Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί τα όρια είναι αναγκαία για τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία


Ακόμα και από 8 μηνών μπορούν να τα καταλάβουν



Πολλοί από τους γονείς τα αποφεύγουν. Γιατί να βάλω όρια στο παιδί μου και να μην το αφήσω να ζήσει ελεύθερα, σκέφτονται.

Η αλήθεια είναι ότι τα όρια και η πειθαρχία όταν εφαρμόζονται σωστά είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μετά την αγάπη.

Πότε όμως ξεκινάμε να θέτουμε όρια σε ένα παιδί;

Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και σε ένα μωρό 8 μηνών μπορούμε να δείξουμε ότι κάποια πράγματα πρέπει ή δεν πρέπει να γίνονται.

Από απλές, καθημερινές κινήσεις και συμπεριφορές του που δεν εγκρίνουμε (όπως το να μας χτυπάει) μέχρι τους κανόνες του σπιτιού όπως εμείς τους έχουμε ορίσει.

Χωρίς φωνές, χωρίς άγαρμπες κινήσεις, χωρίς θυμό, απλά δείχνουμε στο παιδί τη δυσαρέσκειά μας για κάτι που κάνει. Εάν θα το επαναλάβει; Φυσικά και ναι. Εμείς όμως θα επιμείνουμε και σίγουρα το παιδί δεν πρόκειται να συνεχίσει κάτι που αποδεικνύεται δυσάρεστο για τη μαμά ή τον μπαμπά του. 

Μην λέτε «είναι ακόμα μωρό, θα μάθει» και με αυτή τη δικαιολογία το αφήνετε να αναπτύσσεται σε έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς. Το παιδί έχει ανάγκη να ξέρει ότι υπάρχουν όρια.

Για να του το μάθουμε όμως σωστά απαιτεί χρόνο και υπομονή εκ μέρους μας. Και ίσως εκεί λιγάκι την πατάμε ως γονείς. Αξίζει να το αλλάξουμε αυτό, εάν και εφόσον θέλουμε πραγματικά την ευτυχία τους.   
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!