4 πράγματα που πρέπει να διδάξεις στο παιδί σου για την Ηθική - AllYou.gr

Search

4 πράγματα που πρέπει να διδάξεις στο παιδί σου για την Ηθική

Καν'το από νωρίς...

> ΠΑΙΔΙ ::
20 Απριλίου 2015

Η ηθική των παιδιών περιλαμβάνει κάποιες αξίες, όπως η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η ευθύνη ως προς τους άλλους. Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να διδάξει στα παιδιά του τις παραπάνω αξίες;

1. Ηθική ταυτότητα: Δεν πρέπει μόνο να διδάσκουμε στα παιδιά μας συγκεκριμένες αξίες, αλλά πρέπει να τα δεσμεύουμε και ως προς αυτές. Πρέπει να ζητάμε από τα παιδιά να βοηθούν με τις δουλειές του σπιτιού, να είναι ευγενικά με εμάς και τους οικείους μας και να τους εξηγούμε γιατί είναι για εμάς σημαντικές αυτές οι αξίες.

2. Αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων: Ένα παιδί μπορεί να μπει στην ομάδα της τάξης που θα κοροϊδέψει τον καινούργιο μαθητή, για να μη γίνει το ίδιο αντικείμενο χλεύης από την ίδια ομάδα παιδιών. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς το παιδί εγκαταλείπει την ηθική του προκειμένου να αποφύγει ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Είναι λοιπόν σημαντικό να το προλάβουμε αυτό, διδάσκοντας στα παιδιά μας την ηθική και την αξία της. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί δε θα νιώσει ντροπή ή θυμό προκειμένου να συμμετάσχει για παράδειγμα στον εκφοβισμό ενός άλλου παιδιού. Το βοηθάμε να προλάβει τα παραπάνω συναισθήματα, να τα αναγνωρίσει και να μην το παρασύρουν σε πράξεις που δε συμφωνούν με την ηθική του.

3. Ηθικά διλήμματα: Τα παιδιά θ' αντιμετωπίζουν συχνά ηθικά διλήμματα. Πρέπει λοιπόν να τα προετοιμάσουμε γι' αυτά. Ένα παιδί μπορεί να μην ξέρει, για παράδειγμα, τι να κάνει στην περίπτωση που κάποιος συμμαθητής του και καλός του φίλος αντιγράψει από το διαγώνισμά του και πάρει εξίσου κάλο βαθμό. Πρέπει λοιπόν να τα βοηθήσουμε να σκέφτονται πολυδιάστατα και ν' αναλογίζονται τι συνέπειες έχουν οι πράξεις και η στάση τους στα μικροσυστήματα που συμμετέχουν.

4. Ψυχολογική ανθεκτικότητα: Το να μάθει ένα παιδί να υπερασπίζεται τα πιστεύω του ή ν' αναλαμβάνει τις ευθύνες του προς τους άλλους, μπορεί και να το δυσκολέψει σε κάποιες περιπτώσεις. Πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να χτίσουν έναν ανθεκτικό και ώριμο εαυτό που θ' ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που θ' αντιμετωπίσει. Βέβαια ο αμεσότερος τρόπος για να διδάξει ο γονιός στο παιδί του την ηθική είναι ν' αποτελεί ο ίδιος ένα ηθικό παράδειγμα γι' αυτό. Έτσι περνάει στα παιδιά του ένα ηχηρό μήνυμα. Στην αντίθετη περίπτωση, τα παιδιά συγχίζονται καθώς βλέπουν τις παραινέσεις των σημαντικότερων γι' αυτά προσώπων να μη συμφωνούν με τις πράξεις τους.

Πηγή: http://www.familylife.gr/

 

 

 

 

 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΥΓΕΙΑ

Να γιατί δεν πρέπει να οδηγείς με ανοιχτό παράθυρο

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά αυτή η συνήθεια βλάπτει σοβαρά την υγεία σου.
ΕΓΩ

5 τρόποι που βάζουν στοπ στο στρες σε χρόνο-αστραπή

Το stress control δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
FASHION NEWS

Γιατί αυτά τα κοσμήματα διαφέρουν απ’ όλα όσα έχεις δει μέχρι τώρα

Η αναβίωση του filigree τεχνικής από την σχεδιάστρια κοσμημάτων Christina Soubli.
DO IT YOURSELF

Το απόλυτο χτένισμα για τα άλουστα μαλλιά σου

Πώς να… σώσεις την κατάσταση και να δείχνεις λες και μόλις βγήκες από το κομμωτήριο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Με αυτή την πρακτική θα αποφύγεις το διαζύγιο

Αν φοβάσαι ότι ο γάμος κάποια στιγμή θα τελειώσει άδοξα, κινήσου διαφορετικά.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 τρόποι να αποφύγεις τον πονοκέφαλο από το κρασί

Οι γιορτές έρχονται και ο πονοκέφαλος δεν χρειάζεται να σου στερεί μερικά ποτηράκια κρασί.
×