Μαμά, ποιος είναι ο Άγιος Βαλεντίνος; - AllYou.gr

Search

Μαμά, ποιος είναι ο Άγιος Βαλεντίνος;

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον έρωτα.

> ΠΑΙΔΙ ::
14 Φεβρουαρίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Βλέπει ζευγάρια να φιλιούνται στην τηλεόραση, βλέπει τους γονείς του να αγκαλιάζονται, τις τελευταίες μέρες χαζεύει και τις βιτρίνες των ανθοπωλείων και των λοιπών καταστημάτων, φουλ στο κόκκινο και τις καρδιές.

Είναι ακόμα τόσο μικρό, δεν έχει πάει καν σχολείο, τι να του πεις για τον έρωτα και να το καταλάβει;

Οι περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να μιλήσουν για τον έρωτα στα παιδιά τους, ακόμα κι όταν εκείνα τους κοιτάζουν με μάτια γεμάτα απορίες. Άλλοι ντρέπονται, κάποιοι χαζογελάνε. 

Κι όμως πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο πρέπει να χειριστούμε σωστά. Και ο σωστός τρόπος είναι πάντα να λέμε στα παιδιά την αλήθεια, με λέξεις και νοήματα προσαρμοσμένα στην ηλικία τους. 

1. Απαντάμε και μιλάμε ανοιχτά στο παιδί εξηγώντας του πόσο όμορφος είναι ο έρωτας. 

2. Εάν η απορία του αφορά στο σεξ, μιλάμε για το ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες του, και για το πώς γίνεται η συνεύρεση, χωρίς μελισσούλες, αλλά χρησιμοποιώντας τους κανονικούς όρους για τα γεννητικά όργανα.

3. Κάνουμε το παιδί να καταλάβει ότι το σώμα του τού ανήκει και ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για αυτό.

4. Δεν φορτώνουμε το παιδί με υπερβολικά πολλές πληροφορίες γιατί θα το κουράσουμε και στο τέλος δεν θα του μείνει τίποτα.

5. Δίνουμε το καλό παράδειγμα αφήνοντάς το να είναι παρών σε τρυφερές στιγμές με τον σύντροφό μας (αγκαλιές, φιλιά) κάνοντάς το έτσι να καταλάβει πόσο όμορφο είναι να εκφράζεις όσα νιώθεις.

6. Αγοράζουμε ένα σχετικό βιβλίο που μιλά για την αγάπη, τον έρωτα, το σεξ και το χρησιμοποιούμε ως βοηθητικό μέσο στην κουβέντα μας με το παιδί. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!