Noμίζεις ότι είσαι κακός γονιός; Αυτοί είναι 5 τρόποι για να ηρεμήσεις - AllYou.gr

Search

Noμίζεις ότι είσαι κακός γονιός; Αυτοί είναι 5 τρόποι για να ηρεμήσεις

Παρ'το χαλαρά...

> ΠΑΙΔΙ ::
28 Φεβρουαρίου 2015

Κάθε γονιός έχει βιώσει στιγμιαία το συναίσθημα της ματαίωσης και της απογοήτευσης για το ρόλο του, ότι ίσως είναι ο "χειρότερος γονιός" για το παιδί του.

Ένα συναίσθημα που θα μπορούσε να προέρχεται από ένα λάθος στην κρίση του, μια στιγμή απογοήτευσης, μία σκηνή σε δημόσιο χώρο ή μια σύγκριση των παιδιών του με τα παιδιά άλλων γονέων. Ευτυχώς όμως για τους γονείς, υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας και εσωτερικής αμφιβολίας.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως αν νιώθετε τακτικά αυτά συναισθήματα;

1. Εξετάστε αν το συναίσθημα σας αφορά στον γονεϊκό ρόλο.

Αυτό που εννοώ είναι, μήπως έχετε την τάση να επικρίνετε τον εαυτό σας σε πολλαπλούς τομείς της ζωής σας; Μήπως έχετε μια τελειομανία που εμποδίζει την ευτυχία σας; Αγωνιάτε με τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση σας;

Εάν η απάντηση είναι «ναι» σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε βοήθεια σε έναν ψυχολόγο, ώστε να σας βοηθήσει να τα λύσετε, αντί να συνεχίσετε να επιβληθείτε στον εαυτό σας.

2. Εξετάστε αν θέλετε να χαμηλώσετε τις προσδοκίες σας.

Μήπως συγκρίνετε τον εαυτό σας με ένα άπιαστο πρότυπο του γονεϊκού ρόλου; Μερικές φορές φανταζόμαστε ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα σπίτια των άλλων ανθρώπων και τους εξιδανικεύουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας αγωνίζεται με το δικό του τρόπο. Δοκιμάστε να μειώσετε τα πρότυπά σας σε διάφορες δραστηριότητες ή απαιτήσεις σας. Δείτε στη συνέχεια αν αλλάζει το επίπεδο του άγχους σας.

3. Εξετάστε τις δυνάμεις σας καθώς και τις αδυναμίες σας.

Όλοι έχουμε τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας. Και όμως όλοι έχουμε και τις ικανότητες μας. Κάντε μια ειλικρινή αξιολόγηση να δείτε ποια είναι τα δικά σας, τι θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε και τι πρέπει να αλλάξετε.

4. Ακούστε τις απόψεις των άλλων ανθρώπων.

Ζητήστε από το/τη σύντροφό σας τη γνώμη του/της. Ρωτήστε τους φίλους σας τι παρατηρούν σε εσάς σχετικά με την ανατροφή των παιδιών σας. Και πάλι, όλοι έχουμε αδύνατα σημεία και γνωρίζοντας ποια είναι αυτά, μας κάνουν καλύτερο γονέα με μεγαλύτερη αυτοεπίγνωση.

5. Πιστέψτε ότι είστε άξιοι να είστε γονείς.

Ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν είχατε τους καλύτερους γονείς, έχετε τα προσόντα για να αναλάβετε αυτό το ρόλο. Ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε πρόσθετα στηρίγματα (ομάδες γονέων, ψυχοθεραπεία, βιβλία κλπ.). Ίσως χρειαστεί να στραφείτε περισσότερο προς τους άλλους από ό,τι κάνατε πριν, όπως τους γονείς σας, καθώς αναγνωρίζετε με ασφάλεια ότι χρειάζεσετε βοήθεια.

Εάν έχετε την τάση να προχωρήσετε μόνοι σας και πιστεύετε ότι είναι αδυναμία να ζητήσετε βοήθεια, ήρθε η ώρα να αλλάξετε αυτό τον τρόπο σκέψης. Η αίτηση για βοήθεια είναι σημάδι δύναμης και ψυχικής υγείας.

Επίσης, ενώ η ανατροφή των παιδιών είναι μια δύσκολη δουλειά κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες. Το παιδί σας μπορεί να έχει ιδιαίτερες προκλήσεις (που μπορεί να αφορούν σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ευέξαπτες συμπεριφορές, προβλήματα ψυχικής υγείας) που ποτέ δεν αναμένατε.

Μπορείτε να τα βοηθήσετε περισσότερο και καλύτερα, ξεκινώντας από εσάς: με το να γνωρίσετε τον εαυτό σας, να του δείχνετε συμπόνοια, κατανόηση και να είστε πρόθυμοι να αναζητήσετε βοήθεια από άλλες πηγές, όταν νιώθετε ότι τη χρειάζεστε.

Πηγή: familylife.gr

 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνεις όταν το παιδί σου τα θέλει όλα "δικά του"

Το παιδί σου δε θέλει να μοιράζεται; Να πως πρέπει να συμπεριφερθείς.
ΣΠΙΤΙ

Αυτό είναι το απόλυτο χρώμα για το 2017

Η εταιρεία χρωμάτων Benjamin Moore έκανε έρευνα και κατέληξε στο χρώμα που πρέπει να τολμήσεις!
ΠΑΙΔΙ

To νεογέννητο χαμόγελο που έγινε viral

Αυτό το μωρό έκανε την καλύτερη αρχή στη ζωή του και το ίντερνετ το λάτρεψε.
ΥΓΕΙΑ

7 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τον πονόλαιμο

Πρακτικές που θα μαλακώσουν τον πόνο και θα σε βοηθήσουν να καταπίνεις καλύτερα.
STREET STYLE

Seoul Fashion Week: Οι καλύτερες street style εμφανίσεις

Τι φοράνε οι Κορεάτισσες όταν βγαίνουν στους δρόμους;
BEAUTY NEWS

Πανθενόλη: Οι ευεργετικές δράσεις της στην ομορφιά

4 λόγοι που θα σε πείσουν να αρχίσεις να την χρησιμοποιείς.