Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 τρόποι για να αποτρέψεις το παιδί σου από το να πει ψέματα!

Μικρά tips.


Γεωργία Κοντού

Το παιδί σας έχει συχνά μια ιστορία να σας πει για ένα φανταστικό γεγονός που συνέβη στο σχολείο ή στην απογευματινή βόλτα στο πάρκο; Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία ιστοριών μπορεί να είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους, το ψέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφύγουν την τιμωρία ή να μην απογοητεύσουν τους γονείς τους.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με τα ψέματα των παιδιών σας, διαβάστε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στο συχνό αυτό φαινόμενο της παιδικής ηλικίας:

Προωθήστε την ειλικρίνεια

Μεταξύ των μεγάλων δασκάλων της τίμιας συμπεριφοράς είναι οι γονείς που δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Kate Driscoll, οι γονείς πρέπει να λένε την αλήθεια και να ενεργούν με ειλικρίνεια στην καθημερινή ζωή τους. Ένας άλλος τρόπος να μυήσετε τα παιδιά στην αλήθεια είναι να τους ζητήσετε να αναζητήσουν την έντιμη λύση σε κάποιο πρόβλημα.

Ενθάρρυνση της αλήθειας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα παιδιά καταφεύγουν στο ψέμα και για να καταφέρουν να μείνουν μακριά από τους μπελάδες χρειάζονται τη βοήθεια των γονέων, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Οι γονείς με ηρεμία και συμπόνια μπορούν να ενθαρρύνουν την ειλικρινή συμπεριφορά των παιδιών. Εάν για παράδειγμα, το μικρό σας παραδεχθεί ότι πήρε τα παιχνίδια του αδελφού του, θα πρέπει να το ευχαριστήσετε που είπε την αλήθεια και στη συνέχεια να του ζητήσετε να τα επιστρέψει και να ζητήσει συγγνώμη. Υποδεικνύοντας ότι είναι σωστό να πει την αλήθεια, θα ενθαρρύνετε το παιδί να υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά στο μέλλον.

Εναλλακτικές λύσεις

Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι η μόνη επιλογή είναι να πουν ψέματα, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα των άλλων. Μπορείτε να του προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις στο ψέμα, ενθαρρύνοντας το παιδί σας να μην πει τίποτα ή να αλλάξει θέμα όταν κρίνεται απαραίτητο. Εάν για παράδειγμα, λάβει ένα δώρο που δεν του αρέσει και πρέπει να εκφράσει τη γνώμη του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να πει ένα «λευκό ψέμα», προκειμένου να μην στεναχωρήσει εκείνον που του το πρόσφερε.

Πρόσθετες πληροφορίες

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν ακόμα τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, έτσι οι ιστορίες τους μπορεί να περιλαμβάνουν εξωφρενικές αφηγήσεις. Οι γονείς μπορούν να υπενθυμίσουν στα παιδιά ότι αυτές οι ιστορίες είναι ό,τι θα επιθυμούσαν να συμβεί και όχι εκείνο που συμβαίνει πραγματικά. Αν παρά τις προσπάθειές σας συνεχίζουν να ψεύδονται, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο, ο οποίος μπορεί να σας δώσει τα εργαλεία και τις κατάλληλες συμβουλές για να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από το ψέμα.

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Salma Hayek συνδυάζει αστράφτει σε μια ιταλική βραδινή έξοδο

Εντυπωσίασε στη Βενετία με μια λαμπερή εμφάνιση

CELEBS

Κατερίνα Λιόλιου: H ηλικία και οι καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων της

Η εμφάνιση με πράσινο φόρεμα- κιμονό και σανδάλια

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι