Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πριν επιλέξετε αποκριάτικη στολή μαζί με το παιδί σου, διάβασε αυτό!

Τι αποκαλύπτει για το ίδιο;



Για τα πιο πολλά παιδιά, όπως και για αρκετούς ενήλικες, η δυνατότητα για μεταμφιέσεις και μασκαρέματα που μας δίνεται τις Απόκριες είναι άκρως διασκεδαστική.

Συνήθως υπάρχει πολύς ενθουσιασμός και αγωνία από την πλευρά των παιδιών γύρω από την επιλογή της κατάλληλης στολής, αλλά και από εμάς τους γονείς που συχνά έχουμε δική μας άποψη για πώς μπορεί, πρέπει ή δεν πρέπει να μεταμφιεστεί το παιδί μας...

Τα παιδιά έχουν κάποια κριτήρια επιλογής για την αποκριάτικη αμφίεση τους, τα οποία συχνά φαίνεται να καταλήγουν σε συγκεκριμένες στολές, συνήθως κάτι πολύ θηλυκό, πριγκιπικό και νεραϊδένιο για τα κορίτσια, ενώ για τα αγόρια κάτι πιο δυναμικό, ηρωϊκό ή και επιθετικό.

Αυτές οι διαφορές μεταξύ των δυο φύλων είναι πιο έντονες στην προσχολική και κυρίως στη σχολική ηλικία, χωρίς να αποκλείουμε πως συνεχίζουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε μεγάλο βαθμό, οι διαφορετικές επιλογές αποκριάτικης στολής μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, αντικατοπτρίζουν τα παραδοσιακά κοινωνικά πρότυπα και τις προσδοκίες σε σχέση με τους ρόλους των δυο φύλων.

Οι μεν άντρες δυναμικοί κατακτητές ή θαρραλέοι προστάτες και ήρωες που επιβιώνουν παντού, ενώ οι γυναίκες πιο ευαίσθητες, όπως και καλομαθημένες, όμορφες και ευγενικές.

Οι επιλογές κουστουμιών όμως εμπεριέχουν και άλλα, βαθύτερα νοήματα. Τόσο οι πριγκίπισσες όσο και οι υπερ-ήρωες στους οποίους διαλέγουν να μεταμορφωθούν τα παιδιά, μεταφέρουν και κάποια εξουσία και κύρος στα χαρακτηριστικά τους. Είτε πρόκειται για σωματική δύναμη και υπερφυσικές ικανότητες, είτε για κοινωνική δύναμη και κύρος, οι μικροί μασκαράδες απολαμβάνουν το σεβασμό που «επιβάλλει» η στολή τους.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι απόλυτα, και μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά για κάθε παιδάκι, ανάλογα με το χαρακτήρα του, το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει και τις εμπειρίες του. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά μπορεί μέσω της στολής τους να αποζητούν περισσότερο από άλλα έναν επιβλητικό ή κυριαρχικό ρόλο, επειδή ακριβώς δυσκολεύονται τα ίδια στην καθημερινότητα να επιβληθούν στους γύρω τους, είτε στους γονείς είτε και σε κάποιο άλλο παιδί, ίσως ένα μεγαλύτερο αδερφάκι.

Αντίστοιχα κάποια παιδιά μπορεί να επιλέξουν αποκριάτικες στολές που δεν ακολουθούν τις προσδοκίες μας και τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά αντίθετα τα αμφισβητούν ή τα γελοιοποιούν. Και πάλι, αυτό συνδέεται με τις συναισθηματικές ανάγκες που αποζητά κάθε παιδί να καλύψει μέσω της μεταμφίεσης του, και με το τι ρόλους θέλει να πειραματιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, όσο περίεργη και αν μοιάζει η επιλογή αμφίεσης που κάνει ένα παιδί για τις απόκριες, καλό θα είναι όσο μπορούμε να τη στηρίξουμε. θα έχει ενδιαφέρον αν μπορούμε να το συζητήσουμε μαζί του, αποζητώντας τη δική του οπτική και τα χαρακτηριστικά εκείνα που το έκαναν να επιλέξει τη συγκεκριμένη αμφίεση ή ρόλο για αυτές τις Απόκριες.

Πηγή: familylife.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να έχουν ψυχικό σθένος

Εφτά συμβουλές-κλειδιά που οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν για να δώσουν στα παιδιά σημαντικά ψυχικά εφόδια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.