Skip to main content

INTERVIEW

Νάντια Γεωργίου: «Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι»

Μανούλα από συνείδηση (και με συνείδηση) και επιτυχημένη life coach, μοιράζεται μαζί μας εμπειρίες, ιστορίες και insider tips μέσα από το νέο της blog στο Allyou.gr!


Νάνσυ Καλλικλή


Πώς να είναι άραγε μια επιτυχημένη life coach και εκπαιδεύτρια γονιών, εφήβων και ενηλίκων στην καθημερινότητά της; Είναι μονίμως ζεν ή χάνει κι εκείνη την μπάλα μερικές φορές; Θυμώνει, στεναχωριέται, απογοητεύεται; Έρχεται σε σύγκρουση με το παιδί της; Τι πιστεύει για τα όρια και τι για την ενσυναίσθηση; Στον άντρα της… κάνει life coaching όταν τσακώνονται; Και, άραγε, πώς βρίσκει χρόνο να γεμίζει τις μπαταρίες της; 

Θα μάθουμε πολύ σύντομα! 

Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις αλλά και τα υπόλοιπα ερωτήματα που στριφογυρίζουν στο μυαλό ενός γονιού θα απαντά η Νάντια Γεωργίου κάθε εβδομάδα μέσα από το ολοκαίνουριο blog της στο Allyou.gr!

Η Νάντια Γεωργίου μετράει πολλά χρόνια στον τομέα της επικοινωνίας. Έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια σε Ελλάδα και Αμερική στις Δημόσιες Σχέσεις, το δικό της ταξίδι προσωπικής εξέλιξης την έφερε στα μονοπάτια της Παιδαγωγικής, της Ψυχολογίας και του Life Coaching. 

Πήρε πτυχία και πιστοποιήσεις (Εθνικό Καποδιστριακό, Robbins Madanes), εκπαιδεύτηκε (μέσα από πολλά σεμινάρια) και, αφιερώθηκε στην προσωπική εξέλιξη, το life coaching, το strategic intervention και την εκπαίδευση γονιών, εφήβων και ενηλίκων.

Μέσα από το καινούριο blog της στο Allyou.gr, θα μοιράζεται μαζί μας κάθε εβδομάδα εμπειρίες, ιστορίες και insider tips. 

Και, ναι, είναι και η ίδια μανούλα :-) Δεν θα μας μιλάει μόνο από τη θέση της ειδικού, αλλά και της μαμάς. Θα μιλάει στη γλώσσα μας – κάθε blogpost της θα είναι σαν μια κουβέντα με την καλύτερή μας φίλη.

Λίγο πριν το blog της στο Allyou.gr ανέβει, της κάναμε μερικές από τις ερωτήσεις για τις οποίες όλοι αναρωτιόμαστε. Τα υπόλοιπα (και είναι πολλά αυτά!), θα μας τα πει μέσα από τα posts της!  

 

nadiain.jpg

 
«Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», όπως λες. Εννοείς ότι απαιτεί δεξιότητες που μπορεί κανείς να μάθει; Ποιες; 
«Πιστεύω πραγματικά ότι το να γίνει κάποιος γονιός είναι κάτι που μαθαίνεται. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έχουν μία έμφυτη τάση, κανείς όμως δεν έχει πάει σχολείο γι’ αυτό. Ό,τι ξέρουμε το μαθαίνουμε από τους γονείς μας, τη γιαγιά μας, τον παππού μας ή όποιον μας μεγάλωσε. Και χωρίς να το συνειδητοποιούμε αυτό ακριβώς επαναλαμβάνουμε με τα παιδιά μας.
Ανάμεσα στις δεξιότητες που θεωρώ σημαντικές είναι η ενσυναίσθηση, η αυτό-πειθαρχία, ο σεβασμός, η ενθάρρυνση, η ευελιξία».

Η ενασχόλησή σου με την εκπαίδευση γονέων άλλαξε αφότου έγινες μαμά; 
«Και πριν με ενδιέφερε, αλλά σ’ ένα πιο ακαδημαϊκό, αν θα μπορούσα να το ονομάσω έτσι, επίπεδο. Διάβαζα βιβλία, παιδικά παραμύθια, που μου αρέσουν πολύ, είχα παρακολουθήσει κι ένα σεμινάριο. Όταν όμως έγινα μαμά, ναι, η ενασχόλησή μου με την εκπαίδευση γονέων άλλαξε. Έγινε πιο συνειδητή και πιο βαθιά. Τώρα ήμουν "μέσα στο χορό"!»

Ποια βιβλία διαβάζεις στην κόρη σου; Ποια θα ήθελες να διαβάσει μεγαλώνοντας; 
«Από μωράκι που ήταν της διάβαζα τον "Μικρό Πρίγκιπα", που είναι το αγαπημένο μου βιβλίο. Και ένα άλλο παιδικό, το "Όταν Είμαι ο Εαυτός μου". Πλέον έχει τις δικές της προτιμήσεις. Μεγαλώνοντας θα ήθελα να διαβάσει τον "Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινκστον" του Μπαχ και την "Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι" του Κούντερα. Αυτό το δεύτερο το έχω διαβάσει πολλά χρόνια πίσω και θυμάμαι ότι με είχε εντυπωσιάσει». 
 

kids.jpg


Είναι δεκτικοί οι γονείς σήμερα στο να ζητήσουν βοήθεια για να γίνουν καλύτεροι γονείς; 
«Ναι, έχω αρκετούς νέους γονείς στις ομάδες μου. Είναι αρκετά πιο δεκτικοί και το ψάχνουν περισσότερο. Και αυτό είναι πολύ σπουδαίο για την εξέλιξη των παιδιών μας, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Όχι όμως ότι δεν υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν πως μια χαρά έχουν μεγαλώσει οι ίδιοι και άρα με τον ίδιο τρόπο θα μεγαλώσουν και τα παιδιά τους».

Γιατί οι μαμάδες είναι πιο σύνηθες από τους μπαμπάδες να απευθύνονται σε ειδικούς για βοήθεια; Όντως ισχύει αυτό;
«Ίσως γιατί οι μαμάδες είναι πολύ πιο κοντά στα παιδιά τους και σε γενικές γραμμές πιο ανοικτές στο να δοκιμάσουν νέες ιδέες, νέους τρόπους επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι οι μπαμπάδες που ασχολούνται συνειδητά και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα». 

Έχεις δουλέψει με ομάδες γονιών αλλά και εφήβων κοριτσιών. Τι σε ενθουσιάζει σε καθεμία;
«Αυτό που μ’ ενθουσιάζει στις ομάδες γονιών είναι όταν βλέπουν στην πράξη ότι εφαρμόζοντας κάποια από αυτά που μαθαίνουν έχουν αποτελέσματα και έρχονται περήφανοι και τρισχαρούμενοι να το μοιραστούν με την υπόλοιπη ομάδα. Στις ομάδες έφηβων κοριτσιών είναι υπέροχο καταρχάς το ότι με αποδέχονται και ότι μοιράζονται μαζί μου ανησυχίες και γεγονότα τα οποία στους γονείς τους δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν». 

nadiainside.jpg


Τι θα συμβούλευες έναν γονιό με παιδί στην εφηβεία (μετά το «πάρε μια βαθιά ανάσα»); 
«Να θυμάται ότι κάτω από τη συμπεριφορά του παιδιού του κρύβεται μία συγκεκριμένη ανάγκη που ο γονιός καλείται να βρει ώστε να ανοίξει το κανάλι της επικοινωνίας και να μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά το παιδί του. Επίσης να μην το παίρνει προσωπικά».

Αν υπήρχε αυτό το μαγικό manual για την ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών, ποια θα ήταν 5 απαραίτητα κεφάλαια; 
«Βάλε την σχέση σου με τον/την σύντροφό σου σε προτεραιότητα. Επί 5!
Όταν διατηρείς αυτή τη σχέση ζεστή και ζωντανή χωρίς να χάνεται ο καθένας/καθεμία στα δικά του, τότε δημιουργείς ισχυρές σχέσεις που εξελίσσονται στο χρόνο. Και μιας και τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς τους, νομίζω ότι μπορείς να μαντέψεις το αποτέλεσμα». 

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο; Και τι ένας γονιός;
«"Η ποιότητα της ζωής μας είναι η ποιότητα των σχέσεων μας" λέει ο δάσκαλός μου, ο Tony Robbins. Το πιστεύω αυτό. Όταν ένας γονιός είναι χαρούμενος με τον/την σύντροφό του και τους ανθρώπους που έχει επιλέξει να έχει γύρω του, τότε και εκείνος αλλά και το παιδί του είναι ευτυχισμένοι. Για να γίνουν όμως όλα αυτά σημαίνει ότι ο γονιός χρειάζεται πρώτα να ξεκινήσει από τη σχέση του με τον εαυτό του και αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση".

Ποια χαρακτηριστικά και ποιες αρχές αξίζει να εμφυσήσει ένας γονιός στο παιδί του; 
«Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αξίες και δεξιότητες. Για εμένα η αγάπη, η καλοσύνη, η ομαδικότητα, η ενσυναίσθηση, η τόλμη, η πειθαρχία, η ενθάρρυνση, η ευελιξία, το γέλιο και η αποδοχή είναι όλες αξίες που βοηθούν το παιδί, το γονιό, τον άνθρωπο να δημιουργήσει μια ζωή με ποιότητα».

kids1.jpg


Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη σχέση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά; 
«Πολλά είναι αυτά που εμποδίζουν τους γονείς να έχουν μια ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Ο εγωισμός, το "εγώ ξέρω καλύτερα από εσένα", το "σηκώθηκαν τώρα τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι" -αυτό το άκουγα όταν ήμουν έφηβη και ακόμα με ενοχλεί όταν ακούω έναν γονιό να το λέει στο παιδί του- είναι τεράστια εμπόδια. Επίσης το να παίρνουμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας προσωπικά».

Δίνεις μεγάλη βάση στην προσωπική ανάπτυξη. Στους γονείς-ελικόπτερα τι θα έλεγες; 
«Η προσωπική ανάπτυξη είναι το κλειδί που σε πηγαίνει παραπέρα. Που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά.
Που σε εξελίσσει σαν άνθρωπο. Όταν ένας γονιός είναι υπερπροστατευτικός νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθά τα παιδιά του. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να μεγαλώνει παιδιά που θα γίνουν ενήλικες χωρίς αυτοπεποίθηση, που θα εξαρτώνται από άλλους, δεν θα μπορούν να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους μόνοι τους και θα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση». 

Τι θα διαβάζουμε από σένα στο καινούριο σου μπλογκ στο AllYou.gr; 
«Εκτός από parenting and children coach είμαι και μαμά και αντιμετωπίζω αντίστοιχες καταστάσεις με άλλους γονείς. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από το βήμα του AllYou.gr οι γονείς θα μπορούν να βρίσκουν λύσεις σε θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, να παίρνουν εξηγήσεις για συμπεριφορές που τους ξαφνιάζουν και ιδέες για το πώς μπορούν να διαχειριστούν διαφορετικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ώστε να χτίσουν δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους. Και πάνω απ’ όλα θα ήθελα να αποδεχτούν ότι δεν υπάρχει αυτό που λένε «τέλειος γονιός», και ότι είναι αποτελεσματικότερο να είναι απλά αληθινοί με τα παιδιά τους»


*Ραντεβού σε μία εβδομάδα για το πρώτο blogpost της Νάντιας Γεωργίου στο Allyou.gr!
 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.