Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μόνη στο σπίτι;

Ούτε να το σκέφτεσαι πριν την εφηβεία.



«Α, η Λυδία όταν γυρίζει από το σχολείο έχει δικά της κλειδιά, μπαίνει στο σπίτι, και μένει μόνη της μέχρι να γυρίσουμε» μου είπε μια μέρα μαμά μιας συμμαθήτριας της κόρης μου. 

Μόνη της; Οκ, η γιαγιά της μένει ακριβώς στο από κάτω διαμέρισμα αλλά και πάλι το 10χρονο κορίτσι μένει μόνο του στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα φτιάξει μόνη της κάτι να φάει, υποθέτω, και μετά θα διαβάσει τα μαθήματά της. Όχι, μπράβο.

Προσωπικά δεν είμαι έτοιμη ούτε εγώ ούτε η κόρη μου να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ανώριμες; Ίσως.

Είναι και οι συνθήκες νομίζω που δεν σου δίνουν την επιλογή καμιά φορά. Εάν δουλεύεις πολύ, για παράδειγμα, εάν δεν έχεις άνθρωπο να προσέξει το παιδί... Και στο δικό μας το σπίτι οι «συνθήκες» θέλουν τη μαμά να περιμένει το παιδί να έρθει με το σχολικό, να καθίσουν μαζί να φάνε, να πουν τα νέα τους. Συνθήκες που δεν δόθηκαν, κατακτήθηκαν.  

Μετά, ρόλο παίζει και πόσο ώριμο είναι ένα παιδί. Μπορεί π.χ. η Λυδία να είναι πιο έτοιμη, πιο σκληραγωγημένη, να μην έχει φόβους, να νιώθει ασφαλής ούσα μόνη στο σπίτι. Οπότε, ναι, της εξηγείς μερικούς κανόνες και την αφήνεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνη στο σπίτι. 

Αλλά, να σας πω κάτι; Τελικά νομίζω ότι όλο αυτό, εάν θα αφήσεις δηλαδή το παιδί μόνο στο σπίτι, εξαρτάται και από τη δική σου στάση. Τους δικούς σου φόβους μήπως κάποιος μπει, μήπως το παιδί χτυπήσει/καεί/γλυστρίσει και τότε τι, μήπως απλά δεν είσαι εκεί τη στιγμή που θα σε χρειαστεί.

Εγώ κάποιους από αυτούς τους παλεύω. Είμαι σε καλό στάδιο. Και η κόρη μου το ίδιο.  
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.