Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Χημικά και παιδική υγεία: ΑΥΤΑ πρέπει να προσέξεις, σε κάθε ηλικία

Δώσε βάση...



Η έκθεση με μόλυβδο στην μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ομιλία αλλά σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες μπορεί να προκαλέσει κακή ανάπτυξη των δεξιοτήτων αργότερα στην ζωή.

Σοβαρά στοιχεία για την τοξική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και για ένα πιθανό ρόλο που παίζουν ορισμένα εντομοκτόνα σε νόσους που αφορούν τον εγκέφαλο του ηλικιωμένου, όπως η νόσος του Πάρκινσον, μας βάζουν σε αυξημένη ανησυχία.

Η έκθεση μέσα στο σπίτι, ιδίως αυτής που προέρχεται από την χρήση καταναλωτικών προϊόντων, είναι αυξημένης ανησυχίας.

Οι τοξικοί παράγοντες μπορούν να ταξιδεύουν με διάφορους τρόπους στο περιβάλλον και να αλλάζουν μορφή κατά την διαδρομή. Τα μέσα της έκθεσης είναι ο αέρας, το νερό, η τροφή (συμπεριλαμβανομένου και του μητρικού θηλασμού).

Η ανθρώπινη ανάπτυξη είναι συναρπαστική και πολύπλοκη. Οι επιστήμονες είναι σε θέση να εξηγήσουν κάποιες αλλά σίγουρα όχι όλες από τις πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τα στάδια ανάπτυξης ενός ωαρίου και ενός σπερματοζωαρίου, για να φθάσουν να γίνουν έμβρυο, έτοιμο να γεννηθεί με όλα τα συστήματα σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου και ενός πολύ πολύπλοκου εγκεφάλου.

Η ανησυχία μας γύρω από την έκθεση σε τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες αφορά την διαμεσολάβηση αυτών των ουσιών στις χημικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Η ανησυχία αυξάνεται από το γεγονός της επίδρασης των επικίνδυνων αυτών παραγόντων σε ανώριμες ή ευαίσθητες δομές και συστήματα του εμβρύου ή του παιδιού.

Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια των γονιών είναι ευαίσθητα στην έκθεση σε τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Εγκυμοσύνη

Όλη η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευαίσθητη σε τοξικές εκθέσεις. Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμες βλάβες στα ωάρια του θηλυκού εμβρύου (αυριανής γυναίκας) που θα χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή στην μελλοντική ζωή της. Πολλοί τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να περάσουν τον πλακούντα και να φθάσουν στο έμβρυο προκαλώντας μόνιμη βλάβη των κυττάρων, γενετικές ανωμαλίες, λειτουργικές βλάβες στον εγκέφαλο και ανάπτυξη καρκίνου αργότερα στην ζωή.

Νεογνό (γέννηση μέχρι 6 μηνών)

Υπάρχει ανωριμότητα των συστημάτων για να μπορέσουν να μεταβολίσουν και να απεκκρίνουν τα τοξικά. Σε αντίθεση ο μητρικός θηλασμός, μεταξύ των άλλων ευνοεί την φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού, πεπτικού και νευρικού συστήματος. Οι τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες στην ηλικία αυτή εισέρχονται στο σώμα με την συχνή συμπεριφορά χέρια – στόμα, με το γάλα (μητρικό ή ξένο) και με επαφή με το δέρμα. Στην ηλικία αυτή και το γαστρεντερικό αλλά και το δέρμα είναι εύκολα διαπερατά.

Βρέφη (7 μηνών) και παιδιά μέχρι 2 ετών

Μετά τον 6ο μήνα της ζωής οι τοξικές ουσίες δύσκολα περνούν στον εγκέφαλο και οι περισσότερες μπορούν να απεκκρίνονται με το σύστημα ήπατος-χολής. Τα νεφρά όμως δεν μπορούν να απεκκρίνουν μέχρι και τον 16ο μήνα της ζωής. Οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος ακόμα είναι ανώριμοι και αναπτύσσονται. Υπάρχει αυξημένη συμπεριφορά χέρι-στόμα και αυξημένη επαφή με το πάτωμα, χαλιά και το έδαφος έξω από το σπίτι.

Παιδιά 2 μέχρι 6 ετών

Συνεχιζόμενη συμπεριφορά χέρι-στόμα και αυξημένη επαφή με το έδαφος. Συνεχιζόμενη ανωριμότητα πνευμόνων και εγκεφάλου. Αυξημένη ενεργητικότητα και επομένως αυξημένη αναπνευστική λειτουργία, συχνά εκτός σπιτιού.

Παιδιά 7 μέχρι 12 ετών

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη πνευμόνων και εγκεφάλου. Μειωμένη συμπεριφορά χέρι-στόμα και επαφής με το έδαφος. Έναρξη της εφηβείας με επιπρόσθετη αύξηση της ευαισθησίας σε ορμόνες. Αυξημένη δραστηριότητα κυρίως σε εξωτερικούς χώρους με αυξημένη έκθεση διαμέσου γρήγορης αναπνοής κυρίως από το στόμα.

Έφηβοι και νεαροί ενήλικες (12 – 18 ετών)

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη πνευμόνων και εγκεφάλου. Μειωμένος γονικός έλεγχος όσον αφορά την συμπεριφορά και το περιβάλλον. Εργαζόμενοι έφηβοι συχνά εκτίθενται σε τοξικούς παράγοντες λόγω εργασίας. Πολλοί έφηβοι πειραματίζονται με το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Πηγή: familylife.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να έχουν ψυχικό σθένος

Εφτά συμβουλές-κλειδιά που οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν για να δώσουν στα παιδιά σημαντικά ψυχικά εφόδια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.