Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Kι όμως: Τα βρέφη βιώνουν τον πόνο όπως και οι ενήλικες

Διάβασε γιατί...



Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βρεφικός εγκέφαλος αντιδρά με όμοιο τρόπο με αυτό των ενηλίκων όταν εκτεθεί στην ίδια πηγή πόνου. Προκειμένου να οδηγηθούν στο συμπέρασμα αυτό, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αξιοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), εντοπίζοντας ότι 18 από τις 20 εγκεφαλικές περιοχές που είναι ενεργές τους ενηλίκους όταν βιώνουν πόνο, είναι επίσης ενεργές και στα βρέφη.

Όπως δημοσιεύεται στο eLife, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις των βρεφών, που ενώ κοιμόντουσαν υποβάλλονταν σε ήπια τσιμπήματα στις πατούσες με ειδική ακίδα έδειξαν επίσης ότι οι εγκέφαλοί τους αντιδρούσαν με τον ίδιον τρόπο όπως των ενηλίκων που δέχονταν τσίμπημα τέσσερις φορές ισχυρότερο.

Αυτό σημαίνει ότι τα βρέφη έχουν πολύ χαμηλότερο όριο πόνου.

«Προφανώς τα βρέφη δεν μπορούν να μας περιγράψουν την βιωματική εμπειρία του πόνου και είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν την αντίδρασή τους απλώς παρατηρώντας τα. Αυτό έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των βρεφών δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος για να βιώσουν τον πόνο. Όμως, η μελέτη μας αποδεικνύει -για πρώτη φορά- ότι μια τέτοια άποψη είναι λάθος», σχολιάζει η Δρ Ρεμπέκα Σλέιτερ από το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι, εξαιτίας αυτής της λανθασμένης αντίληψης, τη δεκαετία του 1980 τα βρέφη που υποβάλλονταν σε χειρουργικές διαδικασίες δεν έπαιρναν παυσίπονα. Μία σχετική ανασκόπηση, τέλος, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, και αφορούσε στην διαχείριση του νεογνικού πόνου στις μονάδες εντατικής φροντίδας, έδειχνε ότι, αν και τα συγκεκριμένα βρέφη βιώνουν κατά μέσο όρο 11 επώδυνες διαδικασίες ανά ημέρα, το 60% δε λαμβάνει παυσίπονα.

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.