Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

3 ξεχωριστές προτάσεις για το Σάββατο 21 Απριλίου

Περιβάλλον, θέατρο και τέχνη για τα μικρά μας.



Όταν τα παιδιά ζητάνε κάτι διαφορετικό, κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, πού πηγαίνει το μυαλό σου; Χμ, πολλές φορές δεν πηγαίνει πουθενά. Και ενώ έχεις όρεξη να πάτε κάπου, συνήθως κολλάτε και κάνετε τελικά τα ίδια και τα ίδια.

Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε τρεις ιδέες οι οποίες είναι μία και μία, ειδικά για αυτό το Σάββατο. Για δείτε!

1. «Κοίτα!» της Κατερίνας Καραδήμα στο ΚΘΒΕ
Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων

14 - 28 Απριλίου 2018

Η παράσταση «Κοίτα!», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα, που εγκαινίασε φέτος το Βρεφικό Θέατρο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζεται κάθε Σάββατο του Απριλίου, στις 12:00 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πρόκειται για την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Ανακαλύπτει ήχους και σκιές, κρύβεται, εμφανίζεται και παίζει με ό,τι του μοιάζει με παιχνίδι. Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο λίγο γίνεται παιδί. Η μαμά είναι κάπου εκεί γύρω ή και δεν είναι, αλλά κάθε φορά που κάτι σημαντικό συμβαίνει, εκείνο έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί της την έκπληξη και τη χαρά της ανακάλυψης. Μ’ ένα «Κοίτα!».

Συντελεστές:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αντώνης Μίκροβας
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνη Καλπίνη
Παίζει η Μαριάννα Αβραμάκη

Εισιτήρια: 7€ (βρέφη, παιδιά, ενήλικες)

Οικογενειακό Εισιτήριο: Ισχύει για τις παραστάσεις της Βρεφικής και της Παιδικής Σκηνής. Προσφέρεται ελεύθερη είσοδος στον δεύτερο από τους δύο ενήλικες συνοδούς. Το οικογενειακό εισιτήριο απαιτεί την ταυτόχρονη έκδοση ενός εισιτηρίου μηδενικής αξίας για τον δεύτερο από τους δύο ενήλικες συνοδούς και εκδίδεται αποκλειστικά στα ταμεία του ΚΘΒΕ (Βασιλικό Θέατρο, ΕΜΣ, Μονή Λαζαριστών, Πλατεία Αριστοτέλους).

beecamp_mesa.jpg

2. The Bee Camp στο Κέντρο της Γης, στο Πάρκο Τρίτση

Tο The Bee Camp είναι μια εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που μέσω των τεχνών, εισάγει τους συμμετέχοντες στον κόσμο των επικονιαστών και των λουλουδιών. Εστιάζοντας στις μέλισσες, στοχεύει να εμπνεύσει την κοινωνική αλλαγή και να καλλιεργήσει την περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά.

Το The Bee Camp, με την υποστήριξη της Οργάνωσης Γη και του προγράμματος START- Create Cultural Change, διοργανώνει έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά 9-11 ετών.

10 Μαρτίου - 28 Απριλίου 2018

Ποιος κρέμασε τα λεμόνια στο δέντρο; Ποιος κάνει τα λουλούδια τα ανθίζουν; Είναι οι μέλισσες φίλες μας ή θέλουν να μας τσιμπήσουν; Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς τις μέλισσες; Αλήθεια… είναι μαύρες με κίτρινες ρίγες ή κίτρινες με μαύρες ρίγες;
Χορεύοντας, τραγουδώντας, παίζοντας θέατρο, ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας ντοκιμαντέρ έμπειροι εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα απαντήσουν σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα την άνοιξη του 2018 στο Κέντρο της Γης, στο Πάρκο Τρίτση.

Η μουσική, η παραγωγή βίντεο, το θέατρο, οι κατασκευές, ο χορός και η ζωγραφική θα αποτελέσουν τις μεθόδους, μέσω των οποίων τα παιδιά θα μπορούν να εξερευνήσουν τη δική τους ουσιαστική σχέση με τη φύση. Μέσα από τις τέχνες, τα παιδιά γίνονται μέρος μιας βιωματικής διεπιστημονικής διαδικασίας με επίκεντρο τον μαθητή και αναπτύσσουν μια κατανόηση των σχέσεων ανάμεσα στους διαφορετικούς οργανισμούς.

Αυτό το Σάββατο 21/4: Κατασκευές: Φτιάξε κι εσύ ένα Air Bee and Bee!
(το επόμενο 28/4: Δημιουργία ντοκιμαντέρ: Φώτα – Κάμερα -Πετάμε!)        

Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, 210-2325380

kykladiko_mesa.jpg


3. Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κυκλαδικό Μουσείο

Σαρακατσάνοι. «Κάπου βελάζουν πρόβατα, κάπου βροντούν κουδούνια»
Σάββατο 21/4, 11:00-12:30 & Κυριακή 29/4, 11:30-13:00

Νομάδες από πανάρχαια γενιά, τσελιγκάδες, τσοπάνοι, προβαταραίοι, χωρίς δική τους γη και μόνιμη κατοικία, περήφανοι ταξιδευτές σε λόγγους και βουνά, αυτοί ήταν οι Σαρακατσαναίοι.
Κατέβαιναν στα χειμαδιά του Αγίου Δημητρίου και ανέβαιναν στα βουνά στη γιορτή του Αϊ-Γιώργη. Η ζωή τους ήταν ένα ταξίδι, μια αδιάκοπη μετακίνηση. Ποτέ όμως δεν ξεχνούσαν ποιοι ήταν και από πού έρχονταν. Κι  αυτό φρόντιζε να τους το θυμίζει κάθε βράδυ στο κονάκι του τσέλιγκα, ο πιο γέρος απ’ όλους με τα παραμύθια του.
Σε αυτό το εργαστήρι, στο δικό μας κονάκι, θα πούμε την ιστορία του Αϊ-Γιώργη που τα έβαλε με το δράκο για να πάρει πίσω το νερό και έσωσε ολάκερη την πολιτεία.
Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε σ’ ένα σαρακατσάνικο τσελιγκάτο για να δούμε πως έστηναν τις καλύβες και τις στάνες τους. Θα πάμε στο εσωτερικό τους για να παρατηρήσουμε πώς τις εξόπλιζαν με «λιγκέρια»,  μάλλινες βελέτζες και σοφράδες. Θα δούμε τα μοτίβα που φτιάχναν οι γυναίκες πάνω στα υφαντά τους και πώς αυτά μοιάζουν με γεωμετρικά σχήματα.
Στη συνέχεια, θα πάρουμε σόλες και θα φτιάξουμε αυτοσχέδιες σφραγίδες για να κάνουμε τα δικά μας μοτίβα πάνω σε υφάσματα, χαρτιά και αλουμινόχαρτα. Και όταν τελειώσουμε, θα καλέσουμε τους γονείς να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια σαρακατσάνικη καλύβα με χαρτί, ξύλα και άχυρα και να τη στολίσουμε με τα δικά μας πρωτότυπα μοτίβα!
Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Info:
Για παιδιά 4-5 ετών
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10 
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

…και μετά ξύπνησα! The Dali Museum
Σάββατο 21/4, 11.00-13.00

Θα βουτήξουμε στον κόσμο του Νταλί και θα εξερευνήσουμε διάσημους πίνακες μέσα από το 10’ βίντεο εικονικής πραγματικότητας που προσφέρει online το Μουσείο “The Dali Μuseum“ στην Αμερική.
Θα γνωρίσουμε το κίνημα του σουρεαλισμού μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, θα ονειρευτούμε και θα  πειραματιστούμε με την αυτόματη γραφή σε μεγάλες επιφάνειες. Με την τεχνική του κολλάζ και στοιχεία από τα έργα του Νταλί,  θα αποτυπώσουμε τα δικά μας όνειρα και θα περιπλανηθούμε σε φανταστικούς κόσμους.

Info:
Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12 
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

www.cycladic.gr
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30