Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μπορείς να πίνεις καφέ όταν θηλάζεις;

Η απάντηση στην απορία σου!



Η μεγαλύτερη –και πιο ζωτική- πολυτέλεια για μια νέα μαμά είναι ο ύπνος και όταν δεν καταφέρνουμε να τον εξασφαλίσουμε σε επαρκείς ποσότητες –που συνήθως με ένα νεογέννητο δεν το καταφέρνουμε– τότε… νιώθουμε την ανάγκη να καταφύγουμε σε γενναιόδωρες ποσότητες καφεΐνης για να σταθούμε στα πόδια μας και να βγάλουμε την ημέρα.

Όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη αποτελεί μια ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και καμία μαμά δεν θέλει να εκθέτει το μωρό της σε διεγερτικές ουσίες. Επομένως, αν θηλάζουμε πρέπει να κόψουμε εντελώς τον καφέ την περίοδο που τον χρειαζόμαστε περισσότερο, δηλαδή τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού μας;

Όχι απαραίτητα, απαντούν οι ειδικοί.

Όταν πίνουμε καφέ, μια μικρή ποσότητά του (συνήθως λιγότερο από ένα τοις εκατό) μεταφέρεται στο μητρικό γάλα λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος.

Αν το μωρό μας είναι κάτω των 3 μηνών, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικές γιατί ο μεταβολισμός των νεογέννητων δεν διασπά την καφεΐνη και δεν μπορεί να την αποβάλει από τον οργανισμό τους, με συνέπεια η συγκεκριμένη ουσία να συσσωρεύεται και να προκαλεί εκνευρισμό ή διαταραχές στον ύπνο του μωρού. Αν λοιπόν θηλάζετε ένα νεογέννητο, περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση καφέ ή, ακόμα καλύτερα, αποφύγετέ την εντελώς.

«Η καφεΐνη επηρεάζει κάθε μωρό με διαφορετικό τρόπο», σχολιάζει η Αμερικανίδα σύμβουλος θηλασμού Molly Petersen. «Είναι σημαντικό λοιπόν να παρατηρήσουμε πώς επηρεάζει η κατανάλωση καφέ τη συμπεριφορά του δικού μας μωρού, αναζητώντας σημάδια ανησυχίας ή εκνευρισμού».

Όταν το μωρό περάσει τους 3 μήνες, μπορούμε να αρχίσουμε να πίνουμε μέχρι 300 mg καφεΐνης την ημέρα, εφόσον όμως η κατανάλωσή της δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά του.

«Μια γενική σύσταση, τότε, είναι να πίνουμε έναν με δύο καφέδες την ημέρα», προσθέτει η Petersen. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τον τύπο του καφέ, καθώς κάποια ροφήματα είναι πιο δυνατά: μπορούμε να προτιμήσουμε, για παράδειγμα, έναν latte, που συνδυάζει τον καφέ με γάλα και ζάχαρη, παρά έναν σκέτο καφέ σερβιρισμένο στην ίδια ποσότητα.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη
Πηγή: Childit.gr 
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα