Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Το παιδί σου έχει τικ; Αυτοί είναι οι 4 τρόποι για να το βοηθήσεις

Δεν χρειάζεται άγχος... 



Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τα παιδιά να εμφανίζουν διάφορα τικ, τα οποία χειροτερεύουν όταν το παιδί είναι σε κατάσταση άγχους ή κουρασμένο.

Υπολογίζεται ότι ένα στα δέκα παιδιά μπορεί να εμφανίσει κάποιο τικ σε κάποιο στάδιο της παιδικής του ηλικίας, γεγονός το οποίο δημιουργεί ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Τα τικ είναι μια παροξυσμική, ακούσια κινητική κυρίως στερεοτυπική διαταραχή, αρκετά συχνή στην παιδική ηλικία, που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη ψυχολογία των παιδιών.

Τέτοιες τυπικές κινήσεις είναι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, η εκτίναξη των ώμων και η προσήλωση του βλέμματος σε ακραίες θέσεις. Υπάρχουν και τα φωνητικά τικ, όπως το συνεχές «καθάρισμα» του λαιμού.

Η συνηθισμένη ηλικία εκδήλωσης είναι μεταξύ του 5ου και του 7ου έτους ζωής, μπορεί ωστόσο σπανιότατα να αρχίσουν και από την ηλικία των 2 ετών. Φαίνεται πως τα αγόρια πλήττονται πολύ πιο συχνά από τα κορίτσια.

Η αιτία είναι άγνωστη, θεωρείται όμως ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Εκλυτικοί παράγοντες των τικ, αποτελούν το στρες και η σωματική κόπωση.

Τα τικ παρουσιάζουν χαρακτηριστικές εξάρσεις και υφέσεις. Συχνά διαρκούν λιγότερο από 3 μήνες και στις περιπτώσεις αυτές η πρόγνωση είναι καλή, με χαμηλά ποσοστά υποτροπής. Όταν διαρκούν περισσότερο από ένα έτος, τότε μιλάμε για χρόνια διαταραχή τικ. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως στην προεφηβεία ή στην εφηβεία, έτσι ώστε στην ενήλικη ζωή μόνο το ένα τέταρτο των ασθενών θα έχει κάποια υπολειπόμενη διαταραχή.

Θα πρέπει να γίνει διαφοροδιάγνωση από άλλες νευρολογικές διαταραχές (π.χ εστιακές επιληπτικές κρίσεις), γι' αυτο και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Αφού αποκλείσετε τα παθολογικά αίτια, συγκεντρωθείτε στην ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού σας.

Αρκετά παιδιά με τικ αισθάνονται μειονεκτικά, αναφέρουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και οδηγούνται σε απομόνωση.

Να θυμάστε ότι δεν απαιτείται φαρμακοθεραπεία. Αγνοείστε το και μη διορθώνετε το παιδί σας.

Χρήσιμες συμβουλές:

1. Μην το τιμωρείτε, αλλά ούτε και να υπόσχεστε δώρα για να το σταματήσει.

2. Ζητήστε από το στενό περιβάλλον να έχουν την ίδια συμπεριφορά.

3. Αποφύγετε καταστάσεις που αγχώνουν το παιδί σας, καθώς και εντάσεις μέσα στην οικογένεια.

4. Προσπαθήστε να πηγαίνει νωρίς για ύπνο και να μην κουράζεται υπερβολικά

Σημαντικό έδαφος έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες συμπεριφοράς και κυρίως η τεχνική «αντίστροφης συνήθειας» κατά την οποία, το παιδί εκπαιδεύεται να αντικαταστήσει την παθολογική κίνηση με μια άλλη κίνηση που αποτρέπει την παθολογική. Για παράδειγμα, στο ανοιγοκλείσμο των ματιών, το παιδί εκπαιδεύεται να κρατά τα μάτια του διάπλατα ανοιχτά και να καρφώνει το βλέμμα του σε ένα σταθερό σημείο. Αυτό βέβαια μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να συνεργαστούν.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πώς σε χρόνια τικ που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού (βίαιη εκτίναξη της κεφαλής προς τα πίσω), ίσως έχει νόημα και η φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: familylife.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: Συνήθειες και συμβουλές που οδηγούν στην ευτυχία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ικανοποιημένο παιδί

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο