Το παιδί σου είναι ντροπαλό; Αυτά πρέπει να κάνεις (και να μην κάνεις) για να το βοηθήσεις - AllYou.gr

Search

Το παιδί σου είναι ντροπαλό; Αυτά πρέπει να κάνεις (και να μην κάνεις) για να το βοηθήσεις

Υπάρχουν κι αυτά τα παιδιά.

> ΠΑΙΔΙ ::
14 Ιανουαρίου 2015

Πολλά παιδιά χαρακτηρίζονται ως ντροπαλά. Αν κατανοήσουμε όμως τι σημαίνει πραγματικά «ντροπαλότητα» μπορεί να δούμε ότι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του παιδιού και όχι ένα ελάττωμα.

Τα παιδιά μπορεί να είναι ντροπαλά με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους. Το να καταλάβουμε το γιατί το δικό μας παιδί προσωπικά είναι ντροπαλό, είναι μια καλή αρχή για να το βοηθήσουμε να ξεπεράσει σε κάποιες καταστάσεις την ατολμία του χωρίς όμως να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη δική του μοναδική προσωπικότητα.

 Κάνε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου. Πότε δείχνει το παιδί να είναι ντροπαλό;

• Σε πάρτι;

• Όταν συναντά καινούριους ανθρώπους;

• Όταν το επαινείτε μπροστά σε άλλους;

• Μήπως ντρέπεται να φάει μπροστά σε κόσμο;

• Όταν τηλεφωνεί;

• Μήπως όταν χρειάζεται να κάνει κάποια παρουσίαση στο σχολείο (ένα ποίημα, ή σε μία εργασία;)

Τι να κάνεις

1. Κάνε αυτά τα πράγματα που θα ήθελες να κάνει το παιδί σου! Μίλησε με άλλους ανθρώπους, πήγαινε πρώτη στον μπουφέ, ζήτησε βοήθεια από έναν υπάλληλο στο σούπερ μάρκετ, άφησε μηνύματα σε τηλεφωνητές κ.ά. Όλα αυτά κάνε τα μπροστά στο παιδί, χωρίς όμως να του εξηγείς ή να του κάνεις κήρυγμα.

2. Να είσαι φιλική. Χαμογέλασε, καλημέρισε τους γείτονες ή τους άλλους γονείς στο σχολείο.

3. Επαίνεσε το όταν κάνει κάτι που σου αρέσει. Για παράδειγμα, πες: «Μου άρεσε πολύ όταν πήγες και ζήτησες βοήθεια από τη φίλη σου ή Σε θαύμασα όταν μίλησες πρώτος στις κούνιες».

4. Κανόνισε συγκεντρώσεις και πάρτι, όσο το δυνατόν νωρίτερα για το παιδί σου.

5. Αναγνώρισε τα θετικά του κομμάτια και δες σε ποιον τομέα τα καταφέρνει καλά. Είναι καλό στα καλλιτεχνικά; Μήπως στον αθλητισμό; Μήπως του αρέσουν τα μαθηματικά; Το διάβασμα; Μήπως είναι καλό στην οργάνωση; Ή μήπως του αρέσει να βοηθά ζώα και ανθρώπους; Βρες τον τομέα του παιδιού σας και φερ'το σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα.

6. Δείξε του ότι εκτιμάς τη γνώμη του. Ρώτησε το για παράδειγμα: «Πού θα σου άρεσε να βάλουμε αυτή τη γλάστρα»; Ακόμα και αν το μέρος που διάλεξε δεν σου αρέσει, τοποθετήστε τη γλάστρα εκεί που σου υπέδειξε.

Τι να μην κάνεις

1. Μη φέρνεις το παιδί σου σε δύσκολη θέση δημόσια ή ιδιωτικά εξαιτίας της ντροπαλότητας του.

2. Μην το κρίνεις.

3. Μην του βάζεις ταμπέλες.

4. Μην το ειρωνεύεσαι αν κάνει λάθη.

5. Μην κάνεις τα πράγματα που μπορεί να κάνει για τον εαυτό του. Για παράδειγμα, αν σε ένα πάρτι θέλει να πας εσύ να του βάλεις τούρτα πες για π.χ. «Μόλις έκατσα και η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο κουρασμένη. Αν θες πήγαινε βάλε μόνος σου/μόνη σου».

Βοήθησε το παιδί να καταλάβει ότι η ζωή είναι μια συνεχόμενη διαδικασία που προϋποθέτει το κουράγιο να περνάμε μέσα από τον φόβο. Και αυτή είναι μια μάχη που δίνουμε είτε είμαστε ενήλικες είτε είμαστε παιδιά.

Τέλος, αναγνώρισε ότι έχεις ένα παιδί το οποίο είναι ευαίσθητο, ήσυχο, ζεστό, με βαθιά συναισθήματα. Ο κόσμος θα ήταν φτωχότερος χωρίς αυτά τα συναισθήματα και αυτές τις ιδιότητες.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!