Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

8 μυστικά για να προετοιμάσεις το παιδί για μια θεατρική παράσταση

Για να είναι μια απολαυστική εμπειρία για όλους...


Γεωργία Κοντού

Η περίοδος των γιορτών είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να περάσουν οι γονείς λίγο χρόνο με τα παιδιά τους.

Παρά τον περιορισμό των οικονομικών τους οι γονείς -ακόμη και από το υστέρημα τους- θα επιδιώξουν να προσφέρουν στο παιδί τη δυνατότητα να παρακολουθήσει έστω μια φορά μια παράσταση που είναι ιδιαίτερη όπως στο Μέγαρο Μουσικής, στη Λυρική ή στο θέατρο.

Προβληματίζονται όμως πώς θα αντιδράσει το παιδί, θα το δεχθεί, θα του αρέσει, θα καθίσει ήρεμο κατά τη διάρκεια της παράστασης, χρειάζεται να κάνουν κάποια προετοιμασία, πώς θα επιλέξουν παράσταση…Τα ερωτήματά τους είναι πολλά. Το πρωταρχικό ερώτημα που θέτουν είναι ποια είναι η κατάλληλη ηλικία που το παιδί θα μπορέσει να παρακολουθήσει μια παράσταση.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς την ηλικία. Eξαρτάται από το παιδί και τα ερεθίσματα που έχει δεχθεί μέχρι τώρα. Συνήθως όμως από το νηπιαγωγείο, τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να παρακολουθήσουν και μια «διαφορετική παράσταση». H πρώτη φορά που παίρνετε μαζί το παιδί και πηγαίνετε στη Λυρική Σκηνή ή στο Μέγαρο Μουσικής μπορεί να εξελιχθεί σε μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, με την προϋπόθεση ότι έχετε προετοιμάσει τη βραδιά.

Τι θα πρέπει να κάνετε:

– H προετοιμασία αρχίζει με την επιλογή του κατάλληλου έργου.

– Για την πρώτη φορά, πρέπει να διαλέξετε μια όπερα εντυπωσιακή, προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα των παιδιών, με πλούσια δράση και κίνηση.

– Διαβάστε από πριν την υπόθεση της όπερας και εξηγήστε τη στο παιδί με πολύ απλά λόγια και, αν είναι δυνατόν, ακούστε από πριν μαζί κάποια αποσπάσματα.

– Διαλέξτε θέσεις από τις οποίες το παιδί θα μπορεί να βλέπει καλά. Mη θεωρήσετε ότι οι ακριβότερες θέσεις είναι οπωσδήποτε και οι καλύτερες!

– Tο παιδί πρέπει να έχει χορτάσει ύπνο. Mόνο έτσι δεν θα φανούν ατέλειωτες οι δύο-τρεις ώρες.

– Κατά τη διάρκεια της παράστασης να του εξηγείτε αυτό που βλέπει.

– Αν δυσφορήσει ή κουραστεί ή θέλει να φύγει μην το πιέσετε.

– Eίναι μάλλον απίθανο να δείτε το παιδί σας να γίνεται λάτρης της όπερας με την πρώτη του επίσκεψη σ’ αυτή. Όταν όμως τη γνωρίσει καλύτερα, σίγουρα δεν πρόκειται αργότερα να τη «φοβηθεί», όπως συμβαίνει σε πολλούς ενήλικες.

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο (Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας, Τηλ: 210 64 522 54, E-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.akappatou.gr)

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Εγκαίνια για το ανακαινισμένο κατάστημα της Li-LA-LO στο The Mall Athens

 Το εντυπωσιακό κατάστημα που δεσπόζει στον 1ο όροφο του πλέον δημοφιλούς εμπορικού κέντρου των βορείων προαστίων, ακολουθεί το νέο image των καταστημάτων Li-LA-LO, το οποίο μετουσιώνει το αυθεντικό DNA του brand

ASK THE EDITOR

5 cream bronzers για sun-kissed όψη και αποτελεσματικό contouring στην επιδερμίδα

Το holy grail προϊόν επιστρέφει στο νεσεσέρ μας για την άνοιξη και το καλοκαίρι και αυτές είναι τέσσερις επιλογές που δεν θα σε αφήσουν ανικανοποίητη

CELEBS

Κέιτ Μίντλετον: Το πρώτο post μετά την ανακοίνωση πως πάσχει από καρκίνο

Φωτογράφισε τον πρίγκιπα Λούις που είχε γενέθλια