Είναι ασφαλές το ΥοuTube για το παιδί σου; - AllYou.gr

Search

Είναι ασφαλές το ΥοuTube για το παιδί σου;

Τα βιντεάκια μπορούν να γίνουν... επικίνδυνα.

> ΠΑΙΔΙ ::
13 Ιανουαρίου 2018

Μπορεί κάποιες φορές να αφήνουμε τα παιδιά μας να παρακολουθούν μόνα τους βίντεο με «αθώα» παιδικά τραγούδια και καρτούν στο YouTube, πόσο ασφαλείς όμως πρέπει να νιώθουμε;

Πρόσφατα, η δημοφιλής online πλατφόρμα βρέθηκε στο στόχαστρο γονέων και διαφημιστών καθώς ανακαλύφθηκε ότι εκατοντάδες κανάλια «φιλικά για παιδιά» είχαν γεμίσει με βίντεο που έδειχναν παιδιά ή παιδικούς χαρακτήρες σε ενοχλητικές καταστάσεις ή σε ρόλο θυμάτων εκμετάλλευσης.

Εκπρόσωποι του YouTube απάντησαν ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να παίρνει μέτρα για να κατεβάσει το ακατάλληλο περιεχόμενο και πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν ότι η πλατφόρμα έχει μπει στη διαδικασία διαγραφής εκατοντάδων χιλιάδων αμφιλεγόμενων βίντεο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Buzzfeed News, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα «διέγραψε πάνω από 270 λογαριασμούς και απομάκρυνε πάνω από 150.000 βίντεο από την πλατφόρμα».

Τους τελευταίους μήνες το YouTube έχει κατακριθεί πολλές φορές επειδή στάθηκε ανίκανο να ελέγξει το περιεχόμενο καναλιών που απευθύνονται σε παιδιά, με αποτέλεσμα να παρεισφρήσει σε αυτά ακατάλληλο περιεχόμενο.

Χρήστες της πλατφόρμας δημιουργούν βίντεο που απεικονίζουν παιδιά να εμπλέκονται σε αμφιλεγόμενες, ενδεχομένως ακόμα και κακοποιητικές καταστάσεις, και στη συνέχεια, για να προσελκύσουν τους ανήλικους θεατές, χρησιμοποιούν λέξεις κλειδιά όπως «Frozen» ή «μαθαίνω τα χρώματα».

Ενδεικτικά, το δημοφιλές κανάλι Toy Freaks, που μετρούσε πάνω από 8 εκατομμύρια συνδρομητές, έκλεισε μετά από αναφορές ότι ένας χρήστης ονόματι Greg Chism είχε ανεβάσει βίντεο που έδειχναν τις μικρές κόρες του μεταμφιεσμένες σε μωρά να τρομάζουν μέχρι δακρύων.

Μέχρι να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου του περιεχομένου του YouTube, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε εμείς ως γονείς είναι να βρισκόμαστε στο πλάι των παιδιών μας για όση ώρα παρακολουθούν διαδικτυακά βίντεο, χωρίς να εφησυχάζουμε ούτε λεπτό.

Πηγή: Childit.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!