Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μισεί το καινούριο του σχολείο

Πώς θα το βοηθήσεις να προσαρμοστεί.



Το είδες το παιδί από την πρώτη μέρα. Ούτε που ήθελε να ξυπνήσει για να πάει στον αγιασμό. Αρχή είναι, θα προσαρμοστεί, σκέφτηκες.

Μόνο που πλέον έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το παιδί όχι μόνο δεν έχει προσαρμοστεί αλλά δείχνει και λυπημένο. 

Εάν έχει αλλάξει σχολείο, είτε γιατί μετακομίσατε είτε γιατί η οικογένεια πήρε για χ λόγους αυτή την απόφαση, είναι λογικό το παιδί να αναπολεί τους φίλους του, το παλιό περιβάλλον το οποίο είχε συνηθίσει, τους δασκάλους του.

Το καινούριο σχολείο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για ένα παιδί, ακόμα και εάν αυτό δείχνει δυναμικό και εύκολο στις αλλαγές.

- Δώστου λίγο χρόνο και μην το πιέζεις με ερωτήσεις. Θα το κάνεις να νιώσει ακόμα πιο πιεσμένο. 

- Πήγαινε από το σχολείο και εάν δεν το έχεις ήδη κάνει, μίλησε στη δασκάλα του. Πώς μπορεί εκείνη να βοηθήσει; Τι έχει παρατηρήσει μέσα στην τάξη;

- Μην το θέτεις μπροστά σε άλλες αλλαγές. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη ρουτίνα. Όταν η ζωή μας απαιτεί αλλαγές, αυτές εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και τα παιδιά. Όσο είναι εφικτό, εξασφάλισέ του ένα πρόγραμμα ρουτίνας για να το κάνεις να νιώσει ασφαλές.

- Προσπάθησε να κάνετε παρέα με τα παιδιά της γειτονιάς ή να καλεί στο σπίτι συμμαθητές του που συμπαθεί. Θα κάνει παρέες αλλά και αυτό θέλει τον χρόνο του. Παράλληλα, ώθησέ το να επικοινωνεί και με τους παλιούς του συμμαθητές, εφόσον το θέλει.

- Μίλησέ του για το πώς βλέπεις εσύ αυτή την αλλαγή στη ζωή σου ή θυμήσου κάτι αντίστοιχο από την παιδική σου ηλικία. Το παιδί θα βρει την αφορμή τόσο να ταυτιστεί όσο και να σου ανοιχτεί. Άκουσέ το. Πολλές φορές βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα παιδιά μας, χωρίς καν να τα έχουμε ακούσει. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα