Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Mάθε στο μωρό σου να τρώει σωστά από νωρίς

Σε 6 στάδια. 



Το μωρό σας ναι μεν έχει γεννηθεί με την ικανότητα να ρουφά και να καταπίνει, όταν όμως έρχεται η ώρα να φάει στερεές τροφές, θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί. Θα περάσει σταδιακά απ' τις ήπιες γεύσεις, σε υφές με σβόλους και πιο δυνατές μυρωδιές, γι' αυτό να είστε έτοιμη για πολλές αστείες γκριμάτσες κάθε φορά που θα δοκιμάζει μια νέα γεύση.

1. Μαθαίνοντας να τρώει

Μόλις λάβετε τις ενδείξεις πως το μωρό σας είναι έτοιμο, μπορείτε να ξεκινήσετε να του μαθαίνετε πώς να τρώει. Όταν τα μωρά μπαίνουν στη περίοδο της εισαγωγής των στερεών τροφών στη διατροφή τους δεν ξέρουν πώς να φάνε. Το μόνο που έχουν ανακαλύψει μέχρι τώρα είναι πώς να ρουφούν απ' το στήθος σας ή το μπιμπερό και επομένως είναι απαραίτητο να τους μάθετε να τρώνε. Ένα μέρος της διαδικασίας έχει να κάνει με την τεχνική της κίνησης του στόματος και ένα δεύτερο σχετίζεται με το να μάθει το μωρό να δέχεται το φαγητό απ' το κουτάλι. Καθώς το μωρό σας μαθαίνει να τρώει, δυναμώνουν οι μύες του στόματός του τους οποίους θα χρειαστεί για την ομιλία, αλλά και για να μασά μεγαλύτερα κομμάτια τροφής αργότερα.

2. Εισάγετε τις υφές σταδιακά ξεκινώντας από τις πιο απαλές

Μπορεί η περίοδος της εισαγωγής στερεών τροφών να σας φαίνεται δύσκολο έργο, ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας σχετίζεται με τη σταδιακή εισαγωγή των διάφορων υφών. Στην αρχή τα μωρά πρέπει να συνηθίσουν την αίσθηση της στερεάς τροφής στο στόμα τους, να μάθουν πώς να μεταφέρουν την τροφή απ' το μπροστινό μέρος στο πίσω και μετά να την καταπίνουν. Γι' αυτό ο πουρές και οι κρέμες με απαλή υφή είναι η καλύτερη επιλογή όταν ξεκινάτε την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σας, καθώς είναι πιο εύκολοι στο χειρισμό και την πέψη τους.

3. Συνεχίστε με λίγο πιο πηχτές υφές

Μόλις το μωρό σας συνηθίσει τις απαλές υφές, το επόμενο βήμα είναι ν' αρχίσει να μαθαίνει πώς να μασάει και, γι' αυτό το στάδιο, θα χρειαστεί λίγο πιο πηχτές υφές. Για να ετοιμάσει την τροφή για την κατάποση θα πρέπει να κινεί τη γνάθο του πάνω κάτω.

4. Περάστε στα κομματάκια

Όταν το μωρό σας συνηθίσει στην πιο πηχτή υφή, θα έρθει η ώρα να περάσετε στο τρίτο βήμα της εισαγωγής στερεών τροφών. Αυτό είναι να μάθει να μασάει μικρά κομματάκια φαγητού.

5. Δώστε του τρόφιμα για νήπια με διάφορες υφές

Τα νήπια χρειάζονται διασκέδαση και ποικιλία για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό και παρότι είναι πια σε θέση να φάνε την ίδια τροφή με τους ενήλικες, εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από μια ισορροπημένη διατροφή ειδικά σχεδιασμένη για την ηλικία τους. Τα δημητριακά και τα ζυμαρικά για νήπια θα τα διασκεδάσουν, ενώ ταυτόχρονα θα τα ενθαρρύνουν να μάθουν να τρώνε μόνα τους, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη ανεξαρτησία και φέρνοντάς τα ένα βήμα πιο κοντά στα οικογενειακά γεύματα.

6. Εισάγετε σιγά-σιγά τις νέες γεύσεις

Η διαδικασία της εκπαίδευσης του μωρού στο φαγητό περιλαμβάνει τη σταδιακή εισαγωγή των νέων γεύσεων. Επιπλέον, στην αρχή της εισαγωγής των στερεών τροφών τα μωρά πρέπει να συνηθίσουν σε άλλες γεύσεις διαφορετικές απ' το γάλα. Επειδή γεννιούνται με μια προτίμηση στις γλυκές τροφές, οι φυσικά γλυκές γεύσεις γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές από αυτά. Λαχανικά όπως το καρότο, το παντζάρι, η πατάτα, η ψίχα της κολοκύθας, ο αρακάς και η γλυκοπατάτα, καθώς και φρούτα όπως το αχλάδι, το μήλο, το βερίκοκο και η μπανάνα αποτελούν όλα καλές επιλογές για το μωρό σας. Πριν καθιερώσετε πιο ισορροπημένα γεύματα, εισάγετε μία γεύση τη φορά.

Πηγή: familylife.gr

 

  

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»