Tρελαίνεται για τοστάκι; Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις - AllYou.gr

Search

Tρελαίνεται για τοστάκι; Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Όλα για τη διατροφή του.

> ΠΑΙΔΙ ::
30 Ιανουαρίου 2015

Το τοστ είναι ένα από τα πιο εύκολα και συνάμα γρήγορα γεύματα που μπορούμε να φτιάξουμε. Αυτό όμως που κρύβεται πίσω από τις λέξεις, και στην προκειμένη περίπτωση πίσω από αυτή την επιλογή, είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να μετατραπεί σε μια χειροβομβίδα θερμίδων απλά και μόνο με την προσθήκη ενός συστατικού.

Πότε όμως "περνάμε" από το υγιεινό και θρεπτικό τοστ, στο θερμιδογόνο και ανθυγιεινό; Ποιες επιλογές πρέπει να αποφύγουμε και τι να προτιμήσουμε; Ιδού η απορία.

Ας ξεκινήσουμε από την βάση λοιπόν. Αυτή, λοιπόν, είναι το τετράγωνο ψωμί είτε λευκό είτε μαύρο. Γνωρίζουμε, όμως, πως οι θερμιδικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών επιλογών είναι μικρές. Μία κοινή μαύρη φέτα σικάλεως χωρίς κόρα προσφέρει 61 θερμίδες μονάχα. Η διαφορά τους έγκειται στα θρεπτικά συστατικά της κάθε μίας. Και εδώ είναι που υπερέχει το μαύρο ψωμί, καθώς περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πλήθος άλλα από τα οποία το λευκό ψωμί είναι κενό.

Από εκεί και πέρα οι απόψεις διίστανται και οι επιλογές είναι άπειρες, αρκεί να μην χαθεί το μέτρο. Να μερικά από τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις:

Ζαμπόν ή γαλοπούλα;

Είναι το αιώνιο δίλημμα των περισσότερων για το αλλαντικό που θα επιλέξουν. Παρ'όλο που ακούμε για τα αλλαντικά και το περίσσιο αλάτι ή λίπος που περιέχουν, τα δύο συγκεκριμένα είναι τα καλύτερα της κατηγορίας, καθώς έχουν το λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα άλλα αλλαντικά, π.χ. μπέικον, σαλάμι. Πέρα από αυτά, βέβαια, η επιλογή του κοτόπουλου είναι απόλυτα ασφαλής και θρεπτική, με μόνη εξαίρεση σε αυτό, το μπούτι, το οποίο είναι πιο ''βαρύ'' θερμιδικά.

Κασέρι-τυρί-φέτα

Είναι αναμφισβήτητα η βάση του κάθε τοστ και οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μέχρι και στην συνοχή του τοστ έχει αντίκτυπο, καθώς λιώνει. Τα κίτρινα τυριά έχουν την τιμητική τους και είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Τυριά όπως το κασέρι, το έμενταλ, το κέριγκολντ, το γκούντα αλλά και η γραβιέρα είναι επιλογές που, αν δεν ξεπερνάνε την μία φέτα μέσα στο τοστ, μπορούν να σταθούν κάλλιστα ως επιλογή. Απ'την άλλη μεριά, η φέτα και διάφορα άλλα λευκά τυριά όπως το τυρί φιλαδέλφεια, το κοτατζ και από ελληνικά το κατίκι και η μυζήθρα βρίσκονται στην λίστα επιλόγων. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή με τις ποσότητες, καθώς δύσκολα υπάρχουν σταθερές μερίδες σ'αυτά. Ένα μικρό μέτρο είναι να μην ξεπερνάμε τα 30 γρ. στο τυρί που χρησιμοποιούμε.

Βούτυρο

Πολλοί χρησιμοποιούν μια ποσότητα βουτύρου πριν το ψήσιμο του τοστ για βελτιστοποίηση της γεύσης. Όμως, δεν παύει αυτό να είναι μία έξτρα προσθήκη που δεν είναι διόλου αθώα. Περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών και επιπλέον έχει αρκετές θερμίδες.

Μαγιονέζα

Ακόμη μία επιπρόσθετη επιλογή που χρησιμοποιείται για επιπλέον νοστιμιά στο τoστ. Παρόμοια, βεβαία, με το βούτυρο είναι ένα προϊόν που προσδίδει παραπανίσιες θερμίδες και λιπίδια σε ένα τοστ, εκτοξεύοντας την θερμιδική του αξία. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι ανεκτό, αν δεν μπορούμε να την βγάλουμε καθόλου από τις επιλογές μας.

Λαχανικά

Είναι με διαφορά η πιο αθώα έξτρα επιλογή και συνάμα το ιδανικό συμπλήρωμα για να καταστήσουμε το τοστ ένα ολοκληρωμένο γεύμα! Λίγη ντομάτα ή ένα φύλλο μαρουλιού μπορεί να κάνει την διαφορά όχι μόνο στην γεύση αλλά και στο τελικό θρεπτικό αποτέλεσμα χωρίς να ανεβάζει επικίνδυνα το θερμιδικό φορτίο.

Πηγή: familylife.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!