8 μυστικά για να προετοιμάσεις το παιδί για μια θεατρική παράσταση - AllYou.gr

Search

8 μυστικά για να προετοιμάσεις το παιδί για μια θεατρική παράσταση

Για να είναι μια απολαυστική εμπειρία για όλους...

> ΠΑΙΔΙ ::
03 Ιανουαρίου 2015
Συντάκτης : Γεωργία Κοντού

Η περίοδος των γιορτών είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να περάσουν οι γονείς λίγο χρόνο με τα παιδιά τους.

Παρά τον περιορισμό των οικονομικών τους οι γονείς -ακόμη και από το υστέρημα τους- θα επιδιώξουν να προσφέρουν στο παιδί τη δυνατότητα να παρακολουθήσει έστω μια φορά μια παράσταση που είναι ιδιαίτερη όπως στο Μέγαρο Μουσικής, στη Λυρική ή στο θέατρο.

Προβληματίζονται όμως πώς θα αντιδράσει το παιδί, θα το δεχθεί, θα του αρέσει, θα καθίσει ήρεμο κατά τη διάρκεια της παράστασης, χρειάζεται να κάνουν κάποια προετοιμασία, πώς θα επιλέξουν παράσταση…Τα ερωτήματά τους είναι πολλά. Το πρωταρχικό ερώτημα που θέτουν είναι ποια είναι η κατάλληλη ηλικία που το παιδί θα μπορέσει να παρακολουθήσει μια παράσταση.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς την ηλικία. Eξαρτάται από το παιδί και τα ερεθίσματα που έχει δεχθεί μέχρι τώρα. Συνήθως όμως από το νηπιαγωγείο, τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να παρακολουθήσουν και μια «διαφορετική παράσταση». H πρώτη φορά που παίρνετε μαζί το παιδί και πηγαίνετε στη Λυρική Σκηνή ή στο Μέγαρο Μουσικής μπορεί να εξελιχθεί σε μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, με την προϋπόθεση ότι έχετε προετοιμάσει τη βραδιά.

Τι θα πρέπει να κάνετε:

– H προετοιμασία αρχίζει με την επιλογή του κατάλληλου έργου.

– Για την πρώτη φορά, πρέπει να διαλέξετε μια όπερα εντυπωσιακή, προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα των παιδιών, με πλούσια δράση και κίνηση.

– Διαβάστε από πριν την υπόθεση της όπερας και εξηγήστε τη στο παιδί με πολύ απλά λόγια και, αν είναι δυνατόν, ακούστε από πριν μαζί κάποια αποσπάσματα.

– Διαλέξτε θέσεις από τις οποίες το παιδί θα μπορεί να βλέπει καλά. Mη θεωρήσετε ότι οι ακριβότερες θέσεις είναι οπωσδήποτε και οι καλύτερες!

– Tο παιδί πρέπει να έχει χορτάσει ύπνο. Mόνο έτσι δεν θα φανούν ατέλειωτες οι δύο-τρεις ώρες.

– Κατά τη διάρκεια της παράστασης να του εξηγείτε αυτό που βλέπει.

– Αν δυσφορήσει ή κουραστεί ή θέλει να φύγει μην το πιέσετε.

– Eίναι μάλλον απίθανο να δείτε το παιδί σας να γίνεται λάτρης της όπερας με την πρώτη του επίσκεψη σ’ αυτή. Όταν όμως τη γνωρίσει καλύτερα, σίγουρα δεν πρόκειται αργότερα να τη «φοβηθεί», όπως συμβαίνει σε πολλούς ενήλικες.

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο (Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας, Τηλ: 210 64 522 54, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.akappatou.gr)

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!