Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

ΕΤΣΙ θα προετοιμάσεις σωστά την κόρη σου για την πρώτη της περίοδο

Υπάρχει τρόπος.



Πολλές γυναίκες έχουν αστείες ή άσχημες αναμνήσεις από την εποχή που οι γονείς τους θέλησαν να τις ενημερώσουν για την εμμηνορρυσία.

Ορισμένοι δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε αυτό το θέμα, ενώ κάποιοι άλλοι έδωσαν στις κόρες τους ένα σχετικό βιβλίο και τις άφησαν να βγάλουν μόνες τους συμπεράσματα. Όσο για τα αγόρια, η λέξη "περίοδος" σήμαινε απλώς τη διάρκεια του παιχνιδιού τους.

Σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Οι γονείς επικοινωνούν περισσότερο με τα παιδιά τους χωρίς προκαταλήψεις, ώστε όταν φτάσει η ώρα το κορίτσι να γίνει γυναίκα να μην αντιμετωπίσει την κατάσταση με φόβο ή και πανικό.

Σίγουρα πρόκειται για μία από τις προκλήσεις με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι όλοι ως γονείς και γι΄ αυτό καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις και τα συναισθήματα που πρόκειται να προξενήσει στο παιδί μας αλλά και στη μεταξύ μας σχέση μία τέτοια συζήτηση.

Επιλέξτε τον κατάλληλο χρόνο

Κατά μέσο όρο τα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 12 με 13 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η εμμηναρχή (πρώτη περίοδος) ξεκινά στην ηλικία των 8 ετών ή και πολύ αργότερα στο 16ο έτος της ηλικίας. Εάν περιμένετε μέχρι τη στιγμή που η κόρη σας έχει την πρώτη της περίοδο για να μιλήσετε, τότε είναι πολύ αργά.

Η ηλικία των 8 ετών ίσως να είναι πολύ νωρίς, αλλά σίγουρα πρέπει να μιλήσετε έως τα 10. Είναι σημαντικό να συζητήσετε για θέματα αναπαραγωγής με τα παιδιά σε μικρή ηλικία, ώστε να μην τα αντιμετωπίσουν όλα μαζί, θεωρητικά ίσως και πρακτικά, στα 12 ή στα 13 τους.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την έγκαιρη ενημέρωση των κοριτσιών είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η οποία σε αυτή την ηλικία θα αποβεί επιζήμια για το παιδί, καθώς αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ψυχολογικής φύσης και να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της νεαρής γυναίκας.

Τα κορίτσια αρχίζουν να ρωτούν για το σώμα τους και οι γονείς θα πρέπει να απαντούν ήρεμα και ειλικρινά, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο ωριμότητας στο οποίο βρίσκεται το παιδί τους και την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τις απαντήσεις. Θα έχετε πολλές ευκαιρίες να ενημερώσετε την κόρη σας. Αλλωστε, θα το επιδιώξει και η ίδια.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε τις ερωτήσεις των παιδιών για να τους μιλήσετε. Όταν η κόρη σας φτάσει στην εφηβεία, πρέπει ήδη να γνωρίζει τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα της. Εάν δεν τις μιλήσετε εσείς, θα απευθυνθεί στις φίλες της και είναι πολύ πιθανόν να παραπληροφορηθεί αλλά και να αντιμετωπίσει την εμμηνορρυσία με ιδιαίτερα αρνητική στάση.

Τι να πείτε

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις, όπως: "κόρη μου, πρέπει να μιλήσουμε" και "έχουμε να κάνουμε μια σημαντική συζήτηση". Επιδιώξτε να κάνετε πολλές απλές συζητήσεις μικρής διάρκειας. Μία μοναδική μακροσκελής συζήτηση, στην οποία γίνεται προσπάθεια να εξηγηθούν μαζεμένα όλα τα θέματα που άπτονται της εμμηναρχής, μάλλον θα προκαλέσει άγχος και θα επηρεάσει αρνητικά το παιδί, που πιθανότατα δεν θα συγκρατήσει τα περισσότερα από αυτά που θα πείτε.

Τα παιδιά ρωτούν πολλά για το σώμα τους και είναι σωστό να τους απαντάτε. Θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και μην παραλείψετε να δείξετε στην κόρη σας ότι είστε διαθέσιμοι να απαντήσετε σε οποιοδήποτε ερώτημα έχει, όποτε θελήσει.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ότι μπορεί να απευθυνθεί στους γονείς για να λύσει τις απορίες που την κατακλύζουν, καθώς βομβαρδίζεται συνεχώς με πληροφορίες αμφίβολης εγκυρότητας από το περιβάλλον της και αναγνωρίζει όλο και περισσότερες αλλαγές στο αναπτυσσόμενο σώμα της.

Εάν αφήσετε το παιδί σας να καταλάβει ότι νιώθετε ντροπή, χωρίς να εκμυστηρευτείτε οι ίδιοι την αμηχανία που πιθανόν αισθάνεστε μιλώντας για την εμμηνορρυσία και τα υπόλοιπα συναφή θέματα, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγει να σας ρωτήσει όσα θα ήθελε.

Είναι προτιμότερο να ξεκινήστε εσείς τη συζήτηση, με ερωτήσεις που θα κάνουν το παιδί να νιώσει άνετα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρχίσετε την κουβέντα με την αφορμή κάποιας διαφήμισης στην τηλεόραση, σχετικής με παυσίπονα για τους πόνους περιόδου ή κατά την αγορά γυναικείων προϊόντων υγιεινής.

Εάν ακούσετε την κόρη σας να μιλά για "περίοδο", ρωτήστε ήρεμα τι εννοούσε ή πού άκουσε τον όρο, προσπαθώντας να της εξηγήσετε την πραγματικότητα και να ξεδιαλύνετε πιθανές παρανοήσεις που έχει.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε θετική στάση στη συζήτηση. Εάν το παιδί ακούσει τη μητέρα του να αναφέρεται στην περίοδό της και να χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως "κατάρα", "βάσανο" κ.ά. κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξει αρνητική στάση.

Αντίθετα, οι μητέρες θα πρέπει να εξηγήσουν στην κόρη τους ότι πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αλλωστε χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσατε να έχετε φέρει στον κόσμο "το όμορφο πλασματάκι που τώρα είναι όλο απορίες".

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου