Πώς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια του για το νέο αδερφάκι - AllYou.gr

Search

Πώς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια του για το νέο αδερφάκι

Το παιδί σου απέκτησε αδερφάκι αλλά έχασε την πρωτοκαθεδρία. Και τώρα;

> ΠΑΙΔΙ ::
11 Ιανουαρίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Τα αδέρφια είναι η περιουσία μας. Το συνειδητοποιούμε όταν μεγαλώνουμε πια πόσο σημαντική είναι η σχέση που έχουμε μαζί τους, πόσο σπουδαίο είναι να έχεις κάποιον να σε καταλαβαίνει χωρίς να μιλάς.

Τι ειρωνεία όμως. Όταν είμαστε παιδιά, τσακωνόμαστε, βριζόμαστε, ζηλεύουμε ο ένας τον άλλον. Το βλέπεις και τώρα που απέκτησες ακόμα ένα παιδάκι πόσο πολύ το ζηλεύει το μεγαλύτερο παιδί σου.

Το ήξερες ότι θα συμβεί αλλά δεν φανταζόσουν ποτέ το πώς ακριβώς θα αντιδράσει. Το περίμενες ως κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό, αλλά τώρα δεν ξέρεις πώς να το χειριστείς. 

Δες 5 τρόπους για να ανακουφίσεις τη ζήλεια του παιδιού σου προς το νέο του αδερφάκι:

1. Όσο δύσκολο κι αν είναι όταν έχεις να φροντίσεις ένα μωρό, πρέπει να βρίσκεις λίγο χρόνο και για το άλλο σου παιδί. Σε χρειάζεται και εκείνο.

2. Βάλε στη διαδικασία της φροντίδας του μωρού και το αδερφάκι του, ζητώντας του να το προσέχει, να του μιλάει, να σε βοηθάει.

3. Μην μπαίνεις σε άσκοπες συγκρίσεις μεταξύ των δύο παιδιών. Λογικό είναι να υπάρχουν διαφορές αφού πρόκειται για ναι μεν δικά σου παιδιά, αλλά για δύο διαφορετικά παιδιά. 

4. Έχε τις κεραίες σου ανοιχτές για περίεργες αντιδράσεις (π.χ. το μεγαλύτερο μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να μπεμπεκίζει ή να τα κάνει πάνω του) ή για διάθεση βιαιότητας. Πόσα και πόσα παιδιά έχουν υποβάλει σε μικρά βασανιστήρια τα μικρά τους αδερφάκια χωρίς βέβαια να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα των πράξεών τους.

5. Δώστου αγάπη. Πολλή αγάπη. Μίλησέ του και άκουσε τι έχει να σου πει. Αυτό που ζητάει ουσιαστικά από σένα είναι να ξέρει ότι η αγάπη σου δεν έχει μοιραστεί. 
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!