Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μάθεις στο παιδί σου να ζητάει «συγγνώμη» - AllYou.gr

Search

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μάθεις στο παιδί σου να ζητάει «συγγνώμη»

Έχει σημασία. 

> ΠΑΙΔΙ ::
27 Ιανουαρίου 2015

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ενώ παραδέχονται ότι δεν είναι τέλειοι, συχνά δυσκολεύονται να ζητήσουν συγνώμη για κάποιο σφάλμα τους.

Αυτό συμβαίνει, είτε επειδή φοβούνται την απόρριψη -σκέφτονται ότι μπορεί να ταπεινωθούν-, είτε επειδή απλά δεν τους αρέσει να παραδέχονται τα λάθη τους.

Όταν κάποιος γίνεται γονέας δυσκολεύεται να κατανοήσει τη σημασία της συγνώμης για τα παιδιά. Θεωρούν ότι ως μεγαλύτεροι δεν χρειάζεται να απολογηθούν πόσο μάλλον να χρειαστεί να ζητήσουν συγνώμη. Πολλές φορές απαιτούν από τα παιδιά να μη φωνάζουν και να μη μιλάνε άσχημα ενώ είναι αρκετές οι φορές που τα κάνουν οι ίδιοι.

Εάν οι γονείς εκείνη τη στιγμή που κάνουν λάθος, ζητήσουν από τα παιδιά τους συγνώμη, θα τους μεταφέρουν αυτόματα την πεποίθηση και την αξία ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι μπορεί να σφάλουν κάποια στιγμή.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν ότι ζητώντας συγνώμη, αναλαμβάνουν τις ευθύνες και παραδέχονται τα σφάλματα τους. Κάνοντας οι γονείς το ίδιο διδάσκουν στα παιδιά τους να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις τους.

Τι να κάνεις, λοιπόν;

Παραδέξου τα λάθη σου. Οι γονείς οφείλουν να παραδέχονται τα σφάλματα τους και να ενισχύουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Να θυμούνται ότι ο στόχος τους δεν είναι να επικρατήσουν αλλά να καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά τους. Οι ίδιοι μέσα από τη συγνώμη τους, λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς και είναι απαραίτητη ώστε τα παιδιά να δεχτούν τις ατέλειες τους και να διδαχτούν ότι η απολογία είναι χαρακτηριστικό των δυνατών και όχι των αδύναμων.

Πηγή: familylife.gr

 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνεις για να προλάβεις την υποθερμία

Μύθοι και αλήθειες για το κρύο! Ενημερώσου και απόφευγε την υποθερμία.
ΑΣΚΗΣΗ

Το τρικ που θα σε βοηθήσει να βρεις τη φόρμα σου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιο αντικείμενο σού δίνει το ιδανικό κίνητρο για να βάλεις τα αθλητικά σου και να μείνεις πιστή στο πρόγραμμα άσκησής σου.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Μπες σε εορταστικό mood με αυτά τα μακιγιάζ

Τα πιο εντυπωσιακά μακιγιάζ από τα πιο εντυπωσιακά μοντέλα.
ΕΓΩ

Ακόμη ένας πολύ καλός λόγος να σκάσεις ένα χαμόγελο

Αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι το γέλιο σου δεν συνδέεται μόνο με το ταμπεραμέντο σου.
DO IT YOURSELF

3 ενδυματολογικές φόρμουλες για κάθε εορταστικό πάρτυ

Προγραμμάτισε από τώρα την εορταστική σου γκαρνταρόμπα για πάντα επιτυχημένες εμφανίσεις!
BEAUTY TIPS

Τα απαραίτητα προϊόντα μακιγιάζ για την εορταστική περίοδο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, εσύ ακόμη να προετοιμαστείς;