Όταν η εφηβεία έρχεται λίγο νωρίτερα - AllYou.gr

Search

Όταν η εφηβεία έρχεται λίγο νωρίτερα

Τι πρέπει να ξέρεις πριν πας το παιδί στον γιατρό.

> ΠΑΙΔΙ ::
10 Ιουλίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Και αυτό είναι ακριβώς το θέμα. Πού; Στον γιατρό. Ότι όσο τα παιδιά μας μεγαλώνουν και οι επισκέψεις στο ιατρείο του αραιώνουν, οι πιθανότητες να περνά το παιδί σου πρόωρη εφηβεία και να μην το έχεις καταλάβει είναι αρκετές. 

Φαντάσου ότι οι αλλαγές στο σώμα αρχίζουν μετά τα 8 για τα κορίτσια και μετά τα 9 για τα αγόρια. 

Ποιο είναι το πρώτο σημάδι;
Στα περισσότερα κορίτσια είναι η αύξηση των μαστών (που δεν πρέπει να μπερδεύεις με το μεγαλύτερο στήθος λόγω λίπους εάν το κορίτσι έχει παραπάνω κιλά) ενώ σε ένα μικρότερο ποσοστό είναι η ανάπτυξη τριχώματος στο εφηβαίο. Η δε περίοδος έρχεται 1-3 χρόνια μετά την ανάπτυξη του στήθους.

Στα αγόρια τα σημάδια είναι επίσης η τρίχωση στο εφηβαίο αλλά και η μεγέθυνση των όρχεων.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι για κάθε παιδί η εφηβεία μπαίνει διαφορετικά, με άλλο ρυθμό, για αυτό καλό είναι να μαθαίνουμε τους κανόνες αλλά να θυμόμαστε ότι το παιδί μας μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Το να αποτελείς βέβαια εξαίρεση και να είσαι και στην εφηβεία ή στα πρόθυρά της δεν είναι και τόσο καλό. 

Εάν τα συμπτώματα της ήβης εμφανιστούν νωρίτερα, θα πρέπει να πάμε το παιδί στον ειδικό, να κάνει εξέταση για να δούμε εάν υπάρχουν οργανικά αίτια και φυσικά να ενημερωθεί το ίδιο το παιδί για το τι συμβαίνει στο σώμα του αλλά και για το θέμα της σεξουαλικότητας. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!