Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να είναι γενναιόδωρο; Με αυτά τα 6 βασικά βήματα! - AllYou.gr

Search

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να είναι γενναιόδωρο; Με αυτά τα 6 βασικά βήματα!

Ακολούθησέ τα.

> ΠΑΙΔΙ ::
13 Νοεμβρίου 2014

Πολλές φορές είναι δύσκολο για ένα νήπιο ή ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να κατανοήσει γιατί είναι σωστό να μοιραστεί ένα παιχνίδι, ένα μαρκαδόρο ή ένα βιβλίο με τα άλλα παιδάκια. Καθώς προσπαθείτε να διδάξετε στο παιδί σας τις βασικές αξίες της ζωής, ίσως χρειαστεί πρώτα από όλα να του εξηγήσετε την έννοια της γενναιοδωρίας.

Βήμα 1ο

Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων. Ένα παιδί που μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση κάποιου άλλου, μπορεί πιο εύκολα να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις του. Επειδή αυτό απαιτεί προσπάθεια στην πράξη, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μεγαλύτερη κατανόηση, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να το βάλετε να σκεφτεί. Για παράδειγμα, όταν δείτε ένα άλλο παιδάκι να κλαίει, μπορείτε να ρωτήσετε το δικό σας για ποιο λόγο νομίζει ότι είναι λυπημένο. Οι απαντήσεις του μπορεί να σας εντυπωσιάσουν!

Βήμα 2ο

Εξηγήστε στο μικρό σας ότι το να μοιραζόμαστε τα υπάρχοντά μας με τους άλλους μας κάνει γενναιόδωρους. Θα μπορούσατε να του πείτε: «Όταν οι άλλοι άνθρωποι χρειάζονται κάτι που έχουμε και που θα μπορούσαμε να τους δώσουμε, θα είμαστε γενναιόδωροι αν το μοιραστούμε μαζί τους. Η κοινή χρήση βοηθά τους άλλους ανθρώπους, πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε καλά».

Βήμα 3ο

Ανακαλύψτε πώς αισθάνεται το παιδί σας όταν κάποιος μοιράζεται κάτι μαζί του, προκειμένου να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι η γενναιοδωρία είναι αμοιβαίο συναίσθημα. Θα μπορούσατε να του πείτε: «Πάω στοίχημα ότι χάρηκες πολύ που ο αδερφός σου μοιράστηκε το κουλούρι του μαζί σου, έτσι δεν είναι;». Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι θα μπορούσε να είναι είτε ο δέκτης είτε ο δωρητής σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Βήμα 4ο

Υπενθυμίστε στο παιδί ότι το να περιμένει τη σειρά του και να παίζει όμορφα είναι μια μορφή γενναιοδωρίας. Το να αφήνει ένα άλλο παιδάκι να χρησιμοποιήσει ένα παιχνίδι για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελεί θαυμάσια άσκηση, αφού μπορείτε να εξηγήσετε στο μικρό σας ότι θα πάρει πίσω το παιχνίδι σύντομα. Δείξτε του πόσο χαρούμενος μπορεί να γίνει ο συμπαίκτης του, εάν το παιδί σας είναι γενναιόδωρο και περιμένει υπομονετικά τη σειρά του.

Βήμα 5ο

Επιδείξτε γενναιόδωρη στάση όσο πιο συχνά μπορείτε. Αναζητήστε τρόπους για να μοιραστείτε τα δικά σας πράγματα με άλλους, ώστε το παιδί να δει τη γενναιοδωρία στην πράξη. Αφήστε κάποιον να περάσει μπροστά σας στο ταμείο ενός καταστήματος, παραχωρήστε τη θέση πάρκινγκ και δωρίστε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε πια. Το παιδί θα θελήσει να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

Βήμα 6ο

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί σας κάθε φορά που ακολουθεί τη συμπεριφορά που του έχετε υποδείξει, ώστε να μπορέσει να την επαναλάβει ξανά στο μέλλον.

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες μέρες του κύκλου σου σε βοηθούν να πεις αντίο στη single ζωή

Οι μέρες που είναι ευνοϊκές και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να μείνεις μακρυά από το αγόρι που σου αρέσει.
ΜΟΔΑ

Eυαισθητοποίησε για τον καρκίνο του μαστού μέσα από την εμφάνιση σου!

Μπορείς με ένα ντύσιμο ή αξεσουάρ, να θυμίσεις πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.
DO IT YOURSELF

2 diy συνταγές για λαμπερά μαλλιά

Πώς να αποκτήσεις μεταξένια μαλλιά στο λεπτό!
ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνεις όταν το παιδί σου τα θέλει όλα "δικά του"

Το παιδί σου δε θέλει να μοιράζεται; Να πως πρέπει να συμπεριφερθείς.
ΣΠΙΤΙ

Αυτό είναι το απόλυτο χρώμα για το 2017

Η εταιρεία χρωμάτων Benjamin Moore έκανε έρευνα και κατέληξε στο χρώμα που πρέπει να τολμήσεις!
ΠΑΙΔΙ

To νεογέννητο χαμόγελο που έγινε viral

Αυτό το μωρό έκανε την καλύτερη αρχή στη ζωή του και το ίντερνετ το λάτρεψε.