πρωινό, δεν μπορεί να κάνει ένα άλμα ή πονάει με την πίεση, είναι μια ένδειξη ότι όντως έχει αρρωστήσει και ότι δεν ψάχνει μια πρόφαση για να μην πάει στο σχολείο».

Επιπλέον, κατά την ανάρρωση στο σπίτι είναι σημαντικό να τεθούν κάποιοι κανόνες, που θα κάνουν την ανάρρωση ταχύτερη, αν η ασθένεια είναι πραγματική, ή την κοπάνα λιγότερο δελεαστική, αν δεν υφίσταται ασθένεια. Για παράδειγμα, το διαιτολόγιο του παιδιού πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά σε υγιεινές και ελαφριές τροφές, δεν πρέπει να του επιτρέπεται να εμπλέκεται σε εξωσχολικές δραστηριότητες που θα το κουράσουν και είναι σημαντικό να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες στο κρεβάτι.

Μπορείτε, επίσης, να του πείτε ότι θα χρειαστεί να το δει παιδίατρος ή να πάτε για εξετάσεις στο νοσοκομείο: Αν προσποιείται ασθένεια, αυτή η σκέψη και μόνο μπορεί να το θεραπεύσει… ως διά μαγείας.

Ωστόσο, η συστηματική επίκληση μιας φανταστικής ασθένειας από το παιδί μας, στην προσπάθειά του να αποφύγει το σχολείο, πρέπει να μας θορυβήσει για άλλους λόγους: Μήπως ο λόγος που δεν θέλει να πάει σχολείο είναι γιατί του προκαλεί έντονο στρες; Μπορεί «για παράδειγμα να δέχεται bullying, να έχει τσακωθεί με την παρέα του ή να κουράζεται υπερβολικά από τα μαθήματά του», εξηγεί η παραπάνω ειδικός.

Και τι γίνεται με ένα παιδί που προσποιείται τραυματισμό; Για να ελέγξουμε καταρχήν τον ισχυρισμό του μπορούμε να του ζητήσουμε να σταθεί εναλλάξ σε κάθε πόδι ή να περπατήσει στο δωμάτιο. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε πώς συμπεριφέρεται σε ένα παιδικό πάρτι ή την ώρα που κάνει τραμπολίνο: αν υποκρίνεται τραυματισμό, όταν ασχολείται με δραστηριότητες που αγαπά θα το δείτε ξαφνικά να «θεραπεύεται». Διαφορετικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό.

Στους προσποιητούς τραυματισμούς, εξετάστε και μια άλλη πιθανότητα: Ίσως το παιδί δεν προσπαθεί να αποφύγει το σχολείο αλλά κάποιο άθλημα. Μπορεί, παραδείγματος χάρη, να έχει απογοητευτεί από τις επιδόσεις του στις προπονήσεις ή ίσως να ασχολείται με κάποιο σπορ όχι γιατί του αρέσει αλλά κατόπιν πίεσης των γονιών του.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αν επιμένει να σας παραπονιέται για μια ενόχληση μη σπεύσετε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι σας λέει ψέματα αλλά απευθυνθείτε χωρίς δισταγμό στον παιδίατρο ή σε ορθοπεδικό.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός