«Γιατί να μην ξεκινάει αργότερα το σχολείο;»  - AllYou.gr

Search

«Γιατί να μην ξεκινάει αργότερα το σχολείο;» 

Το πρωινό ξύπνημα προκαλεί άγχος τους μαθητές, και η κόρη μου δικαιώνεται.

> ΠΑΙΔΙ ::
12 Μαρτίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Το πρωινό ξύπνημα είναι μια πονεμένη ιστορία. Για εμένα μιλάω που είμαι ξεκάθαρα βραδινός τύπος. (Ασχέτως εάν έχω καταλήξει να είμαι και πρωινός και βραδινός, λόγω συνθηκών). 

Το ίδιο όμως φαίνεται να ισχύει και για την κόρη μου η οποία πολλάκις με έχει ρωτήσει: «Δεν υπάρχουν σχολεία να πηγαίνουμε λίγο πιο αργά;». Μπορεί να έχει χορτάσει ύπνο (που δεν χορταίνεται), να έχει κοιμηθεί όσες ώρες πρέπει, να είναι ξεκούραστη αλλά και πάλι η ατάκα είναι στο στόμα της.  

Και ιδού μια μελέτη που αποδεικνύει ότι το παιδί όταν μιλάει, σοβαρολογεί. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, ο πρώιμος χρόνος έναρξης του σχολείου προκαλεί άγχος, και σε ορισμένες περιπτώσεις, κατάθλιψη τους μαθητές. Τα βλέπεις;  

Η έρευνα στην οποία πήραν μέρος 197 παιδιά από 14 έως 17 ετών κατέληξε στο ότι η έναρξη του σχολείου μετά τις 8.30 π.μ. συνδεόταν με μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. 

Πώς το εξηγούν αυτό; Λένε ότι οι μαθητές που πρέπει να σηκωθούν πρωί πρωί για να πάνε στο σχολείο νιώθουν πιεσμένοι να απολαύσουν τον ύπνο τους με αποτέλεσμα τελικά να μην το απολαμβάνουν. 

Και ξέρουμε όλοι ότι η κακή ποιότητα ύπνου προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, μειωμένη απόδοση στο σχολείο, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη μνήμη και... νύστα, πολλή νύστα. 

Εμείς πάντως περιμένουμε εναγωνίως το σχολείο που θα ξεκινά στις 10 το πρωί και, ειλικρινά, θα την αδράττουμε τη μέρα ακόμα καλύτερα. (και ύστερα ξύπνησες) Ακολούθησε το allyou στο Instagram!