Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ατοπική δερματίτιδα: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε;

Θέλει φροντίδα, πρόληψη και τα σωστά δερματοκαλλυντικά



Την προηγούμενη βδομάδα είχα τη χαρά να συμμετάσχω σε ένα κάλεσμα της La Roche-Posay, όπου ένας εξαιρετικός γιατρός, ο Dr. Δημήτρης Μήτσιας, αλλεργιολόγος παίδων και ενηλίκων, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μας μίλησε για την ατοπική δερματίτιδα και επεσήμανε στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς.  

Την ατοπική δερματίτιδα θα την έχεις ακούσει και ως έκζεμα, συνήθως αρχίζει σε βρέφη ηλικίας 3-6 μηνών, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ναι, και σε ενήλικες.

Γιατί "ατοπική";

Εξαιτίας της οικογενειακής γενετικής προδιάθεσης για εμφάνιση οποιασδήποτε αλλεργικής νόσου (ατοπία). Αντίστροφα, η παρουσία ατοπικής δερματίτιδας σε ένα βρέφος μπορεί να είναι η απαρχή άλλων αλλεργικών νόσων σε μια διαδικασία που ονομάζεται ατοπική πορεία. Πολύ συχνά, μετά την εμφάνιση του εκζέματος αρχίζει να εκδηλώνεται συμπτωματολογία τροφικής αλλεργίας και αργότερα (περίπου στην προσχολική ηλικία) εμφανίζεται αναπνευστική αλλεργία (κατά σειρά συνήθως αλλεργική ρινίτιδα και μετά αλλεργικό άσθμα).
 
Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της;

Το ξηρό και έντονα κνησμώδες δέρμα. Ανάλογα με την ηλικία εντοπίζεται στα μάγουλα, πίσω από τα αυτιά, την εσωτερική (καμπτική) επιφάνεια των αγκώνων και των γονάτων, τους καρπούς και αστραγάλους, τον αυχένα, τους βραχίονες κ.λπ.

Πού οφείλεται;

Σε μια αλυσίδα γεγονότων με αρχή τη διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού. Αυτή η διαταραχή προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος, φαγούρα και κνησμό ο οποίος «χαλάει» περαιτέρω την επιδερμίδα οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο που μπορεί να οδηγήσει σε ορορροή, κρούστες, επιμολύνσεις και τελικά πάχυνση του δέρματος που ονομάζεται λειχηνοποίηση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Τρεις είναι οι άξονες αντιμετώπισης:

1. Η προσαρμογή της καθημερινότητας και των υγιεινοδιαιτητικών συνηθειών

Ο γιατρός συζητά και δίνει γραπτά αναλυτικές οδηγίες που αφορούν στο μπάνιο του παιδιού και τις δραστηριότητές του, τη διατροφή και το ρουχισμό, την έκθεση σε ήλιο, κρύο ή θάλασσα και πολλά άλλα. Απόλυτος στόχος είναι η μείωση όσο γίνεται περισσότερο του νούμερο ένα παράγοντα επιδείνωσης της ατοπικής δερματίτιδας, της τριβής και του ερεθισμού του δέρματος.
 
2. Η περιποίηση με δερμοκαλλυντικά προϊόντα

Ο γιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη για το παιδί σειρά. 

3. Η θεραπεία

Όταν η ατοπική δερματίτιδα έχει εξάρσεις που υποδηλώνουν φλεγμονή του δέρματος, χρειάζεται εφαρμογή αντιφλεγμονώδους αγωγής που κατά κανόνα περιλαμβάνει κορτικοειδείς κρέμες και αλοιφές.

Η La Roche-Posay αλλάζει τη ζωή του ευαίσθητου δέρματος και προτείνει τη νέα της σειρά για την ατοπική δερματίτιδα:
 

LaRochePosay.jpg
 

Το LIPIKAR STICK AP+ είναι το Νο 1 στικ που καταπραϋνει αμέσως και επανορθώνει το δέρμα από τον κνησμό, ενώ το παιδί μπορεί να το εφαρμόζει εύκολα μόνο του και να το έχει πάντα μαζί του.
 

larocheposay_duo.jpg
 

Για ολοκληρωμένη φροντίδα για το δέρμα με τάση ατοπίας χρησιμοποίησε για τον καθαρισμό του δέρματος το LIPIKAR SYNDET AP (+) και ολοκλήρωσε με την μαλακτική φροντίδα LIPIKAR BAUME AP (+), με ενεργά συστατικά που δρουν στο μικροβίωμα του δέρματος και στον επιδερμικό φραγμό, με αποτέλεσμα την επανόρθωση του δέρματος. 
 
*Δες μαζί με το παιδί σου τις χρήσιμες συμβουλές του Δρ. Κροκοδειλάκη που εξηγεί στα παιδιά με ευφάνταστο και πολύ απλό τρόπο πώς να εφαρμόζουν μόνα τους τη σειρά LIPIKAR AP+: larocheposay.gr
 

* Στοιχεία για το θέμα της ατοπικής δερματίτιδας: http://mitsias-allergy.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός