Τι σημαίνει φιλία για ένα δίχρονο; - AllYou.gr

Search

Τι σημαίνει φιλία για ένα δίχρονο;

Οι αλλαγές στην ανάπτυξη και στην κοσμοθεωρία.

> ΠΑΙΔΙ ::
25 Ιουνίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Νομίζεις ότι το κεφάλαιο Φιλία ανοίγεται στον κόσμο του παιδιού σου χρόνια μετά τη γέννησή του, κι όμως ένα παιδί αρχίζει να κοινωνικοποιείται πολύ νωρίς. Από μωρό κιόλας. 

Δίνει χαμόγελα, απλώνει χεράκια, περιμένει αντιδράσεις στις κινήσεις και τους μορφασμούς του ενώ μπορεί να έλκεται από άτομα που κάνουν τα ίδια πράγματα με αυτό. 

Στα 2 έτη, τα γνωστά ως terrible twos, τα παιδιά αρχίζουν να μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο φέρονται οι φίλοι τους. 

Σε αυτή την ηλικία όμως μαθαίνουν και την έννοια της κτητικότητας. Θέλουν τα παιχνίδια δικά τους και δεν τους αρέσει να μοιράζονται. Και μπορεί να τσακωθούν ή να κλάψουν πολύ για αυτό.

Επιπλέον, δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμα τα κοινωνικά πρέπει με αποτέλεσμα να κάνουν το δικό τους.

Βέβαια στο τέλος οι δύο φίλοι θα συνεχίσουν να παίζουν λες και δεν συνέβη ποτέ τίποτα. 

Μόλις μεγαλώσουν λίγο, γύρω στα 3, μπορούν να σεβαστούν τους κανόνες ενός παιχνιδιού, να μην είναι ανυπόμονα και να περιμένουν τη σειρά τους, να μοιραστούν ένα από τα παιχνίδια τους.

Καθώς μπορούν πια να μιλάνε καλύτερα, μπορούν να εκφράζουν με λέξεις τα όσα νιώθουν και έτσι η επικοινωνία γίνεται καλύτερη με τους φίλους τους. 

Σε αυτή τη φάση ξεκινάνε και τα υπέροχα παιχνίδια ρόλων.

Και τότε είναι που εσύ είσαι στην κουζίνα και εκείνα δεν ακούγονται καν μέσα στο δωμάτιο όπου παίζουν. Και ανησυχείς ότι κάτι συμβαίνει αλλά, όχι. Τα παιδιά απλά παίζουν. Όπως κάνουν οι φίλοι.    
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!