Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μαμάδες προσοχή: Αυτά είναι τα 8 σημάδια αφυδάτωσης στα μωρά

Το νου σου...



Η αφυδάτωση στα μωρά μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα όταν ο καιρός είναι θερμός, κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας, όταν το μωρό δεν είναι σε θέση να κρατήσει τα υγρά ή αρνείται να πιει.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι γονείς και όσοι φροντίζουν το μωρό θα πρέπει να γνωρίζουν τη συμπεριφορά και τα φυσικά σημεία και συμπτώματα τόσο τα ήπια όσο και τα σοβαρά της αφυδάτωσης στο μωρό, τα οποία περιλαμβάνουν την μικρή παραγωγή ούρων, την απώλεια βάρους και την ύπαρξη μαλακών σημείων στο κεφάλι του μωρού.

1. Η παραγωγή ούρων είναι μια πολύ καλή ένδειξη της αφυδάτωσης. Τα υγιή ενυδατωμένα μωρά παράγουν συνήθως μια υγρή πάνα κάθε λίγες ώρες. Τα μωρά με αφυδάτωση θα έχουν μειωμένη παραγωγή ούρων με αποτέλεσμα να μην γεμίζουν μια πάνα παρά μόνο μετά από τέσσερις έως έξι ώρες. Τα ούρα μπορούν επίσης να έχουν ισχυρή μυρωδιά και να είναι σκουρόχρωμα.

2. Η απώλεια βάρους είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της αφυδάτωσης σε βρέφη. Ενα μωρό που έχει ήπια έως μέτρια αφυδάτωση, μπορεί να χάσει 3-9% του σωματικού του βάρους. Σε περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης, η απώλεια βάρους του μωρού μπορεί να είναι πάνω από το 9% του σωματικού του βάρους.

3. Το κρανίο: Οι πηγές (fontanelles) ή μαλακά σημεία στο κεφάλι του μωρού, σε περίπτωση ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης είναι ελαφρά βαθουλωτές. Οι βαθιά βυθισμένες πηγές είναι σημάδι υπερβολικής αφυδάτωσης στα βρέφη. Οι πηγές επίσης μπορούν να πάλλονται με αξιοσημείωτη ένταση όταν η κατάσταση χειροτερέψει.

4. Τα μωρά που έχουν ήπια έως μέτρια αφυδάτωση μπορεί να μοιάζουν ότι βρίσκονται σε λήθαργο, να είναι απαθή ή πιο οξύθυμα από το συνηθισμένο. Η σοβαρή αφυδάτωση στα βρέφη μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική υπνηλία. Όσοι φροντίζουν το μωρό μπορεί να έχουν δυσκολία να το ξυπνήσουν. Στις χειρότερες περιπτώσεις αφυδάτωσης, το μωρό μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να μην ανταποκρίνεται.

5. Τα δροσερά χέρια και πόδια, η παραγωγή πολύ λίγων δακρύων όταν κλαίει και κολλώδης ξηρά βλεννογόνος, είναι άλλοι δείκτες της ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης σε βρέφη. Τα σοβαρά αφυδατωμένα βρέφη μπορεί επίσης να έχουν δροσερά χέρια και πόδια καθώς επίσης και κηλίδες, στίγματα ή μπλε δέρμα και ξεραμένες βλεννογόνους.

6. Τα πολύ αφυδατωμένα μωρά κλαίνε χωρίς δάκρυα.

7. Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί και η ποιότητα του παλμού να μειωθεί σε βρέφη που έχουν ήπια ή μέτρια αφυδάτωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το μωρό θα έχει ταχύ καρδιακό ρυθμό και έναν αδύναμο νηματώδη παλμό. Ο παλμός μπορεί ακόμα και να μην είναι καν ανιχνεύσιμος. Σε ένα ενυδατωμένο βρέφος το δέρμα επιστρέφει στο κανονικό, αμέσως αν συσφίγγεται απαλά. Σε βρέφη με ήπια έως μέτρια αφυδάτωση, μπορεί να χρειαστεί το δέρμα μέχρι και δύο δευτερόλεπτα για να επιστρέψει στο κανονικό.

8. Το δέρμα ενός επικίνδυνα αφυδατωμένου βρέφους, είτε παραμένει τσαλακωμένο είτε διαρκεί περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα μέχρι να επιστρέψει στο κανονικό. Πιέζοντας το νύχι ενός ενυδατωμένου βρέφους, αυτό θα αποχρωματιστεί και στη συνέχεια θα ασπρίσει. Μόλις κυκλοφορήσει ξανά το αίμα, τα τριχοειδή αγγεία θα ξαναγεμίσουν και το χρώμα θα επιστρέψει. Τα νύχια ενός ήπια έως μέτρια αφυδατωμένου βρέφος θα αποχρωματιστούν, αλλά η πλήρωση των τριχοειδών αγγείων θα είναι παρατεταμένη. Η πλήρωση των τριχοειδών ενός σοβαρά αφυδατωμένου βρέφους είναι εξαιρετικά αργή ή μπορεί και να μην συντελεστεί ολοκληρωτικά.

Προσοχή: Τα μωρά μπορούν να ζήσουν για λίγες ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά αν πάθουν σοβαρή αφυδάτωση. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους θα πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με το γιατρό αν παρατηρήσουν κάποιο από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Ακόμα κι αν δεν είναι σίγουροι ότι το μωρό έχει αφυδάτωση, είναι προτιμότερο να κινητοποιήσουν το γιατρό και ας έχουν κάνει λάθος, παρά να μη το κάνουν καθόλου με ολέθριες καμιά φορά για το μωρό συνέπειες.

Πηγή: familylife.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου