Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

12 tips για να προετοιμάσεις το πρωτότοκο για τον ερχομό του νέου μωρού

New kid in the house. 


Γεωργία Κοντού

O ερχομός ενός καινούριου μέλους στο ζευγάρι είναι από μόνος του ένας παράγοντας άγχους. Εκτός από τα χιλιάδες καλά, υπάρχει το θέμα των νέων ισορροπιών. Ευαίσθητες ισορροπίες που αποκτήθηκαν με κόπο, καλούνται να επαναπροσδιοριστούν με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού.

Οι γονείς χαρούμενοι, αλλά γεμάτοι ερωτηματικά, προσπαθούν να σκεφτούν τα πιθανά προβλήματα και να τα λύσουν από πριν. Προετοιμάζουν το ή τα παιδιά για τον ερχομό του νέου μέλους. Στην πραγματικότητα, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να προετοιμάσουν τους εαυτούς τους!

Τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα ή εύκολα, όσο εσείς τα βλέπετε. Γιατί, και καταστάσεις έντονες θα χρειαστεί να μπορείτε να διαχειριστείτε και ζήλιες ή κλάματα. Και αυτό, γιατί όσο και να πούμε στα παιδιά τι πρόκειται να συμβεί, εάν δεν το βιώσουν πραγματικά δεν μπορούν να το καταλάβουν. Μαθαίνεις ποδήλατο βλέποντας; Μάλλον όχι!

Χαλαρώστε! Το παιδί σας θα εκφράσει τη ζήλια του, και να εύχεστε να το κάνει ανοικτά. Γιατί ζήλια θα νιώσει! Το πραγματικό γεγονός – και όχι η αναμονή του- της γέννησης ενός μωρού που τραβά το ενδιαφέρον της μαμάς – γιατί αλλιώς πως θα ζήσει- είναι από μόνο του στρεσογόνο για ένα μικρό παιδί. Θα αναζητήσει την προσοχή σας, θα σας διεκδικήσει έντονα. Και τώρα τι γίνεται;

Tips

1. Μιλήστε από πριν- είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε- με το παιδί σας.

2. Ανατρέξτε σε σχετικά παραμύθια και ταινίες. Παίξτε κουκλοθέατρο με αυτό το θέμα.

3. Πείτε του ότι θα λείψετε από το σπίτι για 2-3 μέρες. Δείξτε του φωτογραφίες και εξηγήστε που θα πάτε και γιατί, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

4. Καλό είναι να μπορεί να σας επισκεφτεί στο μαιευτήριο και να δει το μωρό. Έτσι θα νιώσει λιγότερη ανασφάλεια για την απουσία της μαμάς από το σπίτι.

5. Καλό είναι να μην φύγει από τον χώρο του, αλλά να έρθει εκεί όποιος αναλάβει τη φροντίδα του. Δεν πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμά του.

6. Αφιερώστε χρόνο στο μεγαλύτερο παιδάκι, αφού τώρα πια ξέρετε ότι ακόμα και εάν η προσοχή που δίνετε στο δεύτερο παιδί είναι λιγότερη χρονικά, σίγουρα είναι ποιοτικά καλύτερη από αυτή που δώσατε όταν γίνατε πρώτη φορά γονείς, στο πρώτο παιδάκι σας!

7. Μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη, ευχαριστιούνται ακόμα και εάν ακούνε τη φωνή σας, την ώρα που διαβάζετε ένα παραμύθι στο μεγαλύτερο αδερφάκι τους!

8. Είναι πολύ βασικό για τη ζωή σας και για τη ζωή των παιδιών σας, να βρείτε τρόπους να τα βοηθήσετε να ελέγξουν την ζήλια που νιώθουν. Είναι πρωταρχικής σημασίας, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μήτε της τροφής εξαιρούμενης. Ζητήστε τη συνεργασία της υπόλοιπης οικογένειας.

9. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και αξιαγάπητο, έχει τις δικές του ανάγκες που θέλουν φροντίδα. Χρησιμοποιήστε τη δεξιότητα της ενσυναίσθησης για να καταλάβετε πως αισθάνεται το μεγαλύτερο παιδάκι σας.

10. Ανατρέξτε σε φωτογραφίες παλιές, όταν ήταν και αυτό νεογέννητο. Καθίστε να τις δείτε αγκαλιά. Μιλήστε του για τη βρεφική του ηλικία. Πως νιώσατε όταν τον κρατήσατε στα χέρια σας. Κάντε το να νιώσει μοναδικό, που είναι έτσι κι αλλιώς!

11. Αφιερώστε του ποιοτικό χρόνο, χωρίς υπερβολές. Μην το υπερπροστατεύετε. Δεν είναι μωρό-εκτός κι αν είναι όντως!

12. Μην του κάνετε διαρκώς παρατηρήσεις του τύπου «μη, θα ξυπνήσεις το μωρό»…  Μην επαινείτε μπροστά του διαρκώς το μωρό, ούτε να το αγνοείτε! Είναι δύσκολο, το ξέρω… θα συνηθίσετε!

Και τέλος, μην το απομακρύνετε από κοντά σας, εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο. Είτε αυτό είναι να φύγει από το δωμάτιό σας, είτε να πάει σε παιδικό σταθμό! Τα παιδιά μπορεί να το βιώσουν ως απόρριψη!

Επεξεργασία άρθρου: Μαίρη Στραβοράβδη

Πηγή: Infokids.gr

Photo: Newborn Photography

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός