4 τρόποι να γίνει το παιδί συναισθηματικά ευφυές - AllYou.gr

Search

4 τρόποι να γίνει το παιδί συναισθηματικά ευφυές

Απλές συμβουλές για υψηλά EQs.

> ΠΑΙΔΙ ::
14 Σεπτεμβρίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Όταν έχεις νήπιο στο σπίτι ξέρεις ότι μια λέξη θα ακούς 24/7: Γιατί, μαμά; Γιατί το ένα, γιατί το άλλο. Και καλείσαι να δώσεις απαντήσεις ή έστω να ψάξεις να μάθεις και μετά να του τα εξηγήσεις όλα.

Τι γίνεται όμως με τα συναισθήματα; Μήπως το παιδί μέσα στην ανακάλυψη του κόσμου πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει και το πώς νιώθει;

Η συναισθηματική ευφυία θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί με αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει την κοινωνικότητά του. 

Πώς μπορείς να το βοηθήσεις να το πετύχει;
1. Να είσαι εκεί για αυτό. Το παιδί έχει ανάγκη από την παρουσία σου, όχι μόνο τη φυσική αλλά και την ουσιαστική. Θύμωσε; Ξέσπασε; Φώναξε; Κάθισε και άκουσέ το όταν θα είναι έτοιμο να μιλήσει.

2. Μάθε του πώς να εκφράζεται. Είναι τόσο πολλά και διαφορετικά τα συναισθήματα μέσα του! Πώς μπορεί να τα αναγνωρίσει πόσω μάλλον να τα ονοματίσει; Λέγοντας κάθε συναίσθημα με το όνομά του (λύπη, θυμός, φόβος...) βοηθάς το παιδί να μάθει να το κάνει μόνο του. 

3. Και η λύπη είναι μέσα στο πρόγραμμα. Γιατί να θέλουμε τα παιδιά μας να είναι συνεχώς χαρούμενα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είναι φυσιολογικό για κανένα ανθρώπινο ον; Επίτρεψέ του να στεναχωρηθεί, να λυπηθεί, να μουτρώσει. Δείξτου πόσο φυσιολογικό είναι αυτό όταν φυσικά υπάρχει λόγος.

4. Νιώσε άνετα να εκφράζεις στο παιδί σου τα δικά σου συναισθήματα. Λέγε του το πώς νιώθεις. Το παιδί καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Και επίσης, με αυτό τον τρόπο τού δίνεις το καλό παράδειγμα. Να εκφράζεις ανοιχτά το πώς νιώθεις. Μεγάλο αλήθεια προνόμιο.  Ακολούθησε το allyou στο Instagram!