Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού

Off ξεκάθαρο στο παιδικό δωμάτιο!



Σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το βάρος τους έχουν τα παιδιά που ακόμα και από τα 7 τους χρόνια έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους, σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα.

Η ανάλυση των στοιχείων μάλιστα έδειξε ότι τα κορίτσια που βλέπουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους έχουν συχνότερα την τάση να είναι υπέρβαρα από ότι τα αγόρια, ίσως γιατί τα κορίτσια τείνουν γενικά να είναι λιγότερο δραστήρια.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις συνήθειες περισσότερων από 12.500 παιδιών και διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια ηλικίας 7 ετών που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα με το βάρος τους μέχρι την ηλικία των 11, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια ήταν 20%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν παιδιά που έβλεπαν τηλεόραση πάνω από 3 ώρες συνολικά την ημέρα.

Όσο μειωνόταν ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση, μειωνόταν και ο κίνδυνος να γίνουν τα παιδιά υπέρβαρα, π.χ. για τηλεθέαση 1-3 ώρες ήταν 18% να είναι υπέρβαρα, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά αυτά άλλαζαν μόνο για τα κορίτσια, ενώ στα αγόρια δεν υπήρχαν τέτοιες διακυμάνσεις.

Όπως, όμως, τόνισε και η Δρ. Anja Heilmann, του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του UCL, «η έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο να υπάρχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο του παιδιού και στο να αντιμετωπίζουν μετά από κάποιο διάστημα τα παιδιά πρόβλημα με το βάρος τους».

Η σχέση αυτή υπάρχει γιατί τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, τείνουν να τρώνε διάφορα σνακ ενώ βλέπουν τηλεόραση, τα οποία πολλές φορές είναι ανθυγιεινά, ενώ παράλληλα επηρεάζεται και η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία γενικότερη οδηγία προς τους γονείς να αποφεύγουν να επιτρέπουν να υπάρχει τηλεόραση στα υπνοδωμάτια των παιδιών τους, καθώς αποτελεί ένα βασικό παράγοντα που επηρεάζει το βάρος τους, από κοινού με άλλες παραμέτρους, όπως η φυσική δραστηριότητα, ο ύπνος, η διάρκεια του θηλασμού, το εισόδημα της οικογένειας, κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος και να καθορίζεται από τους γονείς, κάτι που, όταν η συσκευή είναι στο δωμάτιό του, είναι ίσως δυσκολότερο να γίνει.

Η τηλεόραση, όπως και οι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικαθιστούν άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί, και άρα τα πράγματα που μπορεί να μάθει από την αλληλεπίδραση με τους γονείς ή με τους φίλους του.

Όπως, έχουμε ξαναπεί εκτός από τα προγράμματα που μπορεί να είναι ακατάλληλα, είναι και αυτό που αντικαθιστά η παρακολούθηση της τηλεόρασης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα παιδί, από το βάρος και την παχυσαρκία, μέχρι την ποιότητα του ύπνου και την καθυστέρηση της γλωσσικής ανάπτυξης, ειδικά στα μικρότερα παιδιά.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου