Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Δύο "Καράβια" καθόλου, μα καθόλου αταξίδευτα

Η Μαρία Αγγελίδου και οι εκδόσεις Ίκαρος μάς ταξιδεύουν με τις ιστορίες τους.



Είναι η εποχή που ο καθένας μας θέλει να ανέβει σε ένα καράβι και να ταξιδέψει μακρυά. Να ξεφύγει από την ασφάλεια του λιμανού και να ανοιχτεί προς άγνωστο προορισμό.

Οι εκδόσεις Ίκαρος μας βγάζουν εισιτήριο, με ή χωρίς επιστροφή, εμείς αποφασίζουμε, με τους δύο νέους τίτλους τους στη σειρά βραβευμένων παιδικών βιβλίων «Καράβια» της Μαρίας Αγγελίδου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, με εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου.

Τα Καράβια είναι γεμάτα περιέργεια, σαλπάρουν για θάλασσες άγνωστες, ανεξερεύνητες και γυρίζουν πάντα φορτωμένα ιστορίες, έτοιμα να τις αφηγηθούν σ’ όποιον θέλει να ακούσει, να μάθει, να ταξιδέψει μαζί τους.

Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά
Όταν ένα καράβι βουλιάξει, πώς γίνεται η φωτιά που κουβαλούσε στο αμπάρι του να μείνει στον αφρό... και να μη σβήσει; Τι θα γίνει άραγε ο μαθητευόμενος πιλότος ποταμόπλοιων Σαμ όταν μεγαλώσει; Πόσα καράβια κάηκαν για χάρη ενός και μόνο πειρατικού νησιού; Πόσα χρόνια μπόρεσε να αντέξει στο απόλυτο σκοτάδι, το ίδιο το καράβι του Ήλιου;

Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια
Γιατί στο Καλυψώ αρέσει να κάθεται ανάποδα, με την καρίνα πάνω και τη γέφυρα μες στο νερό; Ποιο καράβι ήταν αυτό που χώρεσε την πιο αχόρταγη απ’ όλες τις περιέργειες του κόσμου; Υπάρχουν άραγε αρχαία καράβια… ολοκαίνουργια;  Ποιο καράβι ήταν που έκανε τον Μεγαλέξαντρο να κλάψει; Και γιατί;  Ως πού θέλησε να φτάσει το Βάσα, το καμάρι του βασιλικού στόλου, με το γενναίο μακροβούτι του;

* Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς (Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία, Καράβια που δεν φοβήθηκαν) έχουν διακριθεί από τον Κύκλο του Ελληνικού παιδικού βιβλίου, κι έχουν ενταχθεί στη διεθνή λίστα White Ravens.

* Για παιδιά από 7 ετών

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους δημιουργούς τους:

Η Μαρία Αγγελίδου αγαπάει τα παραμύθια, είτε λένε ψέματα είτε λένε αλήθεια. Γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Κι επειδή ήταν πολύ τυχερό παιδί, της έστειλε ο Θεός μια καλή γιαγιά με μαύρα ρούχα και άσπρα μαλλιά κι αμέτρητα παραμύθια κάτω από τη γλώσσα της· παραμύθια που έβγαιναν από το στόμα της σαν την ανάσα της: συναρπαστικά, τρομαχτικά, παρήγορα, συγκινητικά, εντυπωσιακά, περιπετειώδη, πολύχρωμα, παραμύθια ταξιδιάρικα, παραμύθια δροσιστικά τα καλοκαίρια, και ζεστά, χουζουριάρικα τους χειμώνες. Παραμύθια, με λίγα λόγια, για να ζούνε όλοι καλά κι αυτή καλύτερα. Αργότερα, βέβαια, μεγάλωσε, σπούδασε και τώρα δουλεύει. Αλλά όλες της οι δουλειές έχουν λίγο παραμύθι μέσα τους.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Ο μπαμπάς του του έμαθε τα μυστικά και τη γλώσσα των καραβιών και ο νονός του με ένα καράβι τον βάφτισε στα νερά του Αιγαίου. Όταν μεγάλωσε, έμαθε να ταξιδεύει με τα καράβια που λέγονται βιβλία, γράφοντας, μεταφράζοντας και διασκευάζοντας ιστορίες για παιδιά. Τα ταξίδια αυτά του χάρισαν βραβεία και διακρίσεις, του γνώρισαν πολύτιμους συνεργάτες και πολλούς μικρούς αναγνώστες. 

Ο Xρήστος Κούρτογλου γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Η δουλειά του είναι να δημιουργεί τους οδηγούς πορείας που συνοδεύουν τα ταξίδια μέσα από τις ιστορίες. Είναι δηλαδή ένας χαρτογράφος αλλά αντί για χάρτες φτιάχνει εικόνες. Γιατί όπως τα πλοία χρειάζονται οδηγούς για να ταξιδέψουν, έτσι και οι ιστορίες θέλουν χρώματα και σχέδια για να πλεύσουν στη φαντασία μας. Η συγγένειά του με τους διαβόητους πειρατές Κούρτογλου που όργωναν τη Μεσόγειο τον 15ο αιώνα δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

www.ikarosbooks.gr

  
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: Συνήθειες και συμβουλές που οδηγούν στην ευτυχία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ικανοποιημένο παιδί

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο