Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Tι τύπος μαθητή είναι το παιδί σου;

Υπάρχουν 3 "κατηγορίες". 



Ο κάθε άνθρωπος έχει έμφυτο ένα στοιχειώδη προγραμματισμό ικανότητας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μαθαίνουμε αφομοιώνοντας γνώσεις και χρησιμοποιώντας τες.Ο καθένας μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο και ως γονείς θα έχετε παρατηρήσει ότι άλλο παιδί λειτουργεί καλύτερα στα γλωσσικά και άλλο στα οπτικά. Άλλα αποστηθίζουν πιο εύκολα και άλλα κατανοούν καλύτερα. Οι γονείς που γνωρίζουν τον καλύτερο τρόπο μάθησης του παιδιού τους, το βοηθάνε να μαθαίνει πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Παρακάτω παραθέτουμε τους 3 τύπους και τα χαρακτηριστικά τους:

1. Ακουστικός τύπος

Οι ακουστικοί τύποι αφομοιώνουν καλύτερα τις γνώσεις με ιδιαίτερη προτίμηση στις λέξεις και τους ήχους. Συνήθως μιλούν νωρίς και αναπτύσσουν πλούσιο λεξιλόγιο. Στην βρεφική ηλικία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στη μίμηση ήχων, στη μουσική και στις γνώριμες φωνές.

Στη νηπιακή και προσχολική ηλικία, κάνουν πολλές ερωτήσεις, μιλούν καθαρά και απαγγέλουν ποιήματα. Κατά τη διάρκεια των σχολικών τάξεων, τους αρέσει να διαβάζουν δυνατά, θυμούνται με ακρίβεια ονόματα και ημερομηνίες και καθώς μεγαλώνουν ακούν πολλές ώρες μουσική και προτιμούν παιχνίδια με λέξεις.

Οι ακουστικοί τύποι, κατευθύνονται από την ενεργητικότητα της γλώσσας και υστερούν από τους συνομήλικους σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με αφή και όραση.

Συμβουλές για γονείς: Όταν το παιδί βρίσκεται στο σπίτι και μελετάει, απέφυγε τους δυνατούς θορύβους διότι μπορεί να του αποσπάσεις την προσοχή. Μπορείς να βοηθήσεις στη μελέτη του με την ηχογράφηση των μαθημάτων καθώς και τη χρήση ηχητικών βιβλίων.

2. Οπτικός τύπος

Οι οπτικοί τύποι, αφομοιώνουν καλύτερα τις γνώσεις με την αίσθηση της όρασης. Η φαντασία τους είναι ανεπτυγμένη και μαθαίνουν μέσα από τις εικόνες, την εμφάνιση γνώριμων αντικειμένων και γρήγορα μπορούν να θυμηθούν οπτικά ερεθίσματα όπως το σχήμα, μέγεθος και χρώμα.

Τα νήπια απολαμβάνουν να κοιτάζουν τις εικόνες ενός βιβλίου και να γυρίζουν τις σελίδες. Στην προσχολική ηλικία και στο νηπιαγωγείο δείχνουν ενδιαφέρον για τις εφευρέσεις, τα παζλ, τη ζωγραφική, τις χειροτεχνίες κλπ. Συντονίζουν ευκολότερα την όραση και τις κινήσεις των χεριών. Συνήθως τείνουν, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, να ονειροπολούν και η έντονη κινητικότητα μπορεί εύκολα να τους αποσπάσει την προσοχή.

Συμβουλές για γονείς: Δώσε στο παιδί βιβλία με εικόνες και ενθάρρυνε το να γράψει και να υπογραμμίσει με διαφορετικά χρώματα. Ακόμα, ενθάρρυνε το καθώς διαβάζει να φτιάχνει τις δικές του εικόνες και να τις φωτογραφίζει στο μυαλό του.

3. Κινητικός τύπος

Οι κινητικοί τύποι αφομοιώνουν καλύτερα τις γνώσεις με την αφή. Είναι συνήθως αεικίνητοι και μέσα από την αίσθηση της αφής καταγράφουν πληροφορίες. Από πολύ νωρίς ξεκινούν το μπουσούλισμα και το περπάτημα και στην προσχολική ηλικία είναι εκείνα που πηδούν, σκαρφαλώνουν και επιχειρούν πιο τολμηρές κινήσεις και παιχνίδια, σε αντίθεση με άλλα παιδιά.

Στο νηπιαγωγείο, δυσκολεύονται να μείνουν φρόνιμα ενώ κατά τη διάρκεια των πρώτων τάξεων έχουν συνήθως χαμηλές επιδόσεις εξαιτίας της διάσπασης και της υπερκινητικότητας.

Σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως διακρίνονται σε κάποιο άθλημα και η έντονη επιθυμία τους για σωματικές δραστηριότητες αποκλείει ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα και οδηγεί σε μαθησιακή δυσκολία και καθυστέρηση ομιλίας.

Συμβουλές για γονείς: Ύστερα από ένα χρονικό διάστημα μελέτης, επέτρεψε στο παιδί να κάνει διαλείμματα. Η κίνηση και η απασχόληση των χεριών τους με ένα αντικείμενο τα βοηθάει να συγκεντρωθούν.

Πηγή: http://familylife.gr/

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός