Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Καλομαθημένα ή κακομαθημένα τα μοναχοπαίδια;

Να τι συμβαίνει όταν ο κόσμος γυρίζει γύρω σου.



Καθόλου ίδιο δεν είναι το να μεγαλώνεις ως το μόνο παιδί των γονιών σου και να μοιράζεσαι το ενδιαφέρον και την αγάπη τους με τα αδέρφια σου.

Πολλοί λένε ότι τα μοναχοπαίδια είναι καταδικασμένα να γίνουν κακομαθημένα, καθώς συγκεντρώνουν πάνω τους όλο το ενδιαφέρον της μαμάς και του μπαμπά. Οι ειδικοί βέβαια δεν συμφωνούν λέγοντας ότι κακομαθημένο γίνεται ένα παιδί εξαιτίας της συμπεριφοράς των γονιών του, ασχέτως εάν έχει ή όχι αδέρφια. 

Σε τι διαφέρει όμως ένα μοναχοπαίδι; 
- Σύμφωνα με τις έρευνες διαφέρουν στη φαντασία, τη δεκτικότητα και τον συναισθηματικό έλεγχο.

- Η διαφορετική εγκεφαλική δομή τους (ναι, έχουν άλλα... μυαλά και αυτό εξαρτάται κατά πολύ από το οικογενειακό περιβάλλον) ενισχύει χαρακτηριστικά όπως η εξάρτηση, ο εγωκεντρισμός και η κοινωνική ανικανότητα. 

- Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα μοναχοπαίδια έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των γονεϊκών προσδοκιών, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους. 

- Τα μοναχοπαίδια έχουν ακόμη πιο πολλές ευκαιρίες για να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους, στοιχείο που τα βοηθά να καλλιεργήσουν τη δημιουργική τους σκέψη.

Αν και πολλοί θα υπέθεταν ότι ένα μοναχοπαίδι αργεί να μεγαλώσει, καθυστερεί να ωριμάσει, φαίνεται πως τελικά έχει πολλά ατού το να μεγαλώνεις ως το μόνο παιδί της μαμάς και του μπαμπά. Αρκεί και εκείνοι να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος τους.   


 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.