Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Noμίζεις ότι είσαι κακός γονιός; Αυτοί είναι 5 τρόποι για να ηρεμήσεις

Παρ'το χαλαρά...



Κάθε γονιός έχει βιώσει στιγμιαία το συναίσθημα της ματαίωσης και της απογοήτευσης για το ρόλο του, ότι ίσως είναι ο "χειρότερος γονιός" για το παιδί του.

Ένα συναίσθημα που θα μπορούσε να προέρχεται από ένα λάθος στην κρίση του, μια στιγμή απογοήτευσης, μία σκηνή σε δημόσιο χώρο ή μια σύγκριση των παιδιών του με τα παιδιά άλλων γονέων. Ευτυχώς όμως για τους γονείς, υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας και εσωτερικής αμφιβολίας.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως αν νιώθετε τακτικά αυτά συναισθήματα;

1. Εξετάστε αν το συναίσθημα σας αφορά στον γονεϊκό ρόλο.

Αυτό που εννοώ είναι, μήπως έχετε την τάση να επικρίνετε τον εαυτό σας σε πολλαπλούς τομείς της ζωής σας; Μήπως έχετε μια τελειομανία που εμποδίζει την ευτυχία σας; Αγωνιάτε με τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση σας;

Εάν η απάντηση είναι «ναι» σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε βοήθεια σε έναν ψυχολόγο, ώστε να σας βοηθήσει να τα λύσετε, αντί να συνεχίσετε να επιβληθείτε στον εαυτό σας.

2. Εξετάστε αν θέλετε να χαμηλώσετε τις προσδοκίες σας.

Μήπως συγκρίνετε τον εαυτό σας με ένα άπιαστο πρότυπο του γονεϊκού ρόλου; Μερικές φορές φανταζόμαστε ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα σπίτια των άλλων ανθρώπων και τους εξιδανικεύουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας αγωνίζεται με το δικό του τρόπο. Δοκιμάστε να μειώσετε τα πρότυπά σας σε διάφορες δραστηριότητες ή απαιτήσεις σας. Δείτε στη συνέχεια αν αλλάζει το επίπεδο του άγχους σας.

3. Εξετάστε τις δυνάμεις σας καθώς και τις αδυναμίες σας.

Όλοι έχουμε τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας. Και όμως όλοι έχουμε και τις ικανότητες μας. Κάντε μια ειλικρινή αξιολόγηση να δείτε ποια είναι τα δικά σας, τι θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε και τι πρέπει να αλλάξετε.

4. Ακούστε τις απόψεις των άλλων ανθρώπων.

Ζητήστε από το/τη σύντροφό σας τη γνώμη του/της. Ρωτήστε τους φίλους σας τι παρατηρούν σε εσάς σχετικά με την ανατροφή των παιδιών σας. Και πάλι, όλοι έχουμε αδύνατα σημεία και γνωρίζοντας ποια είναι αυτά, μας κάνουν καλύτερο γονέα με μεγαλύτερη αυτοεπίγνωση.

5. Πιστέψτε ότι είστε άξιοι να είστε γονείς.

Ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν είχατε τους καλύτερους γονείς, έχετε τα προσόντα για να αναλάβετε αυτό το ρόλο. Ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε πρόσθετα στηρίγματα (ομάδες γονέων, ψυχοθεραπεία, βιβλία κλπ.). Ίσως χρειαστεί να στραφείτε περισσότερο προς τους άλλους από ό,τι κάνατε πριν, όπως τους γονείς σας, καθώς αναγνωρίζετε με ασφάλεια ότι χρειάζεσετε βοήθεια.

Εάν έχετε την τάση να προχωρήσετε μόνοι σας και πιστεύετε ότι είναι αδυναμία να ζητήσετε βοήθεια, ήρθε η ώρα να αλλάξετε αυτό τον τρόπο σκέψης. Η αίτηση για βοήθεια είναι σημάδι δύναμης και ψυχικής υγείας.

Επίσης, ενώ η ανατροφή των παιδιών είναι μια δύσκολη δουλειά κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες. Το παιδί σας μπορεί να έχει ιδιαίτερες προκλήσεις (που μπορεί να αφορούν σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ευέξαπτες συμπεριφορές, προβλήματα ψυχικής υγείας) που ποτέ δεν αναμένατε.

Μπορείτε να τα βοηθήσετε περισσότερο και καλύτερα, ξεκινώντας από εσάς: με το να γνωρίσετε τον εαυτό σας, να του δείχνετε συμπόνοια, κατανόηση και να είστε πρόθυμοι να αναζητήσετε βοήθεια από άλλες πηγές, όταν νιώθετε ότι τη χρειάζεστε.

Πηγή: familylife.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

CELEBS

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Στην Πορτογαλία με τον Γρηγόρη Μόργκαν

Η φωτογραφία που μοιράστηκαν στο Instagram

FITNESS

10 συμβουλές που σίγουρα χρειάζεσαι αν είσαι κι εσύ fitness newbie

Ο δεκάλογος της αρχάριας στη γυμναστική, για να πάνε όλα καλά

CELEBS

Καίτη Γκρέυ: Πήρε εξιτήριο μετά από έναν μήνα νοσηλείας

Διέψευσε τα προγνωστικά η λαϊκή ερμηνεύτρια, που θα γίνει 100 ετών τον Μάιο