Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Τα παιδιά που πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη είναι πιο "φρόνιμα";

Οι ειδικοί εξηγούν πώς μπορεί να επηρεάζει ο συγκεκριμένος μύθος τη συμπεριφορά τους.



Η γνωστή παράδοση λέει ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα στα «καλά» παιδιά. Όμως σύμφωνα με τον κλινικό παιδοψυχολόγο Paul DePompo, ο φόβος ότι ο Άγιος Βασίλης «ξεχνάει» να περάσει από το σπίτι των παιδιών που… φέτος έκαναν πολλές αταξίες δεν επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη συμπεριφορά τους. Η τελευταία καθορίζεται στη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου, προσθέτει ο ίδιος ειδικός, από παράγοντες όπως η συνέπεια, η εμπιστοσύνη και η θετική διάθεση της μαμάς και του μπαμπά.

Η απειλή ότι ένα «άτακτο» παιδί δεν θα πάρει δώρο από τον Άγιο Βασίλη μπορεί να λειτουργήσει μόνο βραχυπρόθεσμα, εξηγεί ο DePompo (πείθοντάς το, για παράδειγμα, να σταματήσει μια έκρηξη θυμού).

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από την επιστήμη ο τρόπος που ο μύθος του Άγιου Βασίλη επηρεάζει τη συμπεριφορά και την ψυχολογία των παιδιών. Πέρυσι, ερευνητές του Χάρβαρντ το έριξαν έξω ενόψει των Χριστουγέννων, δημοσιεύοντας ένα χιουμοριστικό άρθρο στην εορταστική έκδοση της επιθεώρησης BMJ όπου έγραφαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα «καλά» και τα «κακά» παιδιά, μόνο ανάμεσα στα «πλούσια» και τα «φτωχά» παιδιά, «ξεχνώντας», συχνά, να επισκεφτεί τα τελευταία.

Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρές μελέτες στο αντικείμενο. Μια από αυτές, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση The Lance Psychiatry, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη μπορεί να τραυματιστούν ψυχολογικά μόλις ανακαλύψουν ότι οι γονείς τους τους έλεγαν ψέματα για χρόνια.

Πάντως, πολλοί άλλοι ερευνητές συμμερίζονται την άποψη του DePompo, υποστηρίζοντας ότι η πίστη ή όχι στον Άγιο Βασίλη δεν επηρεάζει μακροπρόθεσμα την εξέλιξη ενός παιδιού. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία, εξηγεί ο DePompo, είναι το αν καταφεύγουμε ως γονείς σε όλη τη διάρκεια του έτους στη θετική ενίσχυση. Αν δηλαδή ενθαρρύνουμε κυρίως την επιθυμητή συμπεριφορά παρά αποδοκιμάζουμε την άσχημη συμπεριφορά των παιδιών μας, η υπόσχεση του Άγιου Βασίλη μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά.

«Οι γονείς που επιβραβεύουν σταθερά τις επιθυμητές συμπεριφορές είναι αυτοί που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να πιστεύουν ότι και μια άσχημη συμπεριφορά τους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις», εξηγεί ο DePompo. Αν για παράδειγμα κρατάμε πάντα τις υποσχέσεις μας απέναντι στα παιδιά, τότε εκείνα θα πιστέψουν ότι μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά τους θα έχει όντως τη συνέπεια να μην πάρουν δώρο στις γιορτές. Αλλά αν εκτοξεύουμε διαρκώς υποσχέσεις και απειλές που αδυνατούμε να τηρήσουμε, τότε η απειλή του Άγιου Βασίλη θα πέσει… σε τοίχο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ανατροφή των παιδιών μας είναι καλύτερο να επικεντρωνόμαστε στην επιβράβευση παρά στην τιμωρία, καταλήγει ο παιδοψυχολόγος. Αντί, για παράδειγμα, να απειλούμε τα παιδιά μας ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα τους φέρει δώρο επειδή δεν καθάρισαν το δωμάτιό τους, ας προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στο τι θα κερδίσουν αν συμμετέχουν μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά στις δουλειές του σπιτιού.

 

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ